вівторок, 17 листопада 2015 р.

Вибори міського голови пройшли із дотриманням головних виборчих процедур

Як зазначають представники ХОО КВУ, день голосування відбувся у демократичній обстановці, організовано та з дотриманням виборчих стандартів. Виборчі комісії були налаштовані конструктивно. Більшість проблемних моментів чи порушень, які виявляли спостерігачі Комітету виборців України, відразу усувалися.

Порушення, які були виявлені спостерігачами КВУ, на наш погляд, не носили наміру підготовки фальшувань. В першу чергу це стосується підписання членами п’яти дільничних виборчих комісій пустих бланків протоколів про підрахунок голосів. Керівництво цих ДВК відразу знищила бланки цих протоколів про підрахунок голосів.
Із цієї загальної картини випадає сумний випадок, який ми розцінюємо як прояв відкритої передвиборчої агітації членами ДВК на користь кандидата Владислава Мангера. Члени двох дільничних виборчих комісій від цього кандидата демонстративно одягли червоні шарфики, які були елементами передвиборчої кампанії В.Мангера. До речі, члени третьої ДВК № 650636 відмовилися надягати на себе ці шарфики, й ми дякуємо їм за їхню принципову позицію.
Ми не виявили жодних натяків на підготовку фальшування з боку обох кандидатів. Не було випадків каруселей, фальшувань типу «косинка», спроб контролювати волевиявлення виборців. Профілактиці цих злочинів проти виборчих прав громадян значно посприяло рішення багатьох виборчих комісій або зняти, або розсунути вхідні шторки на кабінках для таємного голосування. По-перше, це не заважало дотримуватися таємного волевиявлення. По-друге, це робило неможливим фотографування бюлетенів в кабінках або спроб винесення бюлетенів за межі приміщення для голосування.
Зазначимо, що в день голосування спостерігачі фіксували приховану передвиборчу агітацію на бігбордахз боку обох кандидатів – В.Миколаенка та В.Мангера.
Підрахунок голосів та встановлення підсумків голосування відбулося із дотриманням виборчих процедур, відкрито та без штучних затримок.
Таким чином, ми можемо зробити висновок, що голосування за новообраного міського головувідбулося із дотриманням виборчих стандартів, у вільний атмосфері.
Вперше в Херсоні у цьому столітті вибори міського голови відбулися у два тури. Багато нарікань викликала низька явка виборців, особливо у другому турі, але на наш погляд, подібна явка є традиційною для місцевих виборів. Так, на дострокових виборах міських голів міст Херсонської області також фіксувалася невисока активність виборців.
При цьому суттєве зростання кількості виборців, які голосували за кандидатів на посаду міського голови під час повторного голосування, демонструє важливість введення двох-турової системи виборів міських голів.
За додатковими довідками звертатися до голови ХОО КВУ Дементія Бєлого (0954877627)

Еще статьи по теме:

Немає коментарів: