суботу, 19 березня 2011 р.

Підсумки першого етапу моніторингу діяльності депутатів Херсонської міської ради

18 березня 2011 р. в Прес-клубі «Новий день» вiдбулася прес-конференція експертів обласної організації КВУ  та Причорноморського центру політичних та соціальних досліджень Дементія Білого та Олександра Мошнягула на тему  «Аналіз передвиборчих програм новообраної  місцевої влади». В прес-конференції взяли участь заступник Херсонської обласної ради Тамара Федько та секретар Херсонсьої міської ради Зоя Бережна.  

Всі обіцянки влади та думки городян - в одній книжці
Експерти презентували нове видання ХОО КВУ в серії «Політичний портрет Херсонщини» «Моніторинг  депутатської діяльності на Херсонщині 2006 – 2010 рр», в якому зібрані та проаналізовані передвиборчі обіцянки політичних партій, що були при владі у 2006 – 2010 рр,  та тих, що пройшли до місцевих рад Херсона та  області на виборах   2010 р. Видання складається з чотирьох розділів. В першому розділі опубліковані результати аналізу зробленого депутатами місцевих рад минулої каденції. Ці результати вперше були представлені громадськості в жовтні минулого року. В другому розділі систематизовані та проаналізовані передвиборчі програми та обіцянки депутатів нового скликання. В третьому розділі оприлюднений аналіз громадської думки, що був проведений в жовтні минулого року. Тоді були розповсюджені лише експрес-висновки, а зараз викладений більш грунтовний аналіз думки городян. В четвертому розділі укладачі збірки вирішили оприлюднити Суспільний договір, який був складений за участю представників херсонської мережі Громадянської Асамблеї України та підписаний суб'єктами виборчого процесу. Збірка видана за допомоги  Національного фонду підтримки демократії NED (США). Примірники збірки можна безкоштовно отримати в офісі ХОО КВУ або взяти із розділу бібліотеки нашого сайту.
Новий інтернет-ресурс дозволить динамічно відслідковувати виконання обіцянок
Під час прес-конференції журналістам був представлений новий інтернет-ресурс «Депутати та їхні обіцянки», на якому будуть зібрані всі передвиборчі обіцянки депутатів Херсонщини.
На сьогодні на ресурсі у відповідних розділах та за відповідними тегами викладені обіцянки депутатів обласної ради та міст обласного значення й кількох районів. Даний ресурс ми плануємо постійно поповнювати, для цього будуть використані положення нового Закону України «Про доступ до публічної інформації».
Вперше всі обіцянки систематизовані на початку каденції депутатів
До цього часу в області не існувало систематизованої інформації про обіцянки депутатів. Відтепер, завдяки реалізованому проекту «Депутати обіцяли – громадськість контролює», що був здійснений за фінансової підтримки Національного фонду підтримки демократії NED (США), херсонці змогли отримати систематизовану інформацію про обіцянки як представників політичних партій, так і окремих депутатів.
Відтепер виборцям буде набагато легше відстежити міграції  депутатів та вартість їхніх оцінок,  й пізніше скорегувати свій власний вибір.
Від задоволеності виборців виконанням обіцянок залежать результати голосування
На думку голови ХОО КВУ Дементія Бєлого, більш ґрунтовний аналіз громадської думки дозволяє однозначно стверджувати, що оцінка виконання передвиборчих обіцянок є надзвичайно важливим елементом формування  волевиявлення виборців. Рівень задоволеності виборців передвиборчими обіцянками визначає й остаточні результати голосування.
Дійсно, 57,2% виборців, що взяли участь в опитуванні,  вважають,  що виконання обіцянок має велике значення, ще 18,8% визнали, що це виконання має значення. І, відповідно 48% респондентів  вважають, що ці самі обіцянки будуть мати вирішальний вплив на рейтинг кандидатів. Ще 33% погодилися з тим, що виконання обіцянок мають значення. Це положення підтверджується тим, що рівень задоволеності виборців виконанням політичними партіями власних передвиборчих обіцянок майже повністю співпав із остаточними результатами голосування. Всі партії, рівень задоволення виконанням обіцянок яких був вище 3%,  потрапили до Херсонської міської ради. Виняток склав  «УДАР».
Надмірна політизація існуючих проблем шкодить суспільній довірі та політикам
- Політизація вирішення гострих проблем в нашому місті лише роз’єднує херсонців, примушує їх консолідуватися навколо  представників «своїх» політичних симпатій. Відзначимо, що аналіз найбільш актуальних проблем для кожної окремої політичної групи городян демонструє, що вони є однаковими як для прихильників Віктора Януковича, так й для прихильників Юлії Тимошенко та тих, хто голосує проти обох. І, навпаки, внесення політичного або особистого протистояння відразу розколює херсонців.
- Микола Костяк має всі шанси консолідувати херсонців навколо подолання соціально-економічних проблем в області, якщо "забуде" заради Херсонщини про свою партійну "залежність". Значна кількість херсонців різних політичних поглядів позитивно оцінює його діяльність навколо наведенню порядку в області. Крім того, є досить велика група тих, хто ще не визначився. Серед виборців, що голосували за Віктора Януковича - 34% підтримує дії М.Костяка, а 27,6%, ще не визначилися. Серед виборців, що голосували за Юлію Тимошенко – 24,3% підтримує та 24% ще не визначилися. Серед тих, хто голосував проти обох – 20,8% підтримують та 35,3 – не визначилися.
Можна порадити політикам: менше політики в міському господарстві, більше спільної роботи без політичних лозунгів та партійних прапорів.
Результати аналізу передвиборчих програм та обіцянок представив Олександр Мошнягул. Він зазначив:
Партія Регіонів, єдина,  яка є  практично у всіх радах, в яких проводилось дослідження, підготувала та оприлюднила повноцінні передвиборчі програми. При чому помітно, що кожна програма писалась на основі місцевих проблем, а не перероблялась з одного шаблону. Слід також зазначити, що деякі програми, як наприклад Херсонської міської організації  ПР,  містять не лише обіцянки, але і прописані механізми їх виконання. Але при цьому відчувається, що програми регіоналів побудовані на основі робочих планів відповідних виконкомів та адміністрацій. Деякі обіцянки прораховані до десятої відсотка. Наприклад в програмі обласної організації: збільшити обсяг валу сільгосппродукції на 3.5%, збільшити надходження до місцевих бюджетів на 5.2%, зростання зовнішніх інвестицій до 195.1 долара США на людину.
Головні політичні опоненти регіоналів з партії «Батьківщина» підготували комплексну програму для Херсонської міської ради, побудувавши її на ключових соціальних та економічних проблемах міста, з чітко визначеними конкретними обіцянки. Обласна програма теж достатньо конкретна і структурована. Головна увага в ній приділяється питанням боротьби з діючою владою. А от інші партійні організації «Батьківщини» не стали особливо навантажувати себе розробкою програм, передрукувавши в місцевій пресі одну й теж програму, можливо,  «скинуту» з центру як зразок.
Схожа ситуація в КПУ та партії «Удар». Є власні програми обласних організацій і передрукований у всіх інших районах один і той же текст.
«Сильна Україна» Тігіпко оприлюднила у всіх громадах одну й ту ж програму. Головний упор в ній чомусь зроблений на освіті та медицині, цим темам присвячено 15 обіцянок з 29.
«Фронт змін» підготував та оприлюднив програми лише там,  де була ініціатива партійців, як,  наприклад,  в Новій Каховці. Обласна та Херсонська міська організація обмежилась кількома тезами,  надрукованими в їх рекламних листівках.
Щодо наповнення програм, слід зазначити, що більшість обіцянок є дійсно реальними і актуальними на сьогоднішній день. Головними темами залишаються проблеми житлово-комунального господарства та благоустрою територій. Для міст  - це якість надання комунальних послуг, робота ЖЕКів, ремонт доріг, стан парків та скверів. Для сільської місцевості -  газифікація, водопостачання, ремонт доріг, вирішення проблеми підтоплення.
Щодо мажоритарників, то вони, в переважній своїй масі «обійшли» питання підготовки програм. В кращому випадку надрукували кілька обіцянок в своїх агітаційних листівках. Характерно, що ці обіцянки практично у всіх пов’язані з проблемами виборців на округах.
Як виконувалися обіцянки
Через 4 місяця рано робити серйозні висновки, але можна відмітити певні тенденції.
Партія Регіонів в кожній раді отримала більшість і тепер має всі можливості для виконання програм. Особливо це стосуються Херсонських міської та обласної рад, в яких регіонали скаржились на спротив опозиції та помаранчевого губернатора. Але якихось суттєвих позитивних зрушень поки що не відбувається. Змінилась форма: сесії стали проходити значно швидше, запропоновані владою пропозиції приймаються без проблем. Але якихось радикальних змін в підході до вирішення локальних проблем, спроб розпочати місцеві реформи, виконати власні обіцянки ми не спостерігаємо. Депутати новообраних рад, як і їхні попередники, малоініціативні, як і раніше практично всі важливі документи готуються у виконкомах та відповідних адміністраціях.
Опозиція стала менш помітною і через зменшення кількості її представників, і через небажання опонувати владі.
У своїх виступах заступник голови Херсонської обласної ради Тамара Федько та секретар Херсонської міської ради Зоя Бережна розповіли про досягнення та складнощі в роботі нового депутатського корпусу.
Тамара Іванівна наголосила на тому, що представники Партії регіонів склали соціальні угоди із виборцями в своїх округах, добре знають конкретні проблеми мешканців області. В районах області створені громадські приймальні на базі обласної організації Партії регіонів. Важливим на її думку є те, що на сьогодні депутатський корпус є більш консолідованим навколо вирішення соціально-економічних проблем. Завдяки новому керівництву й облдержадміністрації, й обласної ради партійнй чвари відійшли у сторону, хоча під час засідань постійних депутатських комісій тривають справжні "баталії" за інтереси виборців.
Зоя Яківна розповіла про запровадження системної роботи серед депутатів Херсонської міської ради, до якої вперше потрапило 33 депутати. В першу чергу вона наголосила на тому, що саме в Херсонській міській раді вперше в Україні запроваджена систематизоване навчання депутатів викладачами-професіоналами. Кожної суботи тридцять бажаючих депутатів проходять навчання за різними спеціальностями. Депутат Херсонської міської ради від "Батьківщини" Станіслав Трошин, який був присутній на заході, підтвердив важливість запровадженого навчання. До речі, це депутатське навчання відбувається за рахунок самих депутатів. Також Зоя Яківна розповіла й про інші ініціативи депутатів, акцентуючи увагу, що депутатський корпус для неї - є єдиною родиною. Запроваджено піклування за дітьми-сиротами, проводяться виїзні засідання депутатських комісій тощо.
Під час прес-конференції, користуючись нагодою, керівник Причорноморського центру політичних та соціальних досліджень Олександр Мошнягул передав Зої Бережної підготовлений громадськіськими експертами нормативний документ з контролю за якістю ремонту житлових будинків.

Еще статьи по теме:

Немає коментарів: