вівторок, 6 вересня 2016 р.

Забезпечити оприлюднення інформації Олешківську міську владу «стимулюють» через суд


Під час аналізу діяльності депутатів Олешківської міської ради Херсонська обласна організації Комітету виборців України стикнулась з проблемою недостатності для цього інформації на офіційному сайті Олешківської міської ради. Зокрема, маючи на меті проаналізувати активність олешківськіх міських обранців під час роботи постійних депутатських комісій, виявилось, що протоколи їх засідань не оприлюднюються. Хоча, п.10 ст.47 «Постійні комісії» Закону України «Про місцеве врядування в Україні» вимагає: «… Протоколи засідань комісії підписуються головою і секретарем комісії. Висновки і рекомендації постійної комісії, протоколи її засідань є відкритими та оприлюднюються і надаються на запит відповідно до Закону України "Про доступ до публічної інформації"».

Виявляється, що це не окремий випадок, а отримана у спадщину традиція. Не виконання вимог ст.15 Закону України «Про доступ до публічної інформації» було однією із проблем попередньої міської влади м.Олешки, яку примусово виконати зазначені вимоги Закону зобов’язали Постановою суду Одеського апеляційного адміністративного суду від 18 січня 2015року. 

Фактично виправити недоліки у відкритості діяльності міської влади м.Олешки випала можливість новобраному у жовтні 2015 року міському голові Дмитру Воронову та його команді. Більш того, 19 лютого 2016 року державний виконавець відділу примусового виконання рішень управління ДВС Головного територіального управління юстиції у Херсонській області Колпаков В.О. склав постанову про закінчення виконавчого провадження №49782513, вважаючи, що зазначена до виконання Постанова Одеського апеляційного адміністративного суду виконана. 

Однак зовсім іншої думки були ініціатори судового розгляду зазначеної справи щодо відкритості інформації Олешківської міської влади періоду керування містом Василем Плотніковим. Обґрунтованість цього твердження демонструє і вже зазначена відсутність у вільному доступі протоколів засідань постійних депутатських комісій. 

«І не тільки», коментує ситуацію один із ініціаторів судових слухань, депутат Олешківської міської ради Костянтин Золотаревський:

 «По-перше, Постановою Одеського апеляційного адміністративного суду від 18 січня 2015 року зобов’язано оприлюднити на офіційному сайті Олешківської міської ради всю інформацію, передбачену статтею 15 Закону України «Про доступ до публічної інформації» за період з 05 серпня 2014року. Фактично було забезпечено розміщення розпоряджень міського голови, рішень виконавчого комітету та Олешківської міської ради тільки з 2015 року. Частину, передбаченої Законом, інформації не розмістили взагалі». 

Як наслідок, Цюрупинський районний суд Херсонської області своєю Постановою від 08 липня 2016 року скасував Постанову про закінчення виконавчого провадження №49782513 державного виконавця відділу примусового виконання рішень управління ДВС Головного територіального управління юстиції у Херсонській області Колпакова В.О. (див. на фото).



Зазначена Постанова ще може бути оскаржена в порядку та строки, передбачені Законом України «Про виконавче провадження». Хоча суті ситуації, що склалась, це не міняє. Хочеться сподіватись, що факт відсутності в повному обсязі, як це передбачено ст.15 Закону України «Про доступ до публічної інформації», інформації на офіційному сайті Олешківської міської ради є тимчасовим «непорозумінням» та буде усунений у найближчий час. Що дозволить виборцям (мешканцям м.Олешки) в повному обсязі знайомитись з діяльністю обраної ними влади та отримувати всю необхідну інформацію щодо міського господарства.   

Владимир Макуха

Еще статьи по теме:

Немає коментарів: