четвер, 15 грудня 2016 р.

Рік роботи депутатів Скадовської міської ради: результати моніторингу


Херсонська обласна організація Комітету виборців України провела моніторинг роботи депутатів місцевих рад за першій рік нової каденції. Подібний моніторинг ми проводимо з 2006 року в містах Херсонської області. Головними предметами уваги громадських експертів є депутатська активність, виконання передвиборчих обіцянок, доступність та якість інформації про роботу депутатів, результати роботи депутатів із виборцями.

Моніторинг першого року діяльності депутатів Скадовської міської ради виявив найголовніший позитив: новообране керівництво міської ради та депутатський корпус нового скликання відкриті до критичних зауважень та налаштовані на подальше покращення своєї роботи. За цей рік частина пропозицій експертів КВУ були вже враховані. 
Ми вітаємо розробку проектів Положення про порядок висвітлення діяльності депутатів Скадовської міської ради на офіційному веб-сайті ради та Угоди про порядок висвітлення діяльності  депутатів Скадовської міської  ради друкованим засобом масової інформації газето  «Чорноморець».
На нашу думку, реалізація завдань цих нормативних документів  забезпечить відкритість та прозорість у діяльності депутатів ради, допоможе депутатам у реалізації статусу депутата ради та, найголовніше, забезпечить реалізацію права громадян на доступ до інформації про діяльність обраних депутатів.
Які головні результати моніторингу роботи депутатів за перший рік?
Ми розділили моніторинг на два етапи. Перший з грудня 2015 – до кінця травня цього року. Другий – з червня до кінця жовтня. 
Відвідування сесій. В період з червня по жовтень кількість пропусків депутатами пленарних засідань сесій збільшилося в три рази у порівнянні із «зимово-весняним» періодом. Збільшилася й кількість депутатів, які пропустили засідання. Якщо в першій період моніторингу пропустили сесії одинадцять депутатів, то влітку та восени – вже вісімнадцять. 
В першій половині депутатського року найбільш активно відвідували сесії депутати від Блоку Петра Порошенка «Солідарність» та від Опозиційного блоку. У другій половині – депутати від «Самопомічі» та «Батьківщини».
Нагадаємо, що відвідування сесій є обов’язком депутатів. У разі відсутності депутата на більше ніж половині пленарних засідань протягом одного року – це є підставою для відкликання. На сьогодні лише один депутат наблизився до критичної межі пропусків пленарних засідань. Це завідувач хірургічним відділенням Центральної районної лікарні Володимир Петрович Соценко. Ми розуміємо завантаженість Володимира Петровича, але звертаємо увагу на те, що для Закону не має різниці чи пропуски засідань відбувалися з поважної причини чи без поважних причин.
Активність. Ми проаналізували протоколи засідань постійних депутатських комісій. Хочемо відзначити високий професійний рівень роботи голови постійної депутатської комісії з питань законності, запобігання корупції, захисту прав та свобод громадян, депутатської діяльності та етики Ольги Іванівни Бутенко («Відродження»). Ольга Іванівна також входить до трійки депутатів, які найбільш активні й на пленарних засідань сесій за кількістю виступів, пропозицій та реплік. До цієї трійки входять  секретар міської ради Олег Миколайович Сокольчук («Батьківщина») та Галина Іванівна Кабакова («Опозиційний блок»).
Моніторинг висвітлення роботи депутатів в місцевих ЗМІ показав, що депутатам необхідно звернути увагу на висвітлення своєї діяльності. Лише окремі депутати згадуються на сторінках місцевих видань й це є непропорційним тій роботі, яку проводять депутати. 
Передвиборчі програми та обіцянки повинні бути відкритими для виборців та самих депутатів
Важливим для виборців індикатором роботи депутатів є їхня послідовність та системність, яку можна перевірити лише на підставі оприлюднених передвиборчих програм та планів роботи. 
На сьогодні, фактично, найбільш доступними для перевірки рівня відповідальності перед виборцями є партії «Наш край» та «Відродження», які оприлюднили під час минулорічної виборчої кампанії свої програми. Передвиборчі програми інших партій від яких пройшли депутати, невідомі. Хоча всі партії надавали виборцям певні обіцянки. 
Ми рекомендуємо оприлюднити на сайтах передвиборчі програми всіх політичних партій. Також оприлюднити доручення виборців до депутатів, які вони отримали пі час річних звітів. На підставі своїх передвиборчих програм, доручень виборців та аналізу першого року своєї діяльності, оприлюднити плани робіт партій. Це підвищить рівень відповідальності перед виборцями. 

За підсумками першого етапу дослідження ми також рекомендуємо для покращення роботи депутатів із виборцями:
1) Внести зміни до планів роботи ради з урахуванням передвиборчих програм партій, в яких зазначались обіцянки розробити та впровадити певні нормативні акти. 
2) Розмістити  на офіційному сайті ради програми партій, які потрапили до ради.
3) Розміщувати копії протоколів засідання всіх постійних депутатських комісії у термін, не пізніше, трьох робочих днів від дня засідання. Ввести принцип єдиної нумерації протоколів постійних комісій. 
4) Партійним керівникам звернути увагу на депутатів, що пропустили понад 30% пленарних засідань або засідань постійних комісій, членами якої вони є.
5) На офіційному сайті ради заповнити розділ про результати розгляду депутатських запитів, звернень та запитань, направлених за зверненнями виборців.

Довідка: громадські активісти місцевих громадських організацій в координації з експертами ХОО Комітету виборців України регулярно збирають, систематизують, аналізують, надають оцінку виконанню передвиборчих програм, реалізації депутатських обов'язків по роботі в радах, прийому виборців, звітності перед виборцями і т.д. Ця робота проводиться у рамках проекту «Моніторинг виконання депутатських обіцянок як механізм громадського контролю і крок до створення ефективного громадянського суспільства» за фінансової підтримки Національного фонду на підтримку демократії NED.

Автор: заступник голови ХОО КВУ Олег Лиховид

Еще статьи по теме:

Немає коментарів: