четвер, 13 квітня 2017 р.

Скадовські депутати бояться фермерського господарства „Інтегровані агросистеми“

Заступник голови Херсонської обласної ради Віталій Булюк

Центральною темою на 17 позачерговій сесії Скадовської районної ради стало обговорення  Звернення Асоціації фермерів Скадовського району щодо перспектив діяльності фермерського господарства „Інтегровані агросистеми“ на території Скадовського району.


Перед початком сесії відбулося спільне засіданні постійних комісій, які розглянули питання порядку денного сесії. На сесію було винесено два питання. Перше - внесення змін до бюджету. Друге - щодо ситуації навколо "експансії" "Інтегрованих агросистем" на землі Скадовщини. Також депутати направили звернення во всі інстанції із питанням остаточного вирішення "кадрового питання" в райдержадміністрації, тобто звільнення з посади голови РДА Віктора Турика.


Фінансова ситуація у Скадовській районній лікарні є загрозливою
Зміни у бюджет стосувалися критичної фінансової ситуації, що склалася у Центральній районній лікарні. Загалом, ситуація навколо лікарні є центральною вже багато місяців й давно вже перетворилося на політичне питання. Депутати в черговий раз у своїх виступах швидко віднайшли винуватців – недоліки в роботі фінансово-господарської служби лікарні та бездіяльність райдержадміністрації в організації контролю за цим призвели до такої ситуації. Зазначалося, що лише тиждень тому відбулася сесія районної ради, на якій було розподілено дуже значний фінансовий ресурс бюджетних залишків, але ані тодішнє керівництво лікарні, ані райдержадміністрація не проінформували районну раду про необхідність надання фінансової допомоги закладу охорони здоров’я для вирішення вказаної проблеми.
В підсумку районні обранці погодили виділення 400 тисяч гривень даному закладу на вказані цілі за рахунок зменшення резервного фонду районного бюджету. 

 Що буде далі із лікарнею - поки не відомо
Депутати у своїх виступах зазначали, що надана грошова допомога може не вирішити ситуацію й фінансовий стан даного закладу може ще погіршитися через необхідність виплати більше 600 тисяч гривень на виконання рішення суду за наслідками ДТП 2008 року, де відповідачем виступала ЦРЛ. А це є реальною загрозою блокування рахунків у держказначействі.

Депутати просять вирішити в райдержадміністрації "кадрове питання"
Депутати узгодили текст звернення до Президента України щодо необхідності розгляду кадрового питання у Скадовській райдержадміністрації, ініційованого на останньому засіданні президії районної ради. Це Звернення викликано тим, що депутати у грудні 2016 р. висловили недовіру голові райдержадміністрації Віктору Турику. Після цього це питання було розглянуто у судовому процесі й суд залишив рішення депутатів у силі. Загалом, депутати вважають, що голова райдержадміністрації самоусунувся від виконання своїх обов'язків й тому вимагають його звільнення ,Це Звернення за рекомендацією постійних депутатських комісій направлено також до відома Кабінету міністрів України, Херсонської обласної державної адміністрації й Херсонської обласної ради.



Про загрозу "монополізації" земель Скадовського району
Наступним питанням стало розгляд звернення Асоціації фермерів Скадовського району щодо загрози монополізації землекористування на території району. Це питання, у зв'язку із його важливістю, розглядалося у великій залі районного будинку культури у присутності багатьох запрошенних. У цій частині пленарного засідання взяли участь заступник голови Херсонської обласної ради Віталій Вікторович Булюк ("Наш край") та аграрії Скадовщини. 
Присутність представників сільгосптоваровиробництва регіону, як пише офіційний сайт Скадовської районної ради, - було обумовлено надзвичайною актуальністю цього питання.
До присутніх у залі звернувся голова Асоціації фермерів Скадовського району, депутат районної ради Віталій Іванович Соценко ("Наш край") прочитав Звернення фермерів Скадовщини:

«Асоціація фермерів Скадовського району звертається до Вас з проханням розглянути на сесії районної ради питання щодо перспектив діяльності на території нашого району фермерського господарства „Інтегровані агросистеми“.
Вказане господарство зареєстровано у м.Гола Пристань і здійснює свою діяльність у сфері вирощування зернових та технічних культур, в тому числі займається і переробкою, консервуванням фруктів та овочів.
ФГ„Інтегровані агросистеми“ Голопристанського району (завод по переробці овочевої продукції) входить до групи компаній агрохолдингу „Agrofusion“, який є найбільшим виробником томатної пасти. На сьогодні це господарство планує налагодити співпрацю з головами місцевих рад Скадовського району з метою укладання договорів оренди земельних ділянок сільськогосподарського призначення (паїв).
Слід зазначити, що у разі здійснення таких планів, це негативно вплине на діяльність фермерських господарств та сільгосптоваровиробників нашого району, а місцеві мешканці сільських населених пунктів району і міста можуть залишитися без роботи у такий скрутний час.
Фермерські господарства та сільсгосптоваровиробники нашого району ніколи не стоять осторонь проблем як місцевих рад, так і населення, надаючи підтримку в їх вирішенні.
Вважаємо, що необхідно всім разом спільними зусиллями провести роз’яснювальну роботу з власниками земельних паїв щодо виваженого підходу до укладання договорів оренди, в тому числі й у разі надходження пропозицій від фермерського господарства „Інтегровані агросистеми“.



Далі депутат звернув увагу фермерських господарств та сільгосптоваровиробників Скадовського району на належне оформлення договірних відносин щодо оренди земельних ділянок (паїв) та легалізацію робочих місць, своєчасну сплату податків, підтримку місцевих громад (на території яких здійснюють свою діяльність) та участь у їх розвитку. 
"Звертаюся  до громади Скадовщини щодо надання переваги у співпраці з місцевими фермерськими господарствами та сільгосптоваровиробниками" - так закінчив свій виступ Віталій Соценко.

Жваве обговорення "експансії" „Інтегровані агросистеми“ не залишило байдужим нікого у залі. Далі процитуємо офіційне повідомлення на сайті районної ради: "представники обласного та районного керівництва, очільники місцевих громад, депутати та аграрії – усі були єдині в прагненні зберегти право людей бути реальними господарями на власній землі, а не передати це, гарантоване законодавством, право невідомо кому за примарні гроші, тим більше, що гіркий досвід співпраці з даним господарством-монополістом у сільгосптоваровиробників Скадовщини вже є, та й мешканці інших районів, що у числі перших стали партнерами цього агрохолдінгу, м’яко кажучи - не у захваті від такого партнерства".

До речі, зазначимо, що представники нашого інтернет-ресурсу досить позитивно оцінюють роботу "Інтегрованих агросистем". 

Депутати одноголосно рекомендували головам місцевих рад провести у своїх громадах роз’яснювальну роботу з власниками земельних ділянок (паїв) щодо виваженого підходу до укладання договорів оренди, в тому числі й у разі надходження пропозицій від фермерського господарства „Інтегровані агросистеми“, надаючи перевагу місцевим фермерським господарствам та сільгосптоваровиробникам. Другим пунктом рішення сесії було: «Звернути увагу фермерських господарств, сільгосптоваровиробників Скадовського району на належне оформлення договірних відносин щодо оренди земельних ділянок (паїв) та легалізацію робочих місць, своєчасну сплату податків, підтримку місцевих рад громад (на території яких здійснюють свою діяльність) та участь у їх розвитку.»


Еще статьи по теме:

Немає коментарів: