неділю, 18 травня 2014 р.

Олег Лиховид. Я б у ДВК пішов, вчитися не треба

Пригадується фільм «Собака Баскервілей», саме коли Холмс говорить Ватсону: «Ось почнете вивчати родині портрети й повірите у переселення душ». У наших реаліях: «Як почнеш вивчати склад дільничних виборчих комісій (ДВК) то й повіриш колишньому президенту Януковичу, що в Європу нам ще рано».  На прикладі Скадовського району ми виявили безліч найрізноманітніших родинних зв’язків у членів дільничних виборчих комісій, які будуть відстоювати інтереси різних кандидатів у Президенти.

Про це написала "Політична Херсонщина"
 Відразу зазначимо, що у цьому нічого злочинного немає, лише – такий собі анекдот про природу формування виборчих комісій різними кандидатами. Всі прізвища, номера телефонів, домашні адреси ми прибрали із поваги до особистих персональних відомостей.

Виборча дільниця № 650456 (місто Скадовськ): члени ДВК донька від  кандидата Маломужа та матір від кандидата Шкіряка ще й проживають за однією адресою у Скадовську, крім того в протоколах ОВК вказано їх номера телефонів, які теж є однаковими. Цікаво ще у доньки  у графі «Досвід роботи в комісіях» вказано «Так», хоча вона народилася 28.03.1995 р., але останні вибори були 2012 р., отже дівчинці було 17. Чи то кандидатка в ДВК нині повідомила неправду, а в ОВК калькулятор відсутній, чи то в 2012 р. злочинна влада заставляла навіть дітей бути членами ДВК.

Виборча дільниця № 650468 (село Михайлівка): голова ДВК чоловік, який представляє інтереси кандидата Куйбіди, а членом і цій комісії - дружина голови. Вона представляє кандидата Порошенка. Звісно, чоловік та дружина проживають за однією адресою, але телефони мають різні.

Виборча дільниця № 650469 (село Ленінське): члеамии ДВК є також сімейна пара. Чоловік представляє кандидата Шкіряка, а дружина – кандидата Тимошенку. Крім кандидатів – все у них однакове. Й адреси, й телефони. Цікаво, як вони ділять слухавку, коли потрібно надавати інформацію своїм кандидатам?

Виборча дільниця № 650471 (село Новомиколаївка): секретар ДВК мати від Гриценка, а її син – поданий від окружної виборчої комісії.

Виборча дільниця № 650472 (село Приморське) Ні сном ні духом. Член ДВК Віталій Єршов, як виявилося, став членом ДВК  без своєї згоди. Заяв він не писав, ксерокопії паспорту не надавав й в селі, де став членом ДВК нікого не знає. Й офіційно працює у приватного підприємця, а по документам ОВК проходить, як такий, що «тимчасово не працює».

Виборча дільниця № 650476 ( село Комсомольське): Знову мати й син. Тепер заступник голови - син, він представляє кандидата Куйбіду, а член ДВК - мати від кандидата Порошенка. Син проживає у мами. В протоколах ОВК вказано їх номера мобільних телефонів. Вони знову однакові. Цікаво хто піднімить слухалку першим?

На тій же дільниці № 650476 (село Комсомольське) є ще одна родинна пара. Мати від кандидата Тимошенко, а  донька – від ОВК.

Виборча дільниця № 650480 (село Новоукраїнка) секретар ДВК донька від кандидат Куйбіди, а член ДВК мати від кандидата Порошенка. Проживають спільно. Цікаво ще й те, що в документах ОВК, у графі «Досвід роботи в комісіях» вказано «Так», хоча донька народилася 19.07.1994 р., а останні вибори були 2012 р., отже дівчинці вже було 18. Що ж хай знають сусіди, що є дівчата в новоукраїнських селах. Та все ж перевіряємо Витяг з постанови ОВК про склад ДВК по Скадовському району за 2012 р. Не було такої дівчинки в комісіях. Або була, але якось дуже мало?

Всі ці збіги можна пояснити таким явищем в українській політиці, як «технічний кандидат». Проте вони яскраво демонструють дві речі.

По-перше якщо в Києві не здогадалися хто кому технічний, то на місцях відразу видно хто кому кандидат.

По-друге вочевидь непрофесійність та бестолковість працівників місцевих штабів лідерів виборчої гонки. Крім того бачимо суттєвий кадровий голод лідируючих штабів. Навіть у кандидатів котрі нібито володіють нинішнім адмінресурсом. Для порівняння можна сказати, що на виборах 2012 р. районний штаб Партії Регіонів легко виставляв по 20 членів ДВК на кожну комісію.

Та наступний факт просто вражає політичним нігілізмом. Виборча дільниця № 650480 (та ж Новоукраїнка) члени ДВК чоловік, який представляє кандидата Тимошенко, а ось його дружина виступає від кандидата Тігіпко. Проживає подружжя звичайно спільно. А ось телефони вказані в документах ОВК по-різному, відповідно, вони виглядають приблизно так (цифри змінили): 0951197641 та (095) 119-76-41. Ймовірно, якщо дужки та рисочки в номері поставити після кожної цифри, цей номер можна дати ще від кількох членів ДВК, від інших кандидатів. Але як дізнатися з якого штабу телефонують – від Тимошенко чи від Тігіпка, щоб не здати ворогам явки та паролі?

Олег Лиховид, власний кореспондент газети “Вільний вибір”.

Еще статьи по теме:

Немає коментарів: