вівторок, 17 листопада 2015 р.

Повторне голосування по виборам Херсонського міського голови: порушення, проблеми, випадки

Херсонська обласна організація Комітету виборців України спостерігала за ходом Повторне голосування по виборам Херсонського міського голови 15.11.2015.Вибори пройшли із дотриманням головних виборчих процедур, але деякі порушення проблеми, курйозні випадки все-таки були. Публікуємо нижче всі зафіксовані ХОО КВУ факти, які були озвучені сьогодні на підсумковій конференції ХОО КВУ.

Проблеми зі списками виборців
ВД №650738. У списках виборців були орфографічні помилки, які виправили і внесли в окрему відомість.
ВД №650622. Помилки у списках виборців: за адресою подано прізвище людини, яка там ніколи не проживала, що з'ясувалося, коли прийшли голосувати люди, реально зареєстровані за цією адресою. Жінка, яка поміняла прізвище і подавала заяви з цього приводу ще рік тому, не змогла знайти себе в списках.
ВД № 650697 член комісії, яка мешкає на території виборчої дільниці, не змогла проголосувати, бо її вже кілька років не має у списку виборців.
ВД № 650743 (СШ №27) до цієї дільниці регулярно на кожне голосування приходить громадянин, який не є у списках виборців й кожного разу влаштовує конфлікт, що його не має у списках. На рекомендації звернуться до Відділу держреєстру виборців, він заявляє, що включати у список виборців його повинна держава.
Проблеми з виборчою документацією та організацією виборів
ВД №650647. Номера виборчої дільниці на бюлетенях не були проставлені і голова комісії дав завдання виправити цю помилку.
ВД №650623. Бюлетені, призначені для виборців, що голосують вдома, були заховані в сейф. Після втручання представників ХОО КВУ їх виклали і передали тим членам ДВК, які збиралися виходити з переносною урною для організації голосування за місцем перебування. Ситуація виправлена.
ВД №650646. На виборчих урнах пломби були зіпсовані, тому члени ДВК опломбували урни ручним способом. Всі урни були опечатані за допомогою аркушів паперу з підписами членів ДВК і з печаткою. Це був правильний вихід із цієї проблемної ситуації.
ВД №650713. Члени комісії принесли світильник з дому і прикрутили до каната й таким чином вирішили проблему із освітленням.
Заздалегідь заповнені протоколи
ВД №650702. Секретар комісії заповнював порожній протокол. Члени комісії, з яких багато хто не має досвіду роботи в ДВК, почали підписувати порожній протокол і пішли робити ксерокопію бланка. Після зауваження спостерігача ХОО КВУ члени комісії пообіцяли, що порвуть цей порожній, але вже підписаний протокол про підрахунок голосів.
ВД №650700 Спостерігачі виявили, що секретар комісії проставила свої підписи під всіма пустими бланками протоколів про підрахунок голосів.
ВД №650716 (обласний ліцей) Під час відвідування комісії було виявлено, що члени ДВК поставили свої підписи під пустими бланками протоколів про підрахунок голосів. Після зауважень, комісія погодилася знищити незаконно підписані бланки протоколів.
ВД №650744 (СШ №27) Були виявлені порожні бланки протоколів про підрахунок голосів, які вже підписані всіма членами комісії. У відповідь на зауваження експерта ХОО КВУ Дементія Білого керівництво ДВК влаштувало істерику, звинувачували, що їм жити мирно не дають і вибори зривають. Однак вони все ж знищили підписані бланки протоколів.
ВД №650634 (СШ 32). Булипідписані порожні протоколи про підрахунок голосів. У відповідь на зауваження спостерігачів про незаконність цього, керівництво ДВК спочатку дуже нервово реагувало, але після повторного пояснення погодилися знищити - розірвати незаконно заповнені протоколи і замінити їх чистими бланками.
На 6-ти виборчих дільницях в Антонівці спостерігачі ХОО КВУ помітили частково заповнені (п. 2, 3, 6) протоколи про підрахунок голосів. На вимогу нашого спостерігача, такі незаконно частково заповнені протоколи про підрахунок голосів були знищені й замінені чистими бланками. Однак на одній дільниці ВД №650652 (СШ 37, Східне селище) після повторної перевірки наших спостерігачів нові бланки протоколів знову були достроково заповнені в вище вказаних пунктах.
«Зайві особи» на дільницях
ВД №650647 (в СШ №53). На дільницю прийшов представник МНС, перервавши ранкове засідання комісії. Він з'явився в момент опломбування урн і вкидування туди контрольних листів, чим відволік всіх, заявивши, що йому необхідно перевірити пожежонебезпеку і наявність вогнегасників. Вирішивши свої питання з головою, він пішов, опломбування продовжилася.
ВД №650714. У приміщенні для голосування сидів представник МНС "на випадок пожежі", після зауваження нашого спостерігача - покинув приміщення.
Незаконна агітація
У мікрорайоні Шуменський були зафіксовані білборди з гаслами Мангера про зниження ціни на газ в 4 рази і інші.
ВД №650639. Голова виборчої комісії роздала половині членів ДВК від Мангера червоні шарфики. Після втручання спостерігачів один з членів комісії відразу не став одягати шарф, інший член ДВК зняла шарфик, як тільки зрозуміла, в чому справа. Голова та іще один член ДВК відмовилися знімати червоні шарфики, мотивуючи це тим, що це тільки їх штаб може вирішувати. Аналогічну проблему на ВД № 650643 було усунено. На ВД № 650636 члени ДВК відмовилися надягати червоні шарфики.
По вулиці Перекопській розташовані білборди із прихованою агітацією на користь Володимира Миколаєнка.
По вулицям міста спостерігачі зафіксували кілька листівок із зображенням Володимира Миколаєнка, які не були зняти комунальними службами.
Курйози на дільницях
ВД №650714. Виборець зім'яв бюлетень і хотів його забрати з собою спочатку мовчки. Коли його обступили члени ДВК, він закричав: «Не буду голосувати за жодного виродка!» Однак члени комісії його затримали і змусили кинути бюлетень в урну, але все ж не сміттєву, а виборчу.
Холод у приміщеннях для голосування
В багатьох приміщеннях було дуже холодно. Члени ДВК працювали у важких умовах. Так, в приміщення для голосування ВД № 650632 (фойє обласного палацу молоді) не було кілька вікон. Було дуже холодно. Члени комісій принесли із собою теплі ковдри та власні обігрівачі, щоб якось витримати тортури холодом.

Еще статьи по теме:

Немає коментарів: