понеділок, 16 квітня 2018 р.

У Кочубеївській ОТГ запрацював бюджет участі


Кочубеївська об'єднана територіальна громада відома, мабуть, на тільки на Херсонщині, а й по всій Україні. Її голова Іван Іванович Дудар намагається іти в ногу з часом, використовувати новітні технології розвитку, і на сьогодні Кочубеївка є прикладом не тільки для інших ОТГ, але і для міст області. Так, далеко не кожен обласний центр може похвалитися «бюджетом участі» - коли жителі беруть участь у розподілі бюджетних видатків та контролюють їх витрачання. А в Кочубеївській громаді цей механізм вже працює, причому можливість отримати фінансування на вирішення власних проблем можуть мешканці всіх 14 сіл громади.

Все почалося майже рік тому, коли сільська рада ОТГ затвердила Положення «Про Бюджет участі», до роботи над яким долучились експерти ГО «Причорноморський центр політичних та соціальних досліджень». Перед прийняттям документ пройшов громадське обговорення. В селах громади за участю голови пройшли загальні збори, під час яких мешканці висловили своє ставлення до нового механізму.

Жителям села розповіли, що Бюджет участі - це частина бюджету ОТГ, витрати якої визначаються безпосередньо членами громади. У розробленому документі закріплено право кожного населеного пункту визначитися з проектами на суму, пропорційну частці свого населення.

Звичайно, такі слова як «бюджет участі», «проект», «документ» були селянам не зовсім зрозумілі. Більшість зустріла ідею скептично, хоча всі знають, які в їхньому селі є проблеми і на що вони б витратили ці гроші.

Як зазначив сам Іван Дудар, люди просто були «зневірені», думали, що все це пуста балаканина.

«Ця ідея зародилася ще у 2015 році, коли ми їздили по Польщі, де такий механізм працює. Ми зрозуміли, що це гарний приклад того, як люди можуть реалізовувати власні проекти та ідеї. Починати ми вирішили з малого – в бюджеті на 2017 рік запланували 50 тисяч гривень», - прокоментував голова громади Іван Іванович.

Як зазначив керівник херсонського Ресурсного центру з розвитку місцевої демократії Олександр Мошнягул, бюджет участі є одним з механізмів попередження конфліктів в громадах.

«Часто мешканці сільських громад відстороняються від вирішення місцевих проблем. З’являються групи людей, незадоволених розподілом коштів, це може спровокувати  конфлікти. А коли цей процес відбувається через бюджет участі, громадяни бачать, що влада розподіляє ресурси справедливо, відбувається обговорення, й це знижує соціальне напруження в громаді. Наша організація працює в громадах області в напрямку запобігання конфліктів. І саме такі механізми як бюджет участі дають змогу їх попередити», - прокоментував Олександр Дмитрович.

І от, рішення про бюджет участі було прийнято депутатським корпусом громади, виділені кошти на «пілот» в 2017 році, заявки на участь в конкурсі написані. «Координаційна рада» відібрала 3 проекти. 24 тисячі гривень отримало село Свободне на ремонт Клубу, 16 тисяч – Заградівка на паркову зону в центрі села і 10 тисяч гривень – Кочубеївка на ремонт Клубу. Роботи по цим проектам вже розпочато,  більше того - депутати ОТГ вже проголосували за виділення 100 тисяч на «Бюджет участі» на 2018 рік, і опублікували в місцевій газеті оголошення про початок конкурсу.

Поки пропозицій від громади не так багато, але над ними працюють вже активніше, ніж в минулому році. Голова ОТГ розповів, що поки що пропозиції можуть стосуватись будь-яких тем, але надалі кожний рік буде визначатись окрема тематика.  Він впевнений, що коли люди побачать, що щось робиться, їх активність зросте.

На сьогоднішній день всі проекти «в процесі».
Більш детально про ідею розповів Настоятель храму святого Георгія Змієборця УПЦ Протоієрей Іван Ковальчук:

«Сам проект має назву «Батьківська хата». Тут будуть проводитися урочисті зібрання, поминальні обіди тощо. Окрім бюджетного фінансування планується також зібрати кошти з громади».

Кочубеївці хочуть не просто зробити ремонт в приміщенні, а й оформити Клуб належним чином. Тому у школі оголошено конкурс малюнків серед дітей – як вони бачать «Батьківську хату». Найкращі дитячі пропозиції будуть враховані.  

У селі Свободне також Клуб сьогодні не в найкращому стані. Приміщення є, але воно холодне, сире, з усіх сторін розсипається, на сцені пісок. Тому з самого початку у мешканців села не було жодних сумнівів, який проект писати.

«Ми хочемо зробити хоча б косметичний ремонт Клубу, - розповіла  спеціаліст по зв’язках з громадськістю сіл Свободне, Красне, Кам’янка Інна Сусла, - Купити дві калориферні печі для обігріву, побілити, покрасити стіни, залити бетоном стіни. Також частину зали ми хочемо обладнати під кухню – підвести воду, закупити посуд, це вже за кошт мешканців села».

Як розповіла Інна Костянтинівна, потім зала буде здаватися в оренду й ці гроші йтимуть на подальший розвиток клубу.  Очікується, що ремонтні роботи будуть завершені вже влітку.

Зовсім скоро буде чим похвалитися і в селі Заградівка, де також мешканці отримали гроші на свій проект. Спеціаліст по зв’язках з громадськістю Діна Василівна Сковородко розповіла, що дізнавшись в минулому році про бюджет участі, заградівці одразу «загорілися».

«Одразу хотілося побудувати паркан біля дитячого майданчику, але на його будівництво потрібна дуже велика сума. Тому ми на обговоренні вирішили зробити паркову зону біля дитячого майданчика в центрі культурно-освітнього осередку. Ми плануємо встановити в центрі міста, де у нас об’єднується  ФАП, дитячий майданчик, будинок культури і дитячий садок, лавочки та урни для сміття», - розповіла Діна Василівна.

Уже в травні все це буде закуплено за рахунок бюджету громади й встановлено самими заградівцями.

Звісно, писати проектні заявки поки що для мешканців громади нелегке завдання. Але головне – бажання, яке з кожним виконаним проектом стає все більше, адже люди бачать, що їх не обдурюють, що вони дійсно мають змогу впливати на рішення влади та самим формувати «порядок денний», вирішуючи ті проблеми, які вважають важливими. Зміни в свідомості селянина вже почалися, а отже зміни й в самому селі.

Нагадаємо, що з жовтня 2017 року Причорноморський центр здійснює за підтримки Міжнародного Фонду "Відродження" проект «Посилення ролі периферійних населених пунктів в об’єднаних громадах Херсонської області» направлений на розвиток громадянського суспільства та посилення зав’язків між населеними пунктами.

Еще статьи по теме:

Немає коментарів: