середу, 17 травня 2017 р.

Новий день. Подвійні стандарти депутата Дроздіка


 Тавричанська ОТГ Каховського району виступає проти безоплатного набуття у власність майже 377 га сільгоспземель фактично однією особою.

У створенні корупційної схеми, яка може призвести до мільйонних втрат для держави і Тавричанської громади, звинуватив членів ФГ «Нова Мар’ївка» голова Кахов­ської райдержадміністрації Валерій Салтиков
.
«До мене звернулися депутати цієї сільради, які просять не допустити безоплатного набуття у власність великих масивів сільгосп­земель фактично однією особою — головою ФГ «Нова Мар’ївка», депутатом обласної ради від «Опоблоку» Сергієм Дроздіком», — говорить очільник району.

— Про намір розпаювати 376,9411 га земель державної власності, розташованих за межами населеного пункту, нам стало відомо з листа Головного управ­ління Держгеокадастру у Херсон­ській області. Дане питання ми винесли на сесію нашої сільради 20 березня, на якій виступив і Сергій Дроздік. Він переконував депутатів  у необхідності відведення земельних ділянок у власність у розмірі частки (паю) кожному із 80 осіб для ведення фермерського господарства. Переважною більшістю голосів депутати проголосували проти, адже в разі такого розпаювання сільрада втратить близько 1,5 млн. гривень надходжень від орендної плати за дану земельну ділянку щорічно. А ця сума вже закладена в нашому бюджеті на 2017 рік, — прокоментував тавричанський сільський голова Юрій Гречка.

На його думку, сільрада, на жаль, не має жодного впливу на прийняття рішення головним управлінням Держгеокадастру, а рішення сільради в даному випадку носить суто рекомендаційний характер. Державою вже анонсовано внесення змін до законодавства, які дозволять ОТГ самим розпоряджатися земельними ділянками за межами населених пунктів, однак поки цього не сталося».

— Цікава в цій історії поспіш­ність, з якою Дроздік намагається розпаювати землю. Адже ФГ «Нова Мар’ївка» було зареєстроване як юридична особа лише 18 жовтня 2016 року. Станом на 12 квітня п. р. не були внесені зміни до його статуту, які б підтверджували, що вказані 80 осіб справді є членами цього ФГ. Крім того, за Законом України «Про фермерське господарство» членами ФГ можуть бути лише родичі. Як на мене, тут є відверта спроба безоплатно одержати у власність 376 га земель сільгосппризначення фактично однією особою через «штучних» членів ФГ «Нова Мар’ївка». І все це відбувається на порозі історичної події — відкриття ринку земель, що надасть можливість їх продажу з метою конкурентних механізмів набуття прав власності на користь бюджету місцевого самоврядування і держави. Але мало того, що Дроздік поспішає. Він ще й як депутат облради відкрито виступає проти ринку землі і за продовження мораторію на її продаж! Я вже мовчу про те, що за «послугу» з розпаювання землі Тавричанка повинна буде закрити якийсь дитсадок через відсутність коштів на його утримання, — доповнив Валерій Салтиков.

Чималого резонансу ця історія набула і в соцмережах. «У районі багато років домагаються розпаювання земель державного під­приємства «Каховське» серед людей, котрі все життя пропрацювали в селі. А для фермерського господарства — будь ласка, «зелена вулиця», — обурюються люди.

За коментарями ми звернулися також до Сергія Дроздіка. Він пояснив, що насправді орендує зазначені землі (на території колишньої Дудчинської сільради) понад 15 років, з моменту розвалу місцевого КСП. «Створення нового ФГ було вимушеним кроком. Якби я цього не зробив, то був би змушений отримувати землю через аукціон, — говорить він. — Натомість за всі ці роки у неї були вкладені великі інвестиції, а зараз я ставлю там 14 «фрегатів» — це коштує не один мільйон доларів! Водночас я ніколи не відмовляв місцевій громаді, до мене постій­но зверталися по допомогу підлатати асфальт чи ще щось».

За словами Дроздіка, нинішнє розпаювання земель не що інше, як спроба захистити власні інвестиції. «Мені потрібні гарантії, щоб я і надалі вкладав свої гроші, — виправдав свої дії він. — Тим більше, що земля залишиться на місці разом із робочими місцями, з податками. Та й після пере­ведення її у статус зрошува­них я буду сплачувати за неї вдвічі більше. Головна проблема ж у тому, що бізнес сьогодні ніяк в Україні не захищений, тому доводиться шукати варіанти збереження вкладених коштів. Але нічого протизаконного в такому розпаюванні немає, ми діємо відповідно до правової процедури. І вона не нова: за такою ж схемою в Каховському районі вже розпайовували землі. Чому про це не згадує голова РДА? І чому він мовчить про підприємства, які, на відміну від нас, сплачують копійчані податки? Чому про це ніхто не говорить?».
Олег БАТУРІН. Новий день, 4 травня 2017 р.


Еще статьи по теме:

Немає коментарів: