понеділок, 2 квітня 2018 р.

На скільки балів працюють херсонські депутати? Результати дослідження

Причорноморський центр політичних та соціальних досліджень презентував результати оцінки діяльності депутатів Херсонської  міської ради протягом другого року повноважень. На презентацію, яка відбулася в формі круглого столу, були запрошені представники громадськості, журналісти, а також самі депутати Херсонської міської ради, які висловили свою думку щодо дослідження та розповіли, які труднощі у них виникають. 

"Атестація депутатів Херсонської міської ради, за якої кожен депутат отримує оцінку за об’єктивними показниками та за експертним опитуванням, у Херсоні проводиться вперше. Також вперше кожен депутат отримає персональні рекомендації по покращенню своєї діяльності. Ця методика атестування депутатів місцевих рад вперше була застосована в Одесі. У 2017 – 2018 рр. проведена загальноукраїнська атестаційна кампанія. Вона проходила у восьми областях України", – розповів голова Причорноморського центру політичних та соціальних досліджень Олександр Мошнягул. 

ЗАГАЛЬНІ ОЦІНКИ

Робота депутатів Херсонської міської ради оцінювалася за двома показниками: об’єктивними, що складаються з 21 критерія, та оцінками експертів.
  
Жоден з депутатів не отримав найвищу оцінку у 5 балів ні за об’єктивними показниками своєї роботи, ні загальну оцінку експертного опитування. 

24 депутата, тобто менше половини від депутатського корпусу, за об’єктивними показниками своєї діяльності отримали 4 бали. Загальну оцінку експертного опитування у 4 бали отримали 13 депутатів.

28 депутатів отримали за об’єктивними показниками 3 бали. 

ДЕПУТАТИ ІЗ ВИСОКИМИ ПОКАЗНИКАМИ У РОБОТІ ТА ВИСОКИМИ ОЦІНКАМИ ОПИТУВАННЯ 

Лише 9 депутатів мають позитивні оцінки як за об’єктивними показниками своєї роботи, так й за загальними оцінками експертного опитування. 

Це Алла Беліченко (Опозиційний блок), Оксана Д’якова (Радикальна партія Олега Ляшка), Андрій Дмитрієв (ВО «Самопоміч»), Дмитро Ільченко (ВО «Батьківщина»), Артем Кияновський (Опозиційний блок), Михайло Линецький (Блок Петра Порошенка), Оксана Матусевич («Наш край»), Станіслав Трошин (ВО «Батьківщина») та Олена Урсуленко (Блок Петра Порошенка).

ДЕПУТАТИ ІЗ НИЗЬКИМИ ОЦІНКАМИ

Два депутати за об’єктивними показниками отримали 2 бали. Це Євген Матковський (ВО «Свобода») та Сергій Собчук («Опозиційний блок»). 

Жоден з депутатів за об’єктивними показниками не отримав 1 бал, а за експертним опитуванням 1 бал отримало два депутати Сергій Білоковиленко (Радикальна партія Олега Ляшка) та Аркадій Підлєсний (ВО «Самопоміч»). Зазначимо, що обидва депутати за об’єктивними показниками своєї діяльності отримали по 3 бали. 

Єдиний депутат, у кого співпала незадовільна експертна оцінка з оцінкою за об’єктивними показниками – Євген Матковський (ВО «Свобода»). 

РЕЗУЛЬТАТИ ВІДКРИТОСТІ, ПІДЗВІТНОСТІ ТА ДОБРОЧЕСНОСТІ У РОБОТІ НАШИХ ДЕПУТАТІВ: 

Інформування про депутатів на сайті Ради можна вважати не достатнім. Лише у одного депутата Михайло Лінецького оприлюднена автобіографія та план роботи. У всіх інших відсутні актуальні відомості про освіту, місце та досвід роботи. У 32 депутатів з 54 є контактні телефони, але знаходяться ці контакти в двох різних місцях.

Регулярний прийом ведуть усього 18 депутатів. 30 депутатів ведуть прийом або нерегулярно, або рідше одного рази на місяць. 

Відвідування сесій та комісій. У 2017 році лише два депутати Олена Мазур  (УКРОП) та Антон Хмаро (Опозиційний блок) відвідали всі пленарні засідання року. За відомостями всеукраїнської кампанії «Атестації депутатів місцевих рад» вони ж входять у вісімку найбільш дисциплінованих депутатів. 

Для порівняння: у 2016 році всі пленарні засідання сесій Херсонської міської ради відвідали сім депутатів. 

Менше всього пленарних засідань відвідали два депутати. Це Юрій Кирилов (Блок Петра Порошенка) та Віктор Шевчук («Наш Край»). 

Відвідування засідань постійних комісій: шість депутатів відвідали всі засідання постійних комісій. Це Дмитро Ільченко (ВО «Батьківщина»), Руслан Рубан (ВО «Самопоміч»), Ольга Маренчук та Ігор Семенчев («Наш край»), Антон Хмаро («Опозиційний блок»), Євген Назарян (УКРОП). 

У 2017 р. у Херсонській міській раді склалася екстраординарна ситуація: з березня порушено права шести депутатів на членство у постійних депутатських комісіях. Це Вікторія Борисевич, Михайло Линецький, Сергій Жуйков, Олег Романюк, Олександр Кривчун та Віктор Шевчук. 

Виступи та голосування. Частіше за всіх на сесіях виступав Єгор Устінов (30 виступів), але бали за нашою методикою нараховувались на за загальною кількістю виступів, а за відсотком сесій на яких депутат мав виступи.

 Леонід Ремига (Блок Петра Порошенка), В’ячеслав Яременко (позафракційний), Андрій Дмітрієв (ВО «Самопоміч»), Дмитро Ільченко (ВО «Батьківщина») та Михайло Линецький (Блок Петра Порошенка) виступили більш ніж на 60% пленарних засідань і відповідно мають по цьому показнику вищу оцінку. 

Не мали жодного змістовного виступу за рік Сергій Білоковиленко та Олександр Васильєв (Радикальна партія Олега Ляшка), Оксана Матусевич («Наш край»), Аркадій Подлєсний (ВО «Самопоміч»), Ірина Ценкер (Блок Петра Порошенка). 

У минулому році було зафіксовано один випадок неперсонального голосування. Це голосування Сергія Білоковиленка.

Звітування перед виборцями. Більшість депутатів (51 з 54) провели публічні звіти перед виборцями. Відсутня інформації в будь-якому вигляді про депутатських звіт 3 депутатів. Це Сергій Жуйков (Блок Петра Порошенка), Роман Підперигора (Наш край)  та Сергій Собчук («Опозиційний блок»). 

18 з 54 депутатів порушили норми закону та не оприлюднили свій звіт.  Лише у 10 депутатів оприлюднений звіт відповідав всім нормам закону. Це такі депутати: Дініс Бердник, Андрій Дмитрієв, Дмитро Іванов, Михайло Линецький, Володимир Сальдо, Ігор Семенчев, Валентин Сух, Антон Хмаро, Михайло Чемерис та Вячеслав Яременко. 

36 депутата виконали норму закону та поінформували Раду про хід свого звітування.

Голова Херсонської обласної організації Комітету виборців України Дементій Бєлий презентував ВИСНОВКИ ЕКСПЕРТНОГО ОПИТУВАННЯ.

Перше, опитування виявило низький рівень якості інформаційної роботи самих депутатів. Про діяльність більшості депутатів учасники опитування мало знають. Експерти не змогли нічого пригадати про роботу 29 з 54 депутатів. 

Оцінки частини депутатів продемонстрували низький рівень зв’язків із громадськістю, так званий «public relations», коли депутат демонстрували високі показники в роботі, а громадськість виставляла їм негативні оцінки. Інколи такі розбіжності є досить драматичними. Так, Антон Хмаро («Опозиційний блок») показав за об’єктивними показниками своєї депутатської роботи високу оцінку (4 бали), а за оцінками експертів отримав 2 бали. 

Друге: жоден з депутатів не отримав від експертів загальну оцінку «5» балів, тобто, не став таким на загальну думку всіх експертів, що однозначно гідний представляти інтереси херсонців у міській раді. 

Робота частини депутатів позитивно оцінювалася експертами. Більше всього «5» отримали два депутати Оксана Д’якова (Радикальна партія Олега Ляшка) та Леонід Ремига (Блок Петра Порошенка) – по 20,7%.

Загалом, серед тих депутатів, які отримали більше половини позитивних оцінок експертів у ході опитування, тобто суми оцінок «5» та «4»  - дев’ять депутатів: по два депутати Опозиційного блоку, Блоку Петра Порошенка та ВО «Батьківщина» та по одному депутату від УКРОПу, ВО «Самопоміч» та Радикальної партії Олега Ляшка. 

Це Андрій Дмитрієв (68,9% позитивних оцінок), Станіслав Трошин  та Олена Урсуленко  по 65,5%, Віталій Богданов та Оксана Д’якова по 62,1%, Артем Кияновський та Михайло Линецький по 58,6% та Алла Беліченко й Дмитро Ільченко по 51,7%.

Два депутати отримали загальну оцінку «1» бал, тобто, на думку більшості експертів вони однозначно не гідні  представляти інтереси херсонців в міській раді. Це Сергій Білоковиленко та Аркадій Подлєсний. 

Десять депутатів отримали більше половини негативних оцінок, тобто суми оцінок «1» та «2». З них п’ять депутатів від фракції «Наш край», по одному депутату від Блоку Петра Порошенка, Радикальної партії Олега Ляшка та ВО «Свободи» та ВО «Самопоміч» й одна позафракційна, яка пройшла до ради по спискам Блоку Петра Порошенка. 

Найбільше негативних оцінок отримали три депутати Дмитро Больбот Аркадій Подлєсний та Віктор Шевчук (по 72,4% негативних оцінок). Ще три депутати на другому місці по негативним оцінкам. Це Сергій Білоковиленко, Юрій Кліментенко та Роман Підперигора (по 65,5%). 62% негативних оцінок отрмала Ірина Ценкер й 58,6% негативних оцінок отримали ще три депутати Євген Матковський, Олег Романюк та Володимир Сальдо. 

В ході моніторингу також була створена мапа приймалень депутатів Херсонської міської ради.  

Після презентація результатів дослідження слово надали присутнім на круглому столі депутатам Херсонської міської ради. 

Так, Леонід Ремига (фракція «Солідарність»), депутат вже четверте скликання, а крім того головний лікар міської лікарні ім.Тропіних, погодився з озвученими результатами аналізу та вважає, що ця інформація «допоможе депутатам удосконалити свою подальшу роботу з виборцями, звернути увагу на моменти, на яких акцентували експерти».

«Бути кращим у фракції, яка отримує більше негативу, ніж позитиву, дуже складно. Я один лікар, очолюю комісію з гуманітарних питань. У мене там 3 керівника фракції, тож працювати дуже складно. Але все ж таки вдається вирішити основні питання», - прокоментував Леонід Тимофійович. 

Також депутат зазначив, що до нього як до лікаря здебільшого люди звертаються стосовно медичних питань – матеріальної допомоги, виділення коштів на лікування. Тільки за минулий рік до нього звернулося більше 120 виборців з усього міста, 70% з яких навіть не знають, хто їх депутат. 

Колега Леоніда Ремиги Алла Беліченко (фракція «Опозиційного блоку») за результатами аналізу має високі бали, але вважає, що якщо б депутати дійсно були «такі хороші», то й життя в місті було б кращим.  

«Я не працюю зі ЗМІ, не пишу про себе в інтернеті, це мій мінус. Але у мене зовсім інша специфіка спілкування з виборцями. Я працюю виключно з депутатськими зверненнями, які реєструю через секретаря міськради. І у мене за минулий рік 57 звернень, на які я отримала відповіді», - розповіла Алла Миколаївна, попросивши експертів враховувати кількість не тільки депутатських запитів, а й звернень. 

Олександр Мошнягул відповів, що вони обов’язково внесуть таку пропозицію до методики дослідження. 

Ще один представник фракції «Солідарність» Михайло Линецький також подякував організаторам круглого столу за моніторинг та за рекомендації, яких особисто він дослухається та використовує в своїй діяльності (так, на сайті міськради з’явилась його автобіографічна довідка та план роботи). 

Депутат поділився складнощами, пов’язаним з місцем прийому виборців.

«У тому місці, яке вказане а сайті міськради, у мене немає можливості вести прийом. Там немає відповідного місця – ні бібліотеки, ні якогось КП, який би надавав мені такі можливості. Тому я вимушений проводити прийом або в центрі міста, або в навчально-виховному комплексі, який знаходиться поза межами мого округу. Але прийом виборців у мене відбувається майже щоденно або в телефонному режимі, або під час особистих зустрічей, тому що я не тільки обрався в цьому окрузі, а й мешкаю в ньому», - розповів Михайло Линецький. 

Також він акцентував увагу на тому, що із 9 депутатів, які отримали виші бали, 7 не входять до існуючої на сьогодні депутатської більшості. Тобто активні депутати не можуть сьогодні впливати на прийняття рішень в повному обсязі.

Також депутати попросили організаторів заходу активно поширювати результати цього аналізу як серед самих народних обранців, так і серед виборців, щоб вони краще знали своїх депутатів.  

Громадська кампанія «Атестація депутатів місцевих рад» спрямована на сприяння вирішенню проблеми низького рівня відкритості, прозорості та підзвітності виборцям депутатів 14 місцевих рад з 8 областей України. Проект «Атестація депутатів місцевих рад» реалізовується Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» разом з партнерськими організаціями за підтримки Національного фонду демократії (NED, США). У 2016 році апробація методології відбулася в міських радах Одеської області за підтримки Міжнародного фонду «Відродження». В місті Херсоні за реалізацію ініціативи відповідає Причорноморський центр політичних та соціальних досліджень.

Докладніше про громадську кампанію «Атестація депутатів місцевих рад», про те як, здійснювалось оцінювання та про його результати можна дізнатись: 

На сайті організації
В розділі «Атестація місцевих депутатів» на інформаційному ресурсі «Ізбірком»: 
В соціальній мережі Facebook на сторінці: «Местные депутаты. Аттестация»








Еще статьи по теме:

Немає коментарів: