вівторок, 7 квітня 2015 р.

Експерти пропонують відмовитись від безкоштовного харчування в школах

Група експертів Причорноморського центру та партнерів по проекту «Громадські ініціативи для зменшення корупції в сфері освіти міста Херсон» підготували пропозиції для міського голови для більш ефективного використання «освітніх» коштів. Ці пропозиції планується розглянути на найближчому засіданні Громадської ради.

Попередні пропозиції експертів проекту  «Громадські ініціативи для зменшення корупції в сфері освіти міста Херсон» до міського голови:
1.       Примусити управління освіти переглянути діючий план закупівель на 2015 рік шляхом включення туди усіх передбачених кошторисом за спеціальним фондом капітальних витрат на суму 9 млн 800 тис. грн, у тому числі капітальних ремонтів, реконструкцій, придбань обладнання та предметів довготривалого користування. Для цього об’єднати закупівлі подібних товарів та робіт в одних торгах, за необхідності – розбиваючи на лоти. Також зобов’язати управління освіти при укладанні договорів і прийнятті кошторисів, договірних цін, актів виконаних робіт та накладних вимагати від підрядників та постачальників чіткого зазначення марки, виробника, країни походження, потужності та інших суттєвих характеристик товару, що закуповується, та матеріалів, що використовуються під час робіт – для полегшення цінового контролю.
     Обґрунтування: оскільки в період інфляційних подорожчань через несвоєчасний перегляд Держбудом нормативно-кошторисних цін на матеріали та вартості машин, що використовуються в будівництві, такі ціни не відповідають фактичним ринковим, органи Держбудекспертизи при здійсненні експертиз кошторисів не звертають на ціни ресурсів уваги, чим користуються недобросовісні підрядники (що, як правило, мають вирішальний вплив на складення кошторисів робіт, які попередньо планують виконувати), завищуючи їх;
2.       Запропонувати міській раді переглянути видаткову частину загального фонду бюджету шляхом її зменшення, а саме відмінити з початку учбового 2015/2016 років безкоштовне харчування учнів молодших класів (як таке, що залишено на розгляд органів місцевого самоврядування за можливості), замінивши на адресні грошові дотації малозабезпеченим родинам в розмірі, не більшому від розрахункових витрат, передбачених в бюджеті цього року на таке харчування (приблизно 17 грн/добу), тобто 340 грн на місяць з розрахунку на дитину.
      Обґрунтування: оскільки продукти харчування з точки зору співвідношення ціни та якості є дуже суб’єктивною товарною групою, уникнути ризику корупційного завищення ціни неможливо навіть за прозорого механізму закупівель, крім того, зважаючи на дотаційність міського бюджету, безкоштовне харчування усіх дітей, включно з багатими, порушує конституційні права дітей з інших міст нашої області, які винні лише в тому, що їх міста отримали менші трансферти, і в бюджетах яких вже зараз передбачене харчування лише дітей з малозабезпечених родин.
3.       Під час проведення комітетом з відкритих торгів процедур закупівель робіт і матеріалів, зазначених у п.1. цих Пропозицій, запрошувати до спостереження батьківські комітети відповідних закладів.
    Обґрунтування: існує можливість подвійного фінансування робіт і матеріалів за рахунок як бюджету, так і внесків батьків. На практиці діє своєрідний неписаний розподіл: загальношкільні приміщення та обладнання ремонтуються чи закуповуються за рахунок бюджету, а те ж саме для потреб окремих класів – за рахунок батьків. Але перевірка висвітила наявність відхилень від цього правила (школа № 25). При цьому недоцільно покладатись на контроль з боку ДФІ, позаяк батьківські комітети їй непідконтрольні.

Експерти сподіваються, що громадськість підтримає ці пропозиції, після чого вони будуть передані міському голові.


Громадська організація «Причорноморський центр політичних та соціальних досліджень» разом з партнерами здійснює проект «Громадські ініціативи для зменшення корупції у сфері освіти міста Херсон», який сприяє подоланню проявів корупції в дошкільній і шкільній освіті міста Херсона, поліпшенню стану освіти міста шляхом проведення комплексного моніторингу використання бюджетних ресурсів, які виділяються на освіту. Проект реалізовується за підтримки міжнародного фонду «Відродження».

Еще статьи по теме:

Немає коментарів: