вівторок, 16 лютого 2021 р.

Депутати Херсонської міської ради та де шукати місця їх приймалень

 

Пройшло трохи більше двох місяців з моменту першої сесії Херсонської міської ради нового скликання: 27 листопада минулого року обранці склали присягу та набрали владних повноважень. Про кількісний склад ради ми розповідали у минулому матеріалі. Цю публікацію ми присвячуємо доступності відомостей про депутатів, а саме наявності та подачі їх біографічних даних на сайті ради, та проаналізуємо задекларовані депутатами місця прийому. 

Краще нічого, ніж абищо
Сайт Херсонської міської ради вже не один рік викликає критику від громадських активістів та пересічних користувачів за свій «інтуїтивно незрозумілий» дизайн. Однаково важко знайти як архівні рішення сесій, так і певні відомості про депутатів та їхню діяльність. Спробою узагальнення цих даних стало створення ресурсу з персональними даними обранців. Ресурс являє собою структуровану, просту сторінку зі списком депутатів та певними даними про них – умовний номер списку, ініціали депутата та фракція. Станом на зараз графа «Фракція» порожня, відомості про фракційність депутата відображено в архівному документі на сайті міської ради, актуалізація якого може проходити з затримкою. До структури самого ж документа також є певні питання.

 

Відображення ресурсу на мобільному пристрої, браузер Chrome

Окремо розглянемо оптимізацію депутатських сторінок: ресурс має погану оптимізацію для користувачів desktop пристроїв і, як не дивно, гарну для мобільних.

   

Приклад профайлу депутата Бебка  Івана (фракція «Нам тут жити»)

Дані про депутата мають вигляд профайлу, у якому є: фото, ініціали, персональний телефонний номер та електронна адреса (якщо є), контакти помічника (якщо є), місце та час, де відбувається прийом виборців (якщо є) й фракційність депутата. Незрозумілим також є відсутність цієї опції на першій сторінці ресурсу.  

Окремо від контактних даних, наявні відомості про звернення до депутата (якщо такі є). Цей перелік є вичерпним, більш ніякої інформації (місце роботи, сімейний стан, освіта, вік тощо) відносно депутатів не оприлюднено. Окрім того, наявна інформація часом може бути невірною, наприклад, місце та час депутатського прийому. 

Телефони, пошта та помічники

Проривним для Херсонського політикуму є публікація персональних телефонів (здебільшого мобільних) на депутатському ресурсі. 61% депутатів опублікували власні телефонні номери. Також, варто зауважити появу нової опції на ресурсі – помічник депутата, де також публікують телефонні номери помічників. Тому некоректно казати, що 39% депутатів не мають зв’язку з виборцями. Враховуючи відсутність помічників, реально немає зв’язку з 30% депутатського корпусу (що на 9% менше окресленої). Мають тільки персональні телефони 59% депутатів. Мають тільки номери помічників 9% депутатів. Мають і номери помічників, і власний контакт 4%.      

Розглянемо відсутність контактів з депутатами у фракційному розрізі. Два депутати фракції «Європейська солідарність» не опублікували контактні дані (Віталій Йосипенко, Юрій Яцько). Три депутати від фракції «Нам тут жити» не опублікували контактні дані (Микола Дмитрієв, Алла Малицька, Андрій Сидоренко). Чотири депутати фракції «Опозиційна платформа – за життя» взагалі нічого не публікували, зокрма й контактні дані (Олена Мазур, Тігран Мкртчян, Михайло Опанащенко, Костянтин Сивак, Антон Хмаро). Чотири депутати фракції «Слуга Народу» не опублікували контактні дані (Євгенія Бєла, Костянтин Кириченко, Оксана Матусевич, Юрій Попутько). Три позафракційні депутати не публікували контактні дані (Ольга Виноградова, Ігор Пастух, Ірина Ценкер). 

Із цікавого у розділі – лише один депутат поділився електронною поштою у профайлі. Це Андрій Дмітрієв (фракція «Нам тут жити»).

Чи планують депутати вести прийом

На початок лютого з прийомом виборців не визначилися 9 депутатів (17% від загальної кількості): Віталій Йосипенко (фракція «Європейська солідарність»), Олена Мазур, Тігран Мкртчян, Михайло Опанащенко, Костянтин Сивак, Антон Хмаро (фракція «Опозиційна платформа – За життя»), Євгенія Бєла, Юрій Попутько (фракція «Слуга Народу»), Ірина Ценкер (позафракційна).

 

Рейтингування фракцій за кількістю заповнених профайлів з місцями прийому

Розглянемо наявність відомостей про прийом у розрізі фракцій. Відомості  про місця прийому наявні в профайлах:

  • у всіх депутатів фракцій Блок Володимира Сальдо (Олексій Петров, Володимир Сальдо, Ігор Семенчев, Ігор Семенчев-молодший, Ольга Співакіна) та «Нам тут жити!» Ігоря Колихаєва (Іван Бебко, Віталій Бєлобров, В’ячеслав Білковський, Олександр Демчук, Андрій Дмітрієв, Микола Дмітрієв, Андрій Каліта, Ілля Карамаліков, Галина Лугова, Алла Малицька, Павло Манченко, Дмитро Поддубний, Юрій Рожков, Андрій Сидоренко, Віктор Сухокобилін, Андрій Ткаченко, Євген Троцький);
  • у 6 з 7 обранців від фракції «Європейська солідарність» (Іван Глухов, Олександр Ложичев, Ігор Осауленко, Оксана Пастух, Оксана Погомій, Юрій Яцько);
  •  у 8 з 10 депутатів фракції «Слуга Народу»  (Вадим Даник, Юрій Кирилов, Костянтин Кириченко, Олена Матвієць, Оксана Матусевич, Андрій Медведєв, Євген Пляс, Сергій Харченко);
  • у 3 з 4 позафракційних депутатів (Ольга Виноградова, Ігор Пастух, Роман Підперигора);
  • у 6 з 11 депутатів фракції «Опозиційна платформа – за життя» (Ольга Бреславець, Ігор Житченко, Олексій Заболотний, Альона Ротова, Юрій Стельмашенко, Наталія Устинова)

Місця депутатських прийомів та де їх шукати

Другі поспіль місцеві вибори пройшли без мажоритарної системи. Введення нових виборчих систем створило експертний дискурс щодо представлення депутатами мешканців округів. При цьому ані в законах, ані в місцевих нормативних актах не закріплені певні рамки щодо локацій місць проведення прийомів депутатами. Це створює певне переобтяження центру міста (а вже і територіальної громади, до якої входять смт Антонівка, с. Благовіщенське, с. Богданівка, смт Зеленівка, с. Зимівник, с. Інженерне, смт Комишани, с. Молодіжне, смт Наддніпрянське, с. Петрівка, с. Придніпровське, с. Приозерне, с. Садове, с. Сонячне, с. Степанівка та власне м. Херсон) політичними силами. Периферія же, навпаки, страждає від нестачі представників влади. 

 

Карта депутатських прийомів. Червоними позначками відображенні місця прийомів

Станом на лютий існує 42 локації, які депутати вказали у власних профайлах як місця проведення прийому, 12 з яких (29% від загалу) знаходиться у центрі міста. Інші райони міста (на 5 мікрорайонів міста 25 локацій – 60% від загалу) та периферія громади (5 локацій – 11% від загалу) представлена менше, а часом – не представлена зовсім. 

Особливості та цікаві факти

Варто розуміти, що 42 локації – то не 42 депутати. Цю кількість можна пояснити двома шляхами: по-перше, не всі депутати ведуть по одному прийому в місяць, по-друге, не всі депутати ведуть прийом у різних місцях. З цього моменту детальніше.

 

Процент депутатів, які задекларували кілька місць прийому (фракційний розріз)

Депутати, які мають кілька місць прийому:

  • Ігор Семенчев-молодший (фракція «Блок Володимира Сальдо) задекларував у профайлі два місця прийому;
  • Андрій Дмітрієв (фракція «Нам тут жити») задекларував у профайлі два місця прийому; 
  • Павло Манченко (фракція «Нам тут жити») задекларував у профайлі два місця прийому; 
  • Андрій Сидоренко (фракція «Нам тут жити») задекларував у профайлі два місця прийому; 
  • Віктор Сухокобилін (фракція «Нам тут жити») задекларував у профайлі два місця прийому; 
  • Андрій Медведєв (фракція «Слуга Народу») задекларував у профайлі два місця прийому; 
  • Роман Підперигора (позафракційний) задекларував у профайлі два місця прийому.

 

Процент депутатів, що задекларували два та більше прийомів за місяць (фракційний розріз)

Депутати, що приймають два та більше разів на місяць:

  • Юрій Кирилов (фракція «Слуга народу») задекларував у профайлі 2 прийоми на місяць;
  • Костянтин Кириченко (фракція «Слуга народу») задекларував у профайлі прийом щотижня;
  • Андрій Медведєв (фракція «Слуга народу») задекларував у профайлі 2 прийоми на місяць;
  • Ігор Семенчев-молодший (фракція «Блок Володимира Сальдо») задекларував у профайлі 2 прийоми на місяць;
  • Віталій Бєлобров (фракція «Нам тут жити») задекларував у профайлі 2 прийоми на місяць;
  • Андрій Дмітрієв (фракція «Нам тут жити») задекларував у профайлі 2 прийоми на місяць;
  • Галина Лугова (фракція «Нам тут жити») задекларувала у профайлі 2 прийоми на місяць;
  • Малицька Алла (фракція «Нам тут жити») задекларувала у профайлі 2 прийоми на місяць;
  • Павло Манченко (фракція «Нам тут жити») задекларував у профайлі 2 прийоми на місяць;
  • Юрій Рожков (фракція «Нам тут жити») задекларував у профайлі 2 прийоми на місяць;
  • Андрій Сидоренко (фракція «Нам тут жити») задекларував у профайлі 2 прийоми на місяць;
  • Віктор Сухокобилін (фракція «Нам тут жити») задекларував у профайлі 2 прийоми на місяць;
  • Олексій Заболотний (фракція «Опозиційна платформа – за життя») задекларував у профайлі прийом щотижня;
  • Альона Ротова (фракція «Опозиційна платформа – за життя») задекларувала у профайлі 2 прийоми на місяць;
  • Роман Підперигора (позафракційний) задекларував у профайлі 2 прийоми на місяць.

Подивимось, які депутати задекларували прийом в одному місці. Фракція «Європейська солідарність» оголосила прийом виборців на території офісу партії. Винятком є Олександр Ложичев, який за даними депутатського ресурсу буде проводити прийом у загальноосвітньому навчальному закладі, та Віталій Йосипенко, який взагалі дані про місце прийому не подав. Має власну приймальню фракція «Блок Володимира Сальдо». Проте, в приміщенні прийманні вести зустрічі з виборцями будуть лише сам Володимир Сальдо та Ольга Співакіна. Цікавим є факт, що час прийому, задекларований на депутатському ресурсі, у них збігається. А також Володимир Сальдо веде прийом виборців за попереднім записом, про що також вказано на депутатському ресурсі. За даними з офіційного депутатського ресурсу Херсонської міської ради, два депутати фракції «Слуга Народу» - Вадим Даник та Сергій Харченко, - ведуть одночасний прийом в одній аудиторії гімназії №6. Також два позафракційних депутати (Ольга Виноградова, Ігор Пастух) ведуть одночасні прийом виборців в одній будівлі, проте в різних офісах.  

І наостанок - про охоплення периферії. Декларативно дослуховуються до інтересів мешканців околиць громади три депутати – Роман Підперигора (позафракційний), Юрій Рожков (фракція «Нам тут жити») та Ігор Семенчев-молодший (фракція «Опозиційна платформа – За життя»). Ці депутати будуть вести прийом за територією міста – в смт Антонівка та в смт Комишани, спрощуючи мешканцям більш дальніх населених пунктів громади дістатися до депутатської допомоги. 

На перший погляд, левова частина депутатського корпусу відмітила місця прийомів, формально закривши відсутність біографічних даних прямими контактами (особисті телефонні номери та номери помічників). Також, щільність місць прийому громадян для міста здебільшого адекватна, у середньому на мікрорайон виходить 5-6 представників від різних політичних сил. Що в свою чергу дасть змогу мешканцям звертатися власне до симпатиків, або хоча б мати «градієнт думок». Та це в теорії. Наразі ж є певні групи ризиків, такі як не персональний прийом виборців, відсутність контактів при наявному місці прийому або прийом за попереднім записом. Залишається це тільки перевірити очно. 

Докладніше про громадську кампанію «Атестація депутатів місцевих рад» за посиланням.

За постійними оновленнями кампанії можна слідкувати:

На веб-платформі Атестація депутатів місцевих рад

В соціальній мережі Facebook на сторінці «Місцеві депутати. Атестація»




Еще статьи по теме:

Немає коментарів: