вівторок, 5 березня 2019 р.

Долматівська ОТГ створює Стратегію сталого розвитку

Нещодавно експерти Причорноморського центру політичних та соціальних досліджень презентували в Долматівській ОТГ попередній проект Стратегії розвитку громади. Він має забезпечити сталий розвиток громади та сприятиме розв’язанню конфліктів.
Рішення про розробку Стратегії було прийнято в результаті комплексного соціологічного дослідження, яке провели експерти ПЦПСД в Долматівській громаді в рамках проекту «Побудова діалогу в об’єднаних громадах Херсонської області шлях до розв’язання конфліктів». У них брали участь мешканці різних сіл, що входять до громади, які розповідали про проблеми, які їх турбують та разом з експертами шукали шляхи їх вирішення.

Врешті-решт учасники обговорення дійшли до висновку, що одна з причин багатьох проблем – відсутність стратегічного планування, курсу розвитку громади. Тому було вирішено розробити стратегічний план розвитку Долматівської ОТГ з врахуваннях всіх її особливостей та сильних сторін. 

Саме проект Стратегії презентували експерти Причорноморського центру наприкінці лютого. На заході були присутні активні громадяни, фермери, працівники комунальних закладів. Так, у документі пропонується побудувати стратегію на трьох ключових напрямках: доброчесна влада та активна громада, сталий економічний розвиток громади, створення сучасних стандартів соціальних послуг.  

Експерти зазначили, що сильною стороною Долматівської ОТГ для економічного розвитку є потужний сільськогосподарський ресурс (родюча земля, садівництво, баштанництво) та запропонували створити власний бренд кавуна, який справді в громаді особливий – без кісточок. Крім того, громаду оточує траса, яка веде до моря, тож однією з пропозицій експертів є створення тимчасових торгівельних майданчиків, де фермери могли б продавати свою продукцію курортникам. Окрім цього, експерти пропонують встановити в громаді сонячні електростанції та відновити зрошення, що стане хорошим підгрунтям для економічного розвитку, а також переглянути політику оподаткування та підвищити плату за землю. 

Щодо доброчесної влади та активної громади, у Стратегії робиться акцент на забезпеченні відкритості й прозорості в роботі органів місцевого самоврядування та організаційний розвиток громадських організацій, що в свою чергу створить умови до залучення в громаду ресурсів міжнародних донорських організацій. Громаді необхідні фахівці, які будуть готувати заявки на конкурси, оголошені зовнішніми донорами. 

І нарешті третій, але не по важливості, напрямок – створення сучасних стандартів соціальних послуг. Експерти ПЦПСД пропонують створити опорну школу, впровадити профільну освіту, розробити комплексну програму спорту для громадян та одне з головних завдань – забезпечити відновлення надання первинної медичної допомоги на території ОТГ. Для цього потрібно створити неприбуткове-комунальне підприємство та залучити лікарів, які отримають ліцензію та будуть укладати договори з мешканцями громади. Щодо організації дозвілля – питання дійсно нагальне для мешканців Долматівки, які скаржаться на те, що сільські клуби не опалюються, спортивні майданчики не облаштовані, у той час, як попит на це в громаді є. 

Як прокоментував експерт Причорноморського центру Володимир Молчанов, на сьогоднішній день Долматівська громада – одна з найкращих по забезпеченню громадян соціальним захистом, адже місцеві програми суттєво розширяють об’єм послуг, який гарантований державою, а саме соціальні працівники за рахунок місцевого бюджету допомагають мешканцям похилого віку прибирати в оселі, обробляти городи, виносити сміття. 

В ході презентації стратегічних напрямків відбулося громадське обговорення майбутнього документу. Мешканці громади радо прийняли пропозиції експертів та погодились з визначеними напрямками. Тож протягом березня експерти Причорноморського центру політичних та соціальних досліджень доопрацюють документ й у квітні в Долматівській громаді буде створена громадська рада й відбудеться обговорення повноцінної Стратегії, яка допоможе Долматівці подолати конфлікти та вийти на гідний рівень розвитку. 

Проект “Побудова діалогу в об’єднаних громадах Херсонської області шлях до розв’язання конфліктів” здійснює Причорноморський центр політичних та соціальних досліджень за підтримки Міжнародного Фонду "Відродження".

Еще статьи по теме:

Немає коментарів: