неділю, 4 лютого 2024 р.

Результати моніторингу: в середньому 88% депутатів міських рад подали декларації за 2021 та 2022 роки


 

Експерти всеукраїнської громадської кампанії “Атестація депутатів місцевих рад” здійснили моніторинг оприлюднення декларацій за 2021 та 2022 роки депутатами міських рад обласних центрів України (за винятком Донецької, Луганської областей та АРК).

Під час аналізу даних з Єдиного державного реєстру декларацій також було проаналізовано кількість наявних декларацій за 2023 рік.

Нагадаємо, у 2022 році було закрито доступ до Єдиного державного реєстру декларацій та на період дії воєнного стану припинено обов’язок всіх декларантів подавати у встановлені законом терміни декларації про майновий стан та доходи. Проте 12 жовтня 2023 року набув чинності так званий “закон про відновлення декларування”. Відповідно до його положень, депутати місцевих рад повинні подати до 31 січня 2024 року включно наступні декларації:

  •     щорічні декларації за 2021-2022 роки;
  •     декларацію при звільненні за 2022-2023 роки;
  •     декларацію кандидата на посаду за 2021 та 2022 роки.


Щорічні декларації за 2023 рік депутатам необхідно подати в період з 01.01.2024 до  31.03.2024.

Аналіз даних щодо складу міських рад ґрунтувався на відомостях про депутатів, оприлюднених на офіційних сайтах міських рад.

Оприлюднені декларації депутатами за 2021 рік

За результатами моніторингу станом на 1 лютого переважна більшість депутатів (88%) у міських радах обласних центрів оприлюднила декларації за 2021 рік.

 




Проте тільки в Івано-Франківської раді всі 100% депутатів оприлюднили декларації за 2021 рік.

У дев’яти міських радах відсоток оприлюднених декларацій коливається між 90-98%: у Львові та Черкасах по 98% депутатів подали декларації, в Ужгороді - 97%, в Запоріжжі - 94%, у Вінниці, Рівному, Сумах та Тернополі - по 93%, в Одесі - 90%.

Від 80 до 89% депутатів оприлюднили декларації в 10 містах: Житомир, Луцьк, Чернігів - 88%, Дніпро, Київ, Кропивницький, Хмельницький - 86%,  Миколаїв - 83%, Полтава та Чернівці - 81%.

Найменшу кількість декларацій оприлюднено депутатами Харківської та Херсонської міських рад - 77% та 61% відповідно.


Оприлюднені декларації депутатами за 2022 рік

Декларації за 2022 рік депутати з міст - обласних центрів оприлюднили майже на рівні попереднього року - виконали обов’язок 89% обранців.

 


Знову лише в Івано-Франківську всі 100% депутатів міської ради подали декларації у визначений законом термін.

В Запоріжжі та Ужгороді - 97% депутатів оприлюднили декларації, у Вінниці - 96%, у Львові, Черкасах, Чернівцях - по 95%, Рівному та Сумах - по 93%, Тернополі - 90%.


В 11 міських радах від 80 до 89% депутатів подали декларації до державного реєстру: Дніпро, Київ, Луцьк, Одеса - 89%, Житомир, Кропивницький, Полтава, Чернігів - 88%, Хмельницький - 86%, Харків - 82% та Миколаїв - 81%.


Найменша кількість декларацій за 2022 рік оприлюднена депутатами Херсонської міської ради - 57%.

Як свідчать дані Єдиного державного реєстру декларацій, депутати не поспішають оприлюднювати дані про доходи та витрати за 2023 рік. Станом на 1 лютого 2024 року в середньому в кожній з 22-х рад міст обласних центрів тільки до 10 депутатів оприлюднили дані про доходи за 2023 рік.


Чому немає оприлюднених декларацій місцевих депутатів?

Ймовірно, у відкритому доступі громадськість не побачить декларації місцевих депутатів-колаборантів, які обрали для себе шлях співпраці з окупантами. Водночас такі особи досі формально мають статус місцевого депутата.

Зі зрозумілих обставин, не будуть оприлюднені декларації депутатів, які померли.

Нагадаємо, що складання або відкликання депутатського мандату не звільняє від обов’язку оприлюднити декларації. Тож депутати, які склали мандат протягом останніх двох років, або, навпаки, набули повноважень місцевого депутата, повинні подати щорічну декларацію при звільненні або кандидата на посаду відповідно.

Також, скоріш за все, в більшості своїй не будуть оприлюднені декларації депутатів, які перебувають на військовій службі. За даними ЗМІ, моніторингу соціальних мереж обранців та власних джерел інформації експертів кампанії, до 30 депутатів з міських рад обласних центрів можуть перебувати на службі у лавах Сил Оборони України. Проте відсутність точної інформації про військову службу, зазначеної на офіційному сайті ради, не дає можливості бути 100% впевненим, чому саме не оприлюднена декларація таким депутатом та чи має він право на відтермінування обов’язку щодо своєчасного подання декларації.

Згідно з Роз’ясненнями НАЗК, є певна категорія осіб, подані декларації яких можуть бути вилучені з відкритого доступу. Здебільшого це стосується військовослужбовців, які залучені до бойових дій, військовополонених, тих, хто перебуває на тимчасово окупованих територіях, отримав поранення, перебуває на лікуванні або в разі, якщо декларанти мають серед членів сімей вказаних осіб. Вичерпний перелік таких осіб, яких звільнено від обов’язку подавати декларації до завершення дії воєнного стану або тих, чиї декларації можуть бути вилучені, встановлено ст. 45 Закону України ”Про запобігання корупції”. Але Законом також передбачено, що декларації все ж таки необхідно буде подати декларантам, які проходять військову службу на посадах міністрів, керівників ЦОВВ, місцевих органів влади, на посадах в апаратах міністерств, ВЛК, ТЦК, беруть участь у закупівлях у сфері оборони або відряджені на такі посади тощо.

Також є незначна кількість депутатів, декларації яких не вдалося ідентифікувати. Наприклад, декларант не вказав у декларації свій статус “депутат місцевої ради”, а зазначив “фізична особа-підприємець”. У таких випадках через відсутність інформації щодо членів сім’ї чи інших даних, що дозволяють персоналізувати декларанта - зі 100% впевненістю встановити приналежність декларації саме депутату серед великого переліку осіб, які мають однакові прізвища та ім’я, не має можливості.

Докладніше про громадську кампанію «Атестація депутатів місцевих рад» за посиланням.
За постійними оновленнями кампанії можна слідкувати:
На вебплатформі Атестація депутатів місцевих рад
В соціальній мережі Facebook на сторінці «Місцеві депутати. Атестація»


Еще статьи по теме:

Немає коментарів: