пʼятницю, 7 лютого 2014 р.

МАЙДАН і ВЛАДА. І хто тут агресивний?

Мабуть, проблема багатьох українців (зокрема й херсонців), які намагаються розібратися в подіях Євромайдану, в тому, що замість того, щоб вірити словам перших осіб, вони занадто довіряють журналістам, чиї матеріали нерідко бувають суб’єктивними особистими домислами або написаними на замовлення влади, яка намагається замилити українцям очі. Пропонуємо херсонцям порівняти брехливі факти щодо місцевого Євромайдану, які з’являлися в провладних ЗМІ з офіційними, які були оголошені під час прес-конференції Ради Евромайдану і опозиційних депутатів місцевих рад Херсонщини публікуємо факти з перших вуст.

Брехня. Активісти Евромайдану - агресивні екстремісти. 31 січня в місті з'явилися листівки з портретами активістів місцевого Євромайдану. У тексті зазначено , що активісти , щодня збираючись на площі , «закликають народ до розбрату і погромів». Їх також звинувачують в тому , що вони причетні до радикального настрою у заарештованого Андрія Наливайка. Херсонців з листівок закликають протистояти екстремізму. Підписані листівки невідомим незалежним об'єднанням херсонців «Стоп Майдан».

Правда. Під час прес-конференції лідер херсонської «Батьківщини» Володимир Миколаєнко, продемонструвавши вищезгадану листівку, сказав, що знає, що за цим стоять «люди з облдержадміністрації». А потім Володимир Васильович розказав про всі, нанесені опозиціонерам збитки:

- Вони обмалювали мені будинок і написали, що я причетний до вбивства якогось Олексія. Якщо йдеться про загиблого правоохоронця Олександра, то вони хоча б з’ясували, як його звати. Віктору Гаврилюку (ХОО «Батьківщина» - прим.автора) побили вікна, також обмалювали весь будинок. Павло Гавриш (голова ХОО НРУ – прим.автора), виявляється, теж екстреміст. Олегу Гаврилко (керівник ХОО «Свобода» - прим.автора) спалили персональний автомобіль. Денису Лошкарьоув також спалили автомобіль, зранку намагались підпалити гараж, який знаходиться поряд з його приватним будинком. Станіслава Трошина побили.

Керівник ХОО «ВО «Свобода» Олег Гаврилко розповів, що в кінці грудня із складу організації були винесені 2 намети й гучномовець: «Причому вони винесли намети прямо під камери кафе, яке було поруч. І ми заявили в міліцію. Нічого не було зроблено, нічого не знайдено, хоча по камерам можна було легко цих людей вислідити. На одній з великих акцій у нас були вкрадені прапори «Батьківщини», «Свободи», Удару». І ми думаємо, що ці прапори зникли не просто так».

Гаврилко звернувся до журналістів з проханням, якщо під прапорами опозиції буде відбуватися якась підозріла акція – терміново їм повідомити.

Керівник херсонського об’єднання «Батьківщина молода» Денис Лошкарьов розказав, за яких обставин у нього спалили автомобіль та ледь не спалили будинок:

- Після того як, я спілкувався з паном Садьдо під час мітингу біля ОДА (коли він потім сказав в своєму інтерв’ю, що начебто там були особи, що не є мешканцями Херсону, хоча я показував свій паспорт з херсонської пропискою), я з’ясував, що в вихлопну трубу моєї машини було задуто монтажну піну. А ввечері після того, як оголосили, що я буду займатися організацією чогось на кшталт Народної дружини, яка буде захищати майно громадян, допомагати міліції охороняти громадський порядок (тому що вся міліція у нас героїчно захищає ОДА від нападу, який ніхто не планував), мій автомобіль було спалено. Вчора на гаражі, який знаходиться в моєму будинку, намагалися написати щось на букву «С» (я думаю, що з огляду на розмір літер це, мабуть, була «смерть»), потім підпалили двері гаражу. 

Лідер херсонської «Батьківщини молодої» додає: «Зброєю влади на цей час є брехня, провокація, але і страх. Вони намагаються нас залякати. По відношенню до жодного журналіста чи будь-якої особи з боку активістів Майдану не було жодних силових дій, жодну машину Партій регіонів не спалили, вікна їм не били». 

Голова фракції «ВО «Батьківщина» в Херсонській обласній раді Нелля Голубенко щиро здивована  звинуваченням євромайдановців в екстремізмі та закликам «до розбрату та погромів»:

-Я жінка, я мама двох дітей, я жодного разу ніколи не закликала до насилля. Це наші діти і з того, і з іншого боку.

Володимир Миколаєнко пропонує порівняти начебто погрози з боку опозиції з тим, що робить влада: «Сальдо показував всім смс-ки і казав «Дивіться, мені приходять смс-ки з погрозами». А там «погроза» «Вийди з Партії регіонів». Давайте порівняємо цю погрозу і спалений автомобіль Дениса Лошкарьова». 

Брехня. На херсонській Євромайдан приїжджають «бендеровці».

Правда. 

Керівник ХОО «ВО «Свобода» Олег Гаврилко розповів історію, яка наглядно демонструє «навішування локшини» на вуха херсонців:

- Під час автомайдану, коли ми зупинилися біля Дніпровського ринку, до нас підійшли хлопці міцної статури. Вони сказали, що вони займаються спортом і підійшли спитати, чому це ми так себе поводимо, нападаємо в Києві на міліцію і т.д.  Один з цих чоловіків служив у внутрішніх військах. По-перше, я сказав, що реально «Свобода» та інші організації захищали внутрішні війська від людей, які намагалися з ними влаштувати бійку (а це реально було на тій же Лютеранській і на багатьох інших місцях), тому що така наша політика була і залишається. По-друге, я спитав, чому він тут стоїть. Він сказав «То тому що приїхало 5 автобусів з західної України і привезли 300 людей-бендеровців, які будуть штурмувати обласну раду». Я сказав, що я – голова обласної організації «ВО «Свобода» і жодна людина з західної України не приїхали, тобто їх просто «розвели». По-третє, я сказав «Ми взагалі-то написали звернення, що ми –  мирна акція, не збираємося нападати на ОДА». Тим не менше їм розповідають, що ми збираємося нападати. Тобто виявляється, що ці всі люди, які організовують «звіринець» біля ОДА, є провокаторами і брехунами.   

Це ж підтвердив і Володимир Миколаєнко: «Не приїдуть сюди бендеровці і УНА-УНСОвці захоплювати ОДА. Ці брехливі байки кажуть людям, яких збирає влада для охорони своїх крісел». 

Брехня. Активісти херсонського Евромайдану збираються захопити ОДА.

Правда. Досить вичерпно спростувала цю неправдиву думку Голова фракції «ВО «Батьківщина» в Херсонській обласній раді Нелля Голубенко:

- Чому ми не захвачуємо будинок ОДА? Навіщо нам його захвачувати? Це наш будинок. Ми його утримуємо за рахунок платників податків. Це наше майно, майно громади. Ми оплачуємо роботу ОДА, всі чиновники отримують зарплату з наших з вами кишень. То чому ми повинні їх боятися? Відповідно до Конституції єдиним джерелом влади повинен бути народ, народ повинен підказувати політикам, як жити, народ повинен контролювати владу. Опозиція робить те, що має робити опозиція – контролювати і критикувати владу, якщо вона не робить те, що треба і намагатися переконати своїх виборців, що прийде інша сила, яка буде краще стояти на сторожі їх інтересів. Ми це робимо без насилля, без тиранії, без ніяких закликів. Так чому ж зараз знову починається процес стравлення людей один з одним? Чому нас називають убивцями, екстремістами і т.д? Це соромно. Неможливо далі жити в такій державі.

Щодо хлопця, якого звинувачують у вбивстві міліціонера Олександра Киселевського, у опозиції є чітке переконання, що Андрій Наливайко не вбивав постраждалого. 

Володимир Миколаєнко висловив свою позицію так: «Я особисто не знайомий з ним, але на Майдані є внутрішня безпека, яка моніторить ситуацію, щоб не було провокаторів, щоб не приходили люди зі зброєю (щоб не мали приводу нас розігнати). Наскільки знаю, цей Андрій ніколи не виступав перед мікрофоном. Я з багатьма людьми спілкувався, відчував їхні думки. Є люди, які висловлювали агресивні посилання типу «Досить стояти, займатися бездіяльністю». У Андрія цього не було. Тому у мене є чітка впевненість, що він не вбивав. Вибачте, це треба бути черепашкою Ніндзею, щоб хвора дитина, яка перенесла 4 операції декілька місяців тому, так розібралася з трьома правоохоронцями. Ми залучаємо громадськість, ми залучаємо народних депутатів, у мене є попередня домовленість, що будуть залучати Ніну Іванівну Карпачову до цього процесу, ми будемо захищати цю дитину. Якщо, не дай Бог, він винен – тоді він понесе покарання». 

Юрист Денис Лошкарьов, який займається цією справою, коментує:

«Всі знають, що ці правоохоронці були представниками зовнішнього спостереження – особами, які апріорі  не мають права втручатися в будь-які конфлікти. По-друге, в електронному реєстрі судових рішень скоро повинна з’явитися ухвала про обрання запобіжного заходу. Там описані дії, які начебто відбувалися. 2 студента підійшли до 3 міліціонерів. Один студент з одного удару звалив з ніг міліціонера. Потім двох тримав, інший їх різав. Потім того, що підіймається, також різав. Голлівудський бойовик відпочиває. Тим більш, що удар, який спричинив смерть, був нанесений з великою силою і професійно. 

Була інформація, що начебто був проведений обшук і знайдено «джентльменський набір юного нациста» - портрет Гітлера, кинджали, шабля, патрони. По-перше, це досить стандартний КГБ-шний прийомчик, по-друге, до цього дійства не допустили ані адвоката, ані громадськість. І взагалі це грубе порушення законодавства, тому що згідно норми ПК будь-яка особа може зайти в приміщення, де проводиться обшук і слідчий має право лише обмежити особі, яка знаходиться в цьому приміщенні, право вийти з нього, а жодним чином не перешкоджати заходити. Тим більше, що слідчого там не було і цей ганебний обшук навіть не увійшов в судову ухвалу. Тобто навіть суд відкинув цей доказ». 

Звісно, винна людина чи ні, повинен вирішувати суд, тому ми поки що не даємо жодних оцінок й радимо так само робити іншим. 

Наприкінці прес-конференції Володимир Миколаєнко оголосив, що Рада Євромайдану запрошує до дискусії рух «Стоп.Майдан». 
Автор Катерина Пономаренко

Еще статьи по теме:

Немає коментарів: