суботу, 8 квітня 2023 р.

Свавільне порушення прав людини, воєнні злочини та масовий героїзм херсонців – таким став перший рік війни

 

 

 
7 квітня 2023 р. в режимі онлайн відбулась прес-конференція з теми «Ситуація із забезпеченням прав людини на Херсонщині». Організаторами заходу виступив Причорноморський центр політичних та соціальних досліджень. В обговоренні взяли участь член правління УГСПЛ, Дементій Білий, керівник та експерти Причорноморського центру Олександр Мошнягул, Володимир Молчанов та Артем Чайковський, регіональний координатор взаємодії з громадськістю Уповноваженого ВРУ з прав людини в Херсонській області Оксана Тропіна, член Громадської ради при Херсонському міському голові, підприємець Борис Романченко, відомий блогер та громадський діяч Тарас Бузак, керівник кримськотатарського центру «Куреш» Ібрагім Сулейманов та виконавчий директор Херсонської обласної організації Комітету виборців України Галина Бахматова.

Експерти Причорноморського центру з червня минулого року фіксували ситуацію із порушенням окупантами прав та свобод людини на Херсонщині. Свою увагу вони сфокусували на трьох компонентах: злочинах окупантів та порушеннях прав громадян на окупованій території; ситуацією із внутрішньо переміщеними особами, тобто тими, хто виїхав в безпечні та підконтрольні регіони та на ситуації, яка склалась сьогодні в деокупованих громадах області.

Ми зібрали для вас головні тези виступів, які прозвучали під час обговорення аналітичного звіту

Олександр Мошнягул акцентував увагу слухачів на теперішній стан із дотриманням прав людини в лівобережній частині Херсонщини. Він зауважив, що ситуація на окупованій територій різниться. Так, безпосередньо в прибережних громадах – від сіл Верхньорогачицької громади до Кінбурської коси фіксуються масові порушення прав людини та воєнні злочини з боку окупантів.

В першу чергу це обстріли окупантами громад, які перебувають під російською окупацією з метою помститись жителям лівобережних сіл за їх підтримку української влади, за факти спротиву й спроб витиснути мирне населення з прифронтової території. Серед інших злочинів – конфіскація будинків та майна, викрадення українських громадян, вбивства тощо.

На цій території фактично не надаються медичні послуги, не працюють освітні заклади, в дуже обмеженому обсязі працюють торгові заклади та надаються соціальні послуги.

Ще однією проблемою є масова кампанія примушення українських громадян отримувати російські паспорти. Це відбувається через різноманітні  форми тиску та погроз. При чому окупанти застосовують адреси погрузи для різних соціальних груп. Пенсіонерів залякують припиненням виплат соціальної допомоги, широкі верстви населення погрожують позбавленням прав на власність на їхні будинки,  підприємцям обіцяють заборонити займатись підприємницькою діяльністю. 

Все це проводиться на тлі глобальної кампанії пропаганди та дезінформації, що призводить до депресивних настроїв мирного населення.

Володимир Молчанов детально розповів про злочини та порушення прав, які зафіксували експерти нашого Центру. Окупанти  викрадають українців, кого через патріотичну позицію, кого по доносу, катують, незаконно утримують у в’язницях. Здійснюють постійні обстріли прибережних громад, мінують території, через що гинуть люди. Перекривають доступ до Дніпра до Олешківського лісу, принижують постійними обшуками, перевірками, мародерством.

Як зазначив Дементій Білий, на кожен виклик та загрозу життя херсонці відповідали самоорганізацією, згуртованістю, взаємодопомогою. В умовах військових дій, окупації та вимушеного переселення херсонці змогли створити розвинену волонтерську мережу надання гуманітарної допомоги соціально незахищеним верствам населення. Волонтерська мережа базувалась на самоорганізації та ентузіазмі активної частини суспільства.

Представники різних верств населення створили нові канали самодопомоги через механізм збирання коштів та безкорисної допомоги.

Розвиток організації гуманітарної та благодійної допомоги розгорнувся з перших днів війни та окупації по кільком напрямкам. Від приватного бізнесу, який роздає частину своєї продукції безкоштовно. Через переорієнтацію структур громадянського суспільства, які сконцентрувались на наданні гуманітарної допомоги. Важливу роль в даному процесі зіграв в Херсоні «Червоний хрест» та соціальні служби, які сконцентрувались на наданні допомозі немічним громадянам.

Артем Чайковський зупинився на проблемах, з якими зіткнулись наші внутрішньо переміщені особи. Так, херсонці змогли задовольнити базові потреби у безпеці, харчуванні. Люди отримують соціальні послуги. Але наші експерти зафіксували певні світоглядні або мовні протиріччя. Виникали й конфлікти в громадах.

Для подолання негативних наслідків в межах організації був створений консультативний центр, який надавав правові та організаційні консультації. Була впроваджена практика колективних консультацій стримів по конкретним питанням, які користувались попитом серед херсонців.

Оксана Тропіна також зазначила, що є окремі випадки дискримінації щодо внутрішньо переміщених осіб й тому регіональні представники Уповноваженого  із прав людини проводять велику роботу по подоланню негативних наслідків.

Борис Романченко  у своєму виступі акцентував на необхідності більш чіткого роз’яснення з боку української влади прав та обов’язків підприємців, які опинились на окупованій території та здійснюють підприємницьку діяльність. Це є важливим, щоб не допускати порушень українського законодавства. Тарас Бузак та Ібрагім Сулейманов підняли важливу тему відповідальності за колабораціоністську діяльність частини мешканців області. 

Також експерти надали оцінку діяльності по захисту прав громадян з боку обласної влади та влади громад. Згадали Геннадія Лагуту, який зник з області в перший же день війни, навіть не провівши евакуацію своїх співробітників.  Ярослав Янушевич зміг скоординувати допомогу евакуйованим в Кривому Розі. За його сприянням почали створюватись  гуманітарні центри в різних регіонах України.

Із звільненням правобережної частини області почалась активна робота по наданню жителям гуманітарної допомоги. 14 листопада 2022 року був створений гуманітарний штаб при Херсонській обласній військовій адміністрації. Була налагоджена співпраця з кількома десятками міжнародних організацій та фондів УВКБ ООН, UNISEF, USAID KAPITAC, Всесвітньою продуктовою програмою, «Фондом Сергія Притули» тощо.

Відмічались і недоліки, зокрема, недостатній аналіз та врахування реальних потреб громадян, явний пріоритет обласному центру та інколи вибірковий підхід до надавачів допомоги. В соціальних мережах періодично з’являлись повідомлення про обмеження в наданні допомоги певним волонтерам та організаціям, що пояснювали політичними упередженнями.

З відеотрансляцією можна ознайомитись на сторінці Причорноморського центру політичних та соціальних досліджень http://surl.li/gfzlz

Контакти ГО «Причорноморський центр політичних і соціальних досліджень»:  

Херсон, Придніпровський узвіз, 1 оф. 8, тел. +38 0552 34442, факс +38 0552 34442 

Посилання на аналітичних звіт:  

https://bit.ly/3zG5zep

За постійними оновленнями роботи організації можна слідкувати за посиланням:

На веб-платформі www.pcpsd.org.ua

В соціальній мережі www.facebook.com/pcpsd.org.ua

Захід підготовлено за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» у межах проєкту ХОО Причорноморський центр політичних і соціальних досліджень «Допомога у вирішенні проблем ВПО та жителів звільнених територій Херсонської області»

Відповідальність за зміст несе виключно Причорноморський центр політичних і соціальних досліджень.

Еще статьи по теме:

Немає коментарів: