неділю, 27 лютого 2011 р.

100 днів новообраних депутатів: перші враження громадського спостереження

Пройшло три місяці після  останніх місцевих виборів (жовтень, 2010 р.) виборів, термін поки ще не великий, але,  на нашу думку,  вже сьогодні можна зробити певні висновки. У всякому разі можна зрозуміти, наскільки активно працюватиме та чи інша рада, як налаштовані депутати на виконання власних обіцянок,  які відносини вибудовуються між владою та опозицією? За нашим досвідом, ті обранці, які серйозно ставляться до виконання власних обіцянок, намагаються робити це вже на початку каденції. Крім того,  чимало обіцянок не вимагають багато часу та фінансування на їх виконання, тому вже повинні бути перші результати. 


Херсонська обласна рада
Тут ситуація, в порівнянні з попереднім скликанням,  суттєво змінилась в бік правлячої партії:  58 з 63-х  депутатів представляють Партію регіонів. Голова ради Віктор Пєлих та його заступник Тамара Федько теж  є її представниками. В реальній опозиції до них лише 6 депутатів з «Батьківщини», 3  депутати з «Фронту Змін» та  1  з Народного Руху. Як бачимо, Партія Регіонів отримала всі умови для реалізації передвиборчої програми. 
Що зроблено за перші місяці? Відбулось 4 сесії, на яких обрано керівництво ради, бюджет на 2011 рік та кілька цільових програм підготованих в адміністрації. Так в січні прийнято «Регіональну програму розвитку малого підприємництва в Херсонській області на 2011 – 2012 роки», Програму реформування і розвитку житлово-комунального господарства Херсонської області на 2011-2014 роки», «Програму підвищення інвестиційної привабливості області «Херсонщина – регіон екологічних технологій та нових економічних моделей» на 2011-2015 роки», та «Ппрограму поетапного відселення мешканців із житлових будинків «гнучкої» конструкції у м.Херсоні». Внесено зміни та доповнення до «Програми розвитку газопостачання та газифікації Херсонської області на 2007-2010 роки». Але ж ми прекрасно розуміємо, прийняття програми ще не є їх виконанням, подивимось як депутати будуть їх реалізовувати. Наприклад прогама відселення мешканців «гнучких» будинків діє в місті майже 10 років, але через відсутність фінансуванні вона практично не працює.
Якихось особистих ініціатив, які б можна розцінити як спробу виконати власну передвиборчу обіцянку,  зафіксовано не було. Таким чином, робота нинішнього складу облради мало чим відрізняється від попереднього.

Херсонська міська рада
Тут теж регіонали значно посилили свої позиції, отримавши стійку більшість. Секретарем ради стала представник правлячої партії Зоя Бережна. Таким чином,  міський голова Володимир Сальдо отримав всі умови для виконання власної та партійної передвиборчих програм, адже він не раз скаржився журналістам в минулому скликанні  на неконструктивну діяльність опозиційних депутатів, яка нібито заважала вирішувати проблеми міста. В цьому скликанні опозиція  суттєво звузилась до 9-ти  депутатів з «Батьківщини» та 3-х  із «Фронту Змін». Позиція 4-х  депутатів з фракції «Третьої сили» поки незрозуміла.
Що зробив мер та керована ним більшість для покращення життя херсонців за ці місяці?
Відбулось  чотири  сесії, на яких було затверджено бюджет та 4 цільові програми у складі Комплексної програми «Реформування та розвитку житлово-комунального господарства на території міста Херсона:підготовані міськвиконкомом»:
-   Програму благоустрою міста Херсона на 2011-2014 роки;
-   Програму озеленення міста Херсона на 2011-2014 роки;
-   Програму вдосконалення похоронної справи міста Херсона на 2011-2014 роки;
- Програму поховання померлих одиноких громадян, осіб без певного місця проживання, громадян, від поховання яких відмовилися рідні, знайдених невпізнаних трупів на 2011-2014 роки.
Поки це все. Депутати поки що не поспішають ініціювати розгляд питань,  які обіцяли вирішувати напередодні виборів.
Експерти відмічають серйозні зміни в організації роботи ради. Її засідання стали проходити набагато швидше,  ніж  в минулій каденції, питання,  які розглядаються, заздалегідь погоджуються більшістю і приймаються практично без обговорення. Опозиція взагалі втратила можливість впливати на прийняття рішень. Суттєво зміцнився вплив міського голови, який очолює міську організацію Партії регіонів. За неофіційною інформацією,  він почав приймати особисті рішення щодо кадрових призначень, не радячись з одно партійцями, фактично намагаючись встановити авторитарний контроль за діяльністю фракції, яка має більшість в раді. Ці спроби мали зворотній ефект, частина регіоналів не підтримала деякі поправки до регламенту ради,  запропоновані мером, через що вони не були прийняті. До речі,  ці поправки стосувались обмежень для представників громади отримувати інформацію про діяльність ради. 
Позитивом цього скликання ради є те,  що депутати - мажоритарники визначились із часом та місцем власного прийому виборців та оприлюднили цю інформацію в газеті міської ради. 

Новокаховська міська рада
28 депутатів ради з 50 представляють Партію Регіонів. Колишній-новий секретар Лук’яненко теж став регіоналом. Але, тут відбулись зміни протилежні Херсону, підняла свій голос опозиція, яку не було чутно в минулому скликанні. І мова йде не про «Батьківщину», яка на думку експертів  в Новій Каховці є лояльною до влади. До ради потрапили фракції партій «Фронт змін» та «Совість України» які стали реальною опозицією..
В Новій Каховці на даний час пройшло аж  сім  сесій. Традиційно прийнятий бюджет та програми розвитку. В раді відбувається серйозна дискусія щодо виконання її регламенту, який,  на думку опозиційних депутатів,  постійно порушується. Наприклад,  депутати не отримують вчасно проекти рішень. Слід зазначити,  що,  на думку опозиціонерів,  міський голова з повагою ставиться до їхньої  думки, тому сесії проходять по кілька годин, чого не було в минулому скликанні.
Щодо виконання передвиборчих обіцянок: депутати, які обіцяли покращити якість комунальних послуг, підняли справжню тривогу щодо спроб комунальників необґрунтовано підвищити вартість послуг з утримання будинків та прибудинкових територій. Останні намагались сфальшувати результати громадських слухань і зробити приписки, піднявши таким чином тариф на 30-70%, в залежності від типу будинків. Депутати загострили це питання, в результаті чого, за ініціативою міського голови,  було  скликано круглий стіл,  на якому було прийнято рішення  погоджувати тарифи по кожному будинку з профільною постійною комісією ради. 

Каховська міська рада 
Тут теж Партія регіонів отримала міського голову і більшість в раді, але в Каховці між ними розгортається негласне протистояння. На думку експертів,  воно пов’язане з майновими та бізнес - інтересами. Це наочно проявилось на останній сесії (всього їх відбулось п’ять), яку міський голова вирішив закрити після того,  як депутати з Партії регіонів внесли питання щодо відміни пільг,  наданих міському кінотеатру. Нинішній директор кінотеатру вважається людиною мера, і орендує об’єкт за символічну ціну.
Щодо депутатських рішень та передвиборчих обіцянок, депутати прийняли бюджет, та першими почали підвищення тарифів, збільшивши на 30% плату за водопостачання та водовідведення. Крім того,  за ініціативою депутатських фракцій була створена тимчасова  контрольна депутатська комісія по перевірці діяльності комунальних підприємств міста. Депутати хочуть дати оцінку їх попередній діяльності та визначити завдання в сфері ЖКГ.

Цюрупинська міська рада 
Як і в інших містах,  Партія Регіонів отримала більшість. Мером став член цієї ж партії Василь Плотніков, в минулому голова районної ради. Слід відмітити, що перші сесії новообраної ради пройшли спокійно, без активності опозиції. Був прийнятий бюджет. Щодо виконання передвиборчих обіцянок, то новий голова та депутати, як і в Каховці, захотіли отримати інформацію про діяльність комунальних підприємств. На сесію були запрошені керівники комунальних підприємств міста, які під різними причинами від зустрічі ухилились. Прийшов лише керівник міського водоканалу. Депутати незадоволені тим,  що комунальники витрачають більше,  ніж 70% всіх надходжень на власні розходи, при цьому надають послуги низької якості та постійно вимагають додаткового бюджетного фінансування. Створено тимчасову депутатську комісію для перевірки діяльності комунальників.

Каховська, Скадовська та Цюрупинська районні ради
Опис можна об’єднати в один блок, бо процеси які в цих радах проходять, дуже схожі. Скрізь мають більшість та голову депутати з Партії Регіонів. У всіх радах пройшло по парі трійці сесій, на яких прийнято бюджети. Всі вони, на жаль працюють на затвердження проектів рішень районних адміністрацій і збираються в міру їх надходжень. Найбільш наглядний приклад – Скадовськ. Там відбулось 2 сесії, і голова не скликає наступну тому,  що чекає на призначення нового голови адміністрації. 
  
Такими побачили перші кроки нової влади в громадах області  експерти ХОО КВУ та Причорноморського центру політичних та соціальних досліджень, проводячи моніторинг депутатської діяльності місцевих рад. Не скажемо,  що ця інформація нас обрадувала, але відверто і не здивувала. Висновки слід робити виборцям.

Підготував Олександр Мошнягул

Еще статьи по теме:

Немає коментарів: