вівторок, 22 березня 2011 р.

Громадськість Херсону відновила походи до депутатів


Жовтень 2010 р. став початком повернення депутатів до своїх виборців. Законодавці, як звісно, запровадили так звану "змішану" систему виборів, коли виборці обирали відразу двох депутатів до однієї місцевої ради. Одного депутата - як представника конкретного мажоритарного виборчого округу, іншого депутата - як представника відразу всієї територіальної громади.

Це дало всі підстави волати про повернення регулярних депутатських прийомів городян, які були фактично скасовані під час минулої каденції. Тоді вівся прийом виборців лише в партійних офісах й лише найбільш відповідальними депутатами. Теперешні депутати повернули не тільки прийом "мажоритарників", а й "розписали" "списочників" також вести прийом виборців. Відзначимо в цьому питанні позитивну роль новообраного секретара Херсонської міської ради Зої Бережної, яка, за спостереженнями Комітету виборців України, вже багато років регулярно зустрічалася із своїми виборцями.
Для того щоб оцінити, наскільки посилився зв'язок між депутатом і виборцем активісти громадських організацій вирішили провести інформаційні зустрічі з депутатами Херсонської міської ради під час їх прийому виборців на округах. Ця ініціатива є від самого початку виключно громадською, безлідерною, тобто такою, яка проходить виключно на громадських засадах та зусилллями тих, хто до неї  приєднався. На сьогодні це представники громадських організацій, що входять до мережі Громадянської Асамблеї України, журналісти, в першу чергу газети "Вгору" та деяких інших видань. Координування акції взяв на себе керівник Причорноморського центру політичних та соціальних досліджень Олександр Мошнягул.
Акція ще триває, але можна зробити перші висновки. На сьогодні активісти побували в 53 місцях прийому виборців. В 60% випадках прийом відбувався. Активність виборців вкрай низька, депутати скаржаться що вони майже не приходять на прийом. Це зрозуміло, бо інформацію про прийом друкувалися лише на сайті міської ради, в газеті «Херсонський вісник» та в газеті "Гривна", в більшості випадків безпосередньо на території округів інформація про прийом конкретних депутатів відсутня. Хоча, помічники деяких депутатів розклеїли оголошення про свій прийм на будинках свого округу. Позитивним є те, що в місцях прийома майже всіх депутатів є табличка, що тут веде прийом  депутат. Бажано було б ще підготувати дошку оголошень з інформацією про роботу депутата або про поширені проблеми та шляхи їхнього вирішення.
Щодо самого прийому, частина депутатів приймає не на окрузі, а за місцем основної роботи. Для виборців деяких округів просто не зручно добиратись до місця прийому. Деякі депутати-керівники установ, поєднують власний особистий прийом з депутатським, змушують виборців заздалегідь записуватись а то і просто відмовляють в прийомі, окремі депутати відмовляються спілкуватись з виборцями з інших округів. Деякі депутати ведуть прийом в режимних установах, до яких просто не можливо потрапити. Так волонтер нашої організації так і не зміг потрапити на територію «Херсонобленерго» де повинен був приймати депутат.
Щодо якості прийому. За першими враженнями частина депутатів активно працює з виборцями на окрузі, переважно вирішуючи їхні проблеми, за власні ресурси. Ті ж хто намагається вирішувати проблеми правовим шляхом, використовуючи депутатські повноваження, визнають що робити це вкрай складно. Також депутати визнають що практично не готують проекти документів та пропозиції до них. Виходить єдиним плюсом повернення мажоритарної системи є поява в частині мікрорайонів міста нових благодійників, які можуть допомогти вирішити якісь наші проблеми.

Еще статьи по теме:

Немає коментарів: