пʼятницю, 1 квітня 2016 р.

Херсонським підприємцям розповіли як користуватися електронною системою держзакупівель

Нещодавно в малому залі міськради відбулася колективна консультація для підприємців за новими правилами проведення держзакупівель за гроші міського бюджету – за системою електронних держзакупівель "Prozorro". Захід був організований за ініціативи Громадської ради при мері спільно з відділом координації державних закупівель міськвиконкому. 

У зв'язку з нещодавно ухваленим «Положенням про порядок придбання товарів в рамках пілотного проекту щодо впровадження системи електронних закупівель в місті Херсоні» в місті зараз йде досить болючий процес перебудови на нову систему держзакупівель. Темою консультації стали нові правила проведення тендерів, пов’язані з ними проблеми і як їх подолати.

Під час консультації начальник тендерного відділу міськвиконкому Наталія Сурма розповіла підприємцям про нову систему, майданчики, з яких вона складається, пояснила механізм реєстрації та користування платформою. На сайті міськради є окремий розділ «Відкритий бюджет», де потенційний учасник може знайти інформацію про держзакупівлі.

Як розповіла Наталя Борисівна, у Херсоні вже треті торги проходять за цією системою. У неї є як плюси, так і мінуси. Плюси – що замовник не спілкується з учасниками торгів, доки не визначений переможець. Мінуси – для тендерного відділу це не полегшення роботи, а ускладнення. 

Також Наталя Сурма зазначила, що з 1 серпня вступає в силу Закон України "Про публічні кошти", згідно якого абсолютно всі тендери (і порогові, і допорогові) будуть проводиться тільки із застосуванням електронних закупівель. 

Нагадаємо, що Причорноморський центр політичних та соціальних досліджень разом з партнерськими організаціями за підтримки фонду "Відодження" виконує в Херсоні програму "Партнерство громадськості та бізнесу задля прозорих та доступних державних закупівель в Херсоні", мета якої сприяти подоланню проявів корупції в сфері проведення державних закупівель, створення режиму реальної конкуренції між претендентами, шляхом проведення комплексного  моніторингу конкурсних процедур, та надання методичної допомоги представникам бізнесу.

Еще статьи по теме:

Немає коментарів: