середу, 13 вересня 2023 р.

АНОНС: відновлення та розвиток Бериславської громади - спільна справа

 

АНОНС-ЗАПРОШЕННЯ
15 вересня 2023 року, в п’ятницю, з 12.00 до 15.00  відбудеться  робоча зустріч Платформи громадської участі у відновленні Бериславської  громади. 
Робоча група з питань розробки і  реалізації Плану відновлення та розвитку Бериславської міської територіальної громади та громадська організація Причорноморський центр політичних та соціальних досліджень (ПЦПСД) запрошують представників влади, громадських організацій,  ініціативних груп,  журналістів, волонтерів та всіх зацікавлених взяти участь в обговоренні теми.
Регламент роботи: доповіді-презентації –  5-10 хвилин,  виступи  учасників в обговоренні кожної теми  до 3-х хвилин. 
Порядок денний роботи Платформи:
1) Презентація головних напрямків ПЛАНУ ВІДНОВЛЕННЯ ТА РОЗВИТКУ Бериславської міської територіальної громади на період 2023 – 2027 років,  розробленого робочою групою, створеною Бериславською міською військовою адміністрацією   для інформування  учасників обговорення, актуалізації знань та популяризації запланованих заходів. 
Доповідач: Тетяна Борисенко, перший заступник міського голови 
2) Ситуація навколо відновлення Каховського водосховища на фоні екологічних проблем в результаті російської військової агресії:  точки зору науковців та аграріїв,  плюси та мінуси різних рішень. Обговорення ініціативи звернення до Кабінету міністрів України щодо відновлення Каховської греблі.
Доповідач: Галина Бахматова, менеджер громадської організації ПЦПСД 
3) Виклики в підготовці до зими:  газ, опалення, освітлення. Обговорення ініціативи звернення до Кабінету міністрів України  з пропозицією зміни тарифів на освітлення в Бериславській територіальній громаді.  
Доповідач: Тетяна Нищенко, заступник міського голови з питань виконавчих органів, Людмила Бібік, директор Терцентру
4) Про необхідність повернення людей, що виїхали  з Берислава (ВПО) додому. Руйнівні наслідки окупації  і обстрілів для життя людей та їхнє подолання. 
Доповідач: Маргарита Гришко, в.о. начальника відділення соціального захисту населення. 

Модератор Платформи:  Галина Бахматова – інформаційний менеджер ПЦПСД 

Захід організується завдяки фінансовій підтримці Уряду Великої Британії в рамках проекту «Ефективність процесів відновлення та відбудови в Україні через забезпечення участі громадян», який виконує ГО «Центр Доброчин» у партнерстві з громадським  організаціями «Громадська ініціатива Луганщини», «Фонд розвитку міста Миколаєва», «Чугуївська правозахисна група» та «Причорноморський центр політичних і соціальних досліджень» (Херсон).

З питань участі звертайтесь до: 
Олег Дядюн, менеджер ГО ПЦПСД, тел. +38(066)7895089    
Маргарита Гришко,  в.о. начальника відділення соціального захисту населення,  тел.  +38(066)552 79 13

ІНФОРМАЦІЙНА ДОВІДКА 
Мета Платформ: сформулювати аспекти та напрямки процесу відновлення в  громаді та обговорити їх.  Формування свідомості та відповідальності за місце, де живеш, розуміння важливості участі громадян у процесах відновлення (як при плануванні, так і реалізації планів/стратегій відновлення) у жителів пілотних громад Чернігівської, Харківської, Луганської, Миколаївської та Херсонської областей.  Спільні обговорення влади та громади сприяють  скоординованому внеску громадянського суспільства в проекти реконструкції та відновлення регіону,  врахуванню  потреб та побажань. 
Пріоритетні чи нові теми та порядок денний зустрічей генерують разом  місцеві регіональні експерти у співпраці з місцевими жителями та активістами.

Орієнтовні  запропоновані теми зустрічей:
Охорона здоров'я.
Патріотичне виховання.
Інфраструктура та громадський транспорт.
Освіта.
Благоустрій та екологія.
Туризм.

Реконструкція території: Мається на увазі  не лише фізична реконструкція, вона також має включати і  соціальну реконструкцію та відродження громади. Органи місцевої влади, відповідальні за розвиток або реконструкцію в Україні, готові  організувати відновлення таким чином, щоб воно підтримувало  необхідну «європейську перспективу» України. 
Адвокація на національному рівні: презентація аналітичних записок та участь у заходах Міністерства розвитку інфраструктури України щодо реконструкції та відновлення, а також прозорості та підзвітності місцевої влади сприятиме процесу залучення скоординованого внеску громадянського суспільства до проектів реконструкції.

Методика роботи Платформи
Територіальні громади України по-різному постраждали від російського вторгнення, але спільним для них є потреба в ранній реконструкції та відновленні життя громад. Комплексне відновлення є орієнтованим на громадян, тобто людино-центричним. Територіальні громади розробляють комплексні програми відновлення і саме процес участі громадянського суспільства, бізнесу, інших зацікавлених сторін є важливим для забезпечення того, щоб різноманітні представники були змістовно включені та почуті. 
З початку повномасштабного військового вторгнення російської федерації в Україну звична взаємодія органів влади всіх рівнів з інститутами громадянського суспільства та процес залучення громадян до прийняття рішень суттєво змінилися.  Разом з тим, національне законодавство, воєнний стан та обмеження, пов’язані з ним, не забороняють повної участі громадян у місцевому самоврядуванні. Верховна Рада прийняла у першому читанні законопроєкт «Про внесення змін до ЗУ «Про місцеве самоврядування в Україні» та інших законодавчих актів України щодо народовладдя на рівні місцевого самоврядування».  Залежно від рівня безпеки і можливостей кожного регіону можна використовувати гнучкі форми участі: електронні консультації, дистанційні конференції, онлайн опитування мешканців тощо. Це сприятиме збереженню та забезпеченню громадської участі у процесі відбудови громад, а також взаємодії «знизу-вгору» під час процесу відновлення в Україні.  

Принципи створення Платформи громадської участі у відновленні громади
1. Залучення громадян: Забезпечення активної участі громадян у процесі відновлення та розвитку їх громад.
2. Посилення демократії: Сприяння зміцненню демократичних цінностей та практик через безпосередню участь громадян в рішеннях, що стосуються їхнього місцевого середовища.
3. Співпраця та партнерство: Створення простору для співпраці, обміну досвідом та знаннями між різними учасниками громади.
4. Стійке розвиток: Забезпечення стійкого розвитку громад через участь громадянського суспільства у визначенні та реалізації стратегій розвитку та відновлення.
5. Освіта та підвищення обізнаності: Навчання, просвіта громадян та збільшення їх обізнаності про важливість та методи відновлення та розвитку громад.
6. Інновації: Стимулювання інноваційних ідей та рішень для відновлення громади, використовуючи творчий потенціал громадян.
7. Адвокація: Підтримка інтересів громади на різних рівнях, включаючи місцеві, національні та глобальні.
8. Сприяння соціальній справедливості: Робота над вирівнюванням соціальних нерівностей та посилення взаємної солідарності в громаді.
9. Забезпечення ресурсів: Залучення, координація та оптимальне використання ресурсів (фінансових, людських, матеріальних), що доступні для відновлення громади.
10. Створення позитивного соціального впливу: Прямий внесок в поліпшення якості життя громадян, підвищення стійкості громади, а також усунення негативних соціальних наслідків.
11. Розвиток міжсекторального діалогу: Посилення комунікації та співробітництва між громадським суспільством, державними установами, приватним сектором, науковими установами та іншими ключовими стейкхолдерами для досягнення взаємних цілей.
12. Підтримка культури участі: Сприяння активній громадській позиції та підтримка культури громадянської участі, демократії і відповідальності.
13. Відновлення соціальних зав’язків в громаді. Підтримка комунікації та спілкування між жителями, що залишись в громаді, та тими, хто виїхав. 
14. Гендерна рівність. Рівна участь жінок і чоловіків у розвитку та відновленні громад є запорукою підвищення безпеки, економічного зростання, успішності як для громади в цілому, так і для кожного її мешканця. Важливо зважати також на рівність прав і рівність можливостей, враховувати чи ідентифіковані відмінності між жінками і чоловіками щодо їхньої участі, ресурсів, можливостей. 
15. Інклюзивність. Інклюзія як процес збільшення ступеня участі всіх громадян в соціумі, у тому числі людей з інвалідністю та інших мало мобільних груп населення, стає також важливим компонентом у розвитку та відновленні громад. Дотримання принципу інклюзивності посилює гнучкість, адаптивність та потужність. 
Необхідні компоненти для створення та запуску Платформи:
1. Розробка Методики з визначенням  мети, цілей та завдань Платформи, форми залучення  громадяни та очікувані результати з огляду на конкретні потреби громади. 
2. Побудова Команди  з волонтерів, співробітників влади, партнерів та інших зацікавлених сторін, які поділяють вашу місію та готові працювати заради її втілення. 
3. Створення Інфраструктури для спілкування учасників: e-mail листування, Viber група, Telegram група, Фейсбук група тощо) для  регулярної взаємодії, спілкування та координації дій. 
5. Залучення Громадян до участі у Платформі.  
6. Моніторинг та оцінка передбачає регулярний збір та аналіз даних, відгуки від учасників та розробка звітів про прогрес та досягнення.
Концептуальні завдання по цільовій аудиторії:
Допомогти місцевій владі та громаді  усвідомити відповідальне ставлення до залучення громадян в процес прийняття рішень, зокрема при плануванні та реалізації планів/стратегій відновлення громад під час воєнного/після воєнного стану.  
Зміцнити співробітництво між місцевою владою, жителями і громадськими організаціями під час відновлення територіальної громади.  
Посилити комунікацію між владою та громадою для максимального залучення жителів громади у процеси розробки та ухвалення рішень на місцях.

Галина Бахматова

Еще статьи по теме:

Немає коментарів: