пʼятницю, 17 січня 2014 р.

Експерти обговорили стан самоорганізації населення у Херсоні

16 січня відбувся круглий стіл з теми «Стан самоорганізації населення у м.Херсоні», організований Ресурсним центром для ОСН у Херсонській області. 

Про діяльність центру розповіли його експерти Олександр Мошнягул, Олександр Токаленко, Володимир Макуха. У заході взяли участь депутати Херсонської міської ради Віктор Івнушкін, Євгеній Назарян, Марина Войтенко, екс-секретар міської ради Юрій Погрібний, представники органів самоорганізації міста, громадські активісти. Круглий стіл був присвячений аналізу роботи Ресурсного центру за минулий рік та оцінці стану самоорганізації у Херсоні. 

Головною темою дискусії став Проект Положення "Про органи самоорганізації населення у м.Херсоні", підготовлений експертами Ресурсного центру. 

Усі присутні погодились з тим, що дозвіл на створення ОСН повинні давати не районні ради, а міська. Так як районні не зможуть надати ОСН жодного делегованого повноваження. При цьому всі прекрасно розуміють, що це досить-таки революційна пропозиція, адже позбавивши райони можливостей створювати ОСН, їх повноваження суттєво скоротяться і постане питання щодо доцільності існування районних рад взагалі. 

Експерти детально обговорили процедуру створення та повноваження ОСН. Усі погодились з тим, що процедура створення ОСН дуже складна, а повноваження треба прописати в положенні більш детально. 

Була запропонована ціла низка конкретних пропозицій. Посилити відповідальність за ігнорування посадовими особами звернень представників ОСНів (бо нерідко їх просто «відфутболюють» замість того, щоб надати допомогу). Суттєво спростити технічні процедури проведення установчих зборів та конференцій. 

Пропозиції по конкретним повноваженням з благоустрою, з контролю за якістю надання житлово-комунальних послуг і повноваженням представляти інтереси населення в міській раді. 

Зараз Проект Положення «Про органи самоорганізації населення у м.Херсоні» допрацьовується і незабаром  буде запропонований для розгляду депутатам Херсонської міської ради. 

Під час круглого столу народилась ініціатива створити комітет мікрорайону в одному зі спальних районів міста, адже досі в Херсоні нема органу самоорганізації такого рівня. 

Нагадаємо, що в Херсоні функціонує Ресурсний центр сприяння органам самоорганізації населення, який був створений за участю Причорноморського центру політичних та соціальних досліджень, громадського об'єднання «За майбутнє Херсона», Херсонської обласної організації Комітету виборців України та громадської організації «Безпосереднє народовладдя».Ресурсний центр працює за фінансової підтримки міжнародного фонду "Відродження".

Контактні телефони: (0552) 325-026, (066) 100-81-91

Еще статьи по теме:

Немає коментарів: