вівторок, 1 вересня 2020 р.

Старт всеукраїнської громадської ініціативи «Вимагаємо звіту» в Херсоні

 Депутати Херсонської міської ради мають звітувати на відкритих зустрічах з виборцями. Цього вимагає закон про «Статус депутатів місцевих рад», про це іде мова і в рішенні Херсонської міської ради № 437 від 20.10.2016 року  «Про організацію проведення звітів депутатів міської ради VІІ скликання перед виборцями про депутатську діяльність», яке було прийняте на всю каденцію нинішньої ради.
Згідно рішення депутати мають звітувати щорічно до 15 грудня, попередньо поінформувавши про звіт на сайті ради. На сайті створений розділ «Звіти депутатів Херсонської міської ради VІІ скликання перед виборцями» який дозволяє зробити висновки щодо результатів проведених звітів.

За перший рік каденції (2016) відзвітували 49 обранців з 54. При цьому звіти оприлюднили тільки 13 обранців, що виявилось найгіршим показником. Наступного 2017 року зменшилась на 4 кількість депутатів, які повідомили про звіт, але майже втричі збільшилась кількість оприлюднених звітів (36). Найкращі показники звітування були зафіксовані в 2018 році: з 53 обранців відзвітувало 49, а звіти оприлюднили 39. І ця позитивна тенденція зростання різко погіршилась минулого року.  14 з 52 обранців не повідомили на сайті ради про час та місце свого звіту, або зробили це заднім числом, а звіти оприлюднили лише 27 депутатів.


Хто з депутатів Херсонської міської ради прозівтував про свою роботу за 2019 рік.

Лише 8 депутатів оприлюднювали звіти щорічно, це Андрій Дмитрієв (Самопоміч), Олена Урсуленко (Солідарність), Оксана Дякова та Сергій Білоковиленко (обидва Радикальна Партія Олега Ляшка) та позафракційні Михайло Линецький, Лариса Леонова та Леонід Ремига.

7 обранців жодного разу не оприлюднили звіт: Сергій Волошинов та Сергій Жуйков (обидва Солідарність), Олена Мазур (УКРОП), Юрій Мариев (Опозиційний Блок)  та позафракційні: Олег Романюк, Аркадій Подлесний та Сергій Собчук.
 

Якщо дуже коротко про зміст звітів. Згідно закону «Про статус депутатів місцевих рад» депутат має докладно поінформувати про свою діяльність як на виборчих округах (вирішення проблем виборців) так і в міській раді (діяльність на пленарних засіданнях та в постійних комісіях). Але, на практиці, депутати, в кращому разі інформували про роботу з виборцями. Більшість звітів були формальними, як кажуть «ні про що», депутат повідомляв про час та місце звіту, кількість виборців та називав пару тем про які йшла мова на звіті. В 2019 таких відписок було більше половини (14 з 27).

І тільки в 9 звітах можна знайти повну інформацію про діяльність депутатів. Мова іде про  звіти Михайла Линецького, В’ячеслава Яременко, Леоніда Ремиги, Лариси Леонової, Алли Беліченко, (всі позафракційні) Дініса Бердника та Андрія Дмитрієва (обидва ВО «Самопоміч»), Антона Хмаро (Опозиційний Блок) та Дмитра Іванова (Солідарність).

Такі загальні висновки щодо звітування депутатів 2016-2019 рр. Але ж маємо ще один, 2020-ий рік, депутатам працювати як мінімум до листопада. І поки що дуже мало ініціатив від депутатів щодо проведення звітів, які б фіналізували, підвели підсумки своєї діяльності.

В зв’язку з цим, в рамках громадської кампанії «Атестація депутатів місцевих рад» стартує Всеукраїнська громадська ініціатива «Вимагаємо звіту». Для того, щоб зрозуміти, чи варті нинішні місцеві депутати наших голосів на виборах, необхідно знати, як вони представляли інтереси громадян в попередні 5-ть років.  

Ініціатива передбачає:
Збір думок небайдужих громадян, щоб повідомити депутатів міської ради про свою зацікавленість в звіті з їх роботи.

Компанія впливу – інформаційна компанія в соціальних мережах та вуличні акції, які будуть спонукати депутати до проведення звітів.

Також закликаємо небайдужих громадян заповнити форму онлайн, щоб повідомити місцевих депутатів про свою зацікавленість.

Спікери:
Олександр Мошнягул
керівник Причорноморського центру та соціальних досліджень
Артем Чайковський
регіональний координатор ініціативи «Вимагаємо звіту»


Докладніше про громадську кампанію «Атестація депутатів місцевих рад» за посиланням
Слідкуйте за оновленнями:
На веб-платформі «Атестація депутатів місцевих рад»
В соціальній мережі Facebook на сторінці «Місцеві депутати. Атестація»




 

Еще статьи по теме:

Немає коментарів: