середу, 22 листопада 2023 р.

Сприяти швидкому та ефективному відновленню Тягинської громади

 

Тягинська громада Херсонської області: в об’єктиві – відновлення!

В листопаді 2023 року розпочинається  проект «Сприяння залученню жителів Тягинської громади до процесів відбудови», розроблений громадською організацією «Причорноморський центр політичних і соціальних досліджень» в рамках Програми "Демократія і належне врядування"  Міжнародного фонду «Відродження». 
Мета проекту: Сприяти швидкому та ефективному відновленню Тягинської сільської громади Херсонської області шляхом активного залучення жителів до розробки та широкого обговорення відповідних програмних документів; підвищення фахового рівня посадовців місцевої влади  та активістів. 

Громади звільненої Правобережної Херсонщини суттєво постраждали від окупації та жорстоких обстрілів, які не припиняються після звільнення. Зруйновані об’єкти критичної інфраструктури, соціальної сфери, житлові будинки, багато людей евакуювались. Це в повній мірі стосується Тягинської сільської громади, яка до того ж постраждала від підтоплення, викликаного підривом Каховської ГЕС. Разом з тим, і посадові особи, і жителі не втрачають оптимізму, і повні бажання якнайшвидше відновити громаду, розробити та впровадити необхідні для цього плани та проекти. 
Виклики. Однак на шляху до швидкого та якісного відновлення можуть постати проблеми, які мають бути подолані. Перша з них - низький рівень залучення громадян до прийняття рішень. Наразі в громаді створена військова адміністрація (далі ВА), керівництво якої не має досвіду залучення громадян. Окремо мова про залучення тих, хто виїхав. Зв'язок з ними не підтримується. а серед них чимало важливих фахівців, думку яких важливо врахувати, аби вони бажали повернутись.

Друга проблема, як показує досвід, в тому,  що громади,  в яких створені ВА, як правило, формально ставляться до розробки планів відновлення, обмежуючи їх виділенням фінансування на стандартний перелік інфраструктурних об’єктів. 

Чіткий план роботи відновлення. На початку проекту буде зроблена діагностика стану проблем Тягинської громади та можливостей залучення громадян. Одночасно передбачається створення громадської Ради з відновлення, яка у співпраці з експертами  підготує проект комплексного  Плану відновлення громади. Після підготовки проекту та його широкого громадського обговорення документ буде поданий на затвердження до військові адміністрації. 
Після цього Рада з відновлення вибере три найбільш пріоритетні програми, закладені в План відновлення, і за коуч підтримки експертів ПЦПСД  підготують  проекти їхнього виконання. 
З самого початку роботи над проектом буде створено Консультаційний центр, в межах якого експерти проекту надаватимуть представникам Тягинської громади консультації по питанням місцевого розвитку, відновлення та розвитку громадянського суспільства. Консультації будуть надаватись онлайн та за телефоном.  Оголошення про роботу Центру буде оприлюднено на сайті організації ПЦПСД  та на сайті Тягинської громади. 

Паралельно з цим буде проведена серія навчальних тренінгів для представників місцевої влади, військової адміністрації  та громадських активістів. Проект буде супроводжуватись широкою інформаційно-просвітницькою  кампанією.

Попередньо затверджена наступна тематика навчальних семінарів: 
1. Залучення громадян та громадська активність. Інструменти місцевої демократії.
2. Організаційний розвиток ГО, написання проектних заявок;
3. Фінанси громади. Бюджет. Участь громади в конкурсах на отримання фінансування. 
4. Засади розробки інфраструктурних проектів, підготовка проектної документації 
Таким чином, Тягинська громада активно долучається до загальноукраїнських процесів відновлення держави в кожному населеному пункті за допомогою громадських експертів та міжнародних донорів. 

Матеріал підготовлено за підтримки Європейського Союзу та Міжнародного Фонду «Відродження» в рамках спільної ініціативи «Європейське Відродження України». Матеріал представляє позицію авторів і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу чи Міжнародного фонду «Відродження».

Галина Бахматова 

Еще статьи по теме:

Немає коментарів: