четвер, 23 листопада 2023 р.

Залучення громадян до відновлення Тягинської громади

Відновлення Тягинської громади починається з села Високе:   перша робоча зустріч влади, громади та  експертів 

В листопаді 2023 року розпочався  проект «Сприяння залученню жителів Тягинської громади до процесів відбудови», розроблений громадською організацією «Причорноморський центр політичних і соціальних досліджень» (ПЦПСД) в рамках Програми "Демократія і належне врядування"  за підтримки Міжнародного фонду «Відродження». 

Мета проекту: Сприяти швидкому та ефективному відновленню Тягинської сільської громади Херсонської області шляхом активного залучення жителів до розробки та широкого обговорення відповідних програмних документів; підвищення фахового рівня посадовців місцевої влади  та активістів. 

У с. Високому Тягинської громади 17.11.2023 відбулася перша робоча зустріч експертів проєкту Володимира Молчанова, Дементія Білого і Олега Дядюна з керівництвом громади на чолі з головою сільської військової адміністрації  Миколою Яценком за участі місцевих активістів. В умовах постійної артилерійської небезпеки, а громада зараз є епіцентром бойових дій на Кримському напрямку, не було можливості провести цю ознайомчу зустріч у традиційному для нас вигляді, із запрошенням широкого кола  громадських активістів, депутатів та інших лідерів думок. 

Керівників громади ознайомили з завданнями і попереднім планом проєкту: залучення громадян через соціологічні інструменти та процедури демократії участі до розробки планів відновлення. 

В умовах перебування громади в зоні активних бойових дій, через що вона не потрапляє у затверджений Кабінетом міністрів перелік територій відновлення і розвитку, єдиним планом відновлення, розробка якого планується найближчим часом, є План комплексного відновлення (ПКВ) за сприяння програми «Добре», початок розробки якого планується на грудень 2023. Методика розробки ПКВ передбачає участь громадськості щонайменше тричі, шляхом збору пропозицій до початку написання, обговорення попереднього проєкту з пропозиціями змін і доповнень, та громадського нагляду над втіленням плану. Для цього має формуватися репрезентативна робоча група. Однак безпосередньо роботу з залучення громадян експерти програми «Добре» не виконуватимуть і не координуватимуть, її віддано на розгляд і «відкуп» місцевої влади. Місцева влада  в умовах понад 90% евакуації місцевих жителів вглиб контрольованої території, жорстких обмежень можливості проводити публічні заходи та браку кадрів, досвіду і ресурсів, потребує допомоги в організації процесу залучення, чим і займатимуться експерти ПЦПСД.

На найближчий час планується організувати анкетні опитування в паперовому вигляді, на офіційному сайті та в групах Тягинської громади,  в соцмережах Вайбер та Фейсбук, а також актуалізувати формально створену Раду ВПО. 

Наступним завданням після цього буде створення тимчасового громадського дорадчо-консультативного органу – Ради з відновлення, і напрацювання пропозицій до Плану комплексного відновлення громади.      

На першій робочий зустрічі громадські експерти та сільська влада обговорили також бажані результати спільної діяльності з користю для громади: 

- з’ясувати  наявні проблеми громади та здатність громадян долучитись до їх вирішення; - створений механізм залучення громадян, Рада з відновлення; 

- розробити  комплексний План відновлення, який  буде враховувати пропозиції та потреби громадян, в тому числі і тих,  хто евакуювався; 

- зростання фахового рівня посадовців та громадських активістів; 

- суттєве збільшення заходів громадської участі; 

- мінімум 3 програми з плану відновлення  розробити за участі громадськості; 

- представники громади отримують доступ до якісних консультацій;

- представники цільових груп будуть поінформовані про те як відбувається процес відновлення в громаді і які у нього перспективи (відновлення господарського комплексу громади, що сприятиме підвищенню якості її жителів); 

- проект сприятиме поверненню до рідної громади тих,  хто залишив її через війну. 

Матеріал підготовлено за підтримки Європейського Союзу та Міжнародного Фонду «Відродження» в рамках спільної ініціативи «Європейське Відродження України». Матеріал представляє позицію авторів і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу чи Міжнародного фонду «Відродження».

Галина Бахматова 

Еще статьи по теме:

Немає коментарів: