вівторок, 3 грудня 2013 р.

Громадська рада при Херсонській ОДА вимагає відставки Уряду і президента

Другого грудня антивладні протести в Херсоні знайшли відгук в органах місцевого самоврядування і громадських об’єднаннях. Спочатку облрада прийняла заяву до громадян, у якій не дала чіткої оцінки суспільно-політичних подій і лише закликала «не нагнітати напругу». Надвечір у міській раді відбулася позачергова сесія, на якій, під тиском активістів місцевого Євромайдану, депутати не проголосували за запропоноване звернення до президента.

Але найбільшою новиною (як для південного обласного центру) стало звернення Громадської ради при Херсонській ОДА, яке члени ради ухвали під вечір. У зверненні зазначено, що представники громадянського суспільства області «глибоко обурені подіями, які відбулися в Києві на Майдані Незалежності у ніч на 30 листопада». «Ми рішуче засуджуємо допущене насилля, здійснене українською владою проти мирних громадян... Легітимність, довіра та визнання громадянами України Уряду та Президента України втрачається» – йдеться в тексті заяви. З огляду на це Громадська рада «вимагає від Генеральної прокуратури України – ретельного розслідування та притягнення до кримінальної відповідальності всіх винних у скоєнні злочину з перешкоджання громадянам у проведенні мирних зібрань; від Верховної Ради України – відправити у відставку Кабінет Міністрів України та ініціювати імпічмент Президента України…». Як зазначила у коментарі «Дню» голова Громадської ради при ХОДА Лариса Польська, таке відверте рішення далося членам ради непросто, втім, 23 з 25 присутніх членів ради таки підтримали запропонований текст. «Ми розуміємо, що не вплинемо на відставку Уряду чи Президента, але в цій ситуації як представники громадянського суспільства не можемо не висловити свою позицію» – зазначила Лариса Польська.

Дементій БЄЛИЙ, голова ХОО КВУ коментує: "Звіряче побиття дітей на Майдані кардинально змінило настрої багатьох херсонців. Дії городян стали більш рішучими, а заходи – більш масовими. Люди вже не просто стоять та викрикують євроінтеграційні заклики. Вони намагаються впливати своїми мирними вчинками на ситуацію в місті. Чиновники та депутати, під впливом шоку, який вони отримали від брутального розгону Майдану у Києві, та під тиском масових акцій протесту проявляють все більшу стриманість та обережність у своїх оцінках та діях. І ця стриманість демонструє відмінність нашого регіону від південно-східної України. Провладна регіональна Херсонщина бере паузу. На цьому тлі Громадська рада при Херсонській ОДА демонструє приклад громадянської активності та називає у своєму Зверненні речі своїми іменами: насилля та злочини - тим, чим вони є".

Іван АНТИПЕНКО, «День», Херсон

Еще статьи по теме:

Немає коментарів: