четвер, 21 листопада 2013 р.

Нова Каховка: мер у центрі, а депутати навколо на його орбіті

Однойменна назві міста газета доволі детально та прискіпливо висвітлює діяльність мера, дещо менше депутатські дії, та майже не бачить зв'язку між проблемами міста і городян та роботою представників місцевого самоврядування.

Попри доволі високий професійний рівень викладу матеріалу, газета «Нова Каховка» продовжує діяти у межах, характерних для комунальних засобів масової інформації. Але водночас варто відмітити і доволі якісний рівень роботи редакції та журналістів – матеріали, особливо про міського голову Володимира Коваленко, видаються «з людським обличчям», сесії описуються доволі детально, і навіть якщо передруковуються щось з інтернету, подається посилання та пояснюється, як це може застосовуватися у Новій Каховці.

«Скромное обаяние» Новокаховського мера

Дійсно, не піддаватися його впливу вкрай важко. Варто відмітити професійність роботи Володимира Коваленко та його команди – інфоприводом є не обговорення під час круглих столів та апаратних нарад. «Головні статті» про участь міського голови у житті простих людей украй різні та водночас цікаві. То він матюками з вуст старшокласників обуриться, то першим на ліфті покатається, і навіть на ювілей та ухід на пенсію сімейної пари двірників прийде. Важливо відмітити, що використовувати шпальти газети команда Коваленка та він особисто вміють. Матеріали про мера подаються через призму простих та зрозумілих історій, без пафосу та зарозумілостей. Він фактично єдиний з міських голів, медіа присутність яких ми моніторили, який дозволив собі публічне виказування занепокоєності з приводу недофінансування та наповнення бюджету, фактично чесно визнавши, що грошей не має.

Депутати на шпальтах міської газети також є. І матеріали про них виходять різні – від простої згадки у статті про сесію чи благодійну допомогу під час різноманітних заходів до великих за розмірами статей. Але судячи з результатів медіамоніторингу, у місті склалася промерська більшість і тому такої конфліктності та високого рівня цитувань, як у сусідній Каховці, не має. Матеріали з сесій більше нагадують коротке перерахування назв прийнятих рішень ніж обговорення важливих для громади питань. Єдиною можливістю для депутатів  потрапити в авторський матеріал є якісь екстраординарні  події – собаки покусали, засумнівався у справедливості нагороди «почесних» громадян, чи застосовував психологічний тиск.

Представники депутатського корпусу не тільки голосують під час сесій, епізодично вони ще можуть виступати експертами з тих або інших питань. Газета не дуже часто, але все-таки практикує звернення до обранців за коментарями про ту або іншу проблему. Так, коментар голови комісії з охорони здоров'я та соціального захисту перетворився на величезну статтю про медичну реформу, вірніше про критику одного з її компонентів – страхування.

Переважно діяльність депутатів висвітлюється у традиційно позитивно-нейтральному тлі. У «Новій Каховці» лише окремі представники політичних сил, які пройшли до міської ради, потрапляють під критику журналістів. У міській газеті головним об'єктом стала депутат Олена Михайлова («Совість України») . То вона «психологічний тиск» на сесії влаштує, то запитання під час сесій починає задавати та з пропозиціями виступати.

А от депутат В'ячеслав Кузнецов і  в статтях фігурує, і матеріали до газети пише. Але здебільшого не про депутатську діяльність, а про роботу з розвитку Руського культурного центру – про  Пушкінські дати, заходи в школах і т.д.

Серед медійно активних депутатів можна зазначити Олену Михайлову, Віталія Міронця, Костянтина Черепанова та Андрія Кафідова.

І у себе встигаємо, і сусідам допомагаємо

Медіамоніторинг не виявив якихось великих скандалів чи жорстких дискусій. Все доволі традиційно – у ЖКГ проблеми, вулиці мають прибирати не тільки комунальники, на соціалку грошей не має. Але деякі матеріали дещо випадали з загального мейнстріму. Зокрема депутати вирішили не обмежуватися територіальною громадою Нової Каховки, а надати допомогу і сусідам.  Так,  секретар міської ради активно включився у сесію Днепрянської сільської ради щодо знаття селищного голови Василя Морлока.

Доволі велику кількість матеріалів присвятила редакція чи не єдиному великому публічному скандалові в місті – забудові історичної частини Нової Каховки. Чи можна вважати традиційні для центру міста будиночки вартісними для збереження? Чи варто зберегти їх обличчя, чи зробити все-таки ремонт? Саме навколо цих питань точилися чи не найгостріші дискусії активістів та мера з його командою. Враховуючи розпочату реконструкцію та тональність матеріалів у газеті, перемогу все-таки святкує міський голова Володимир Коваленко.

Отже, медіамоніторинг показав, що газета "Нова Каховка" міському голові приділяє значно більше уваги, ніж депутатам. Для того, щоб стати героєм статті, йому на відміну від депутатів не доводиться бути покусаним собаками або влаштовувати психологічний тиск. Хочеться вірити, що такую популярність у місцевому ЗМІ Володимир Короленко отримав незадарма...

Експерт ХОО КВУ Максим Єлігулашвілі

Еще статьи по теме:

Немає коментарів: