середу, 14 вересня 2011 р.

Консультація. Нові спрощені правила отримання субсидій на послуги ЖКГ

Кабінет Міністрів України 6 липня 2011 року прийняв постанову № 774 „Про удосконалення порядку призначення та надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива” (далі – Постанова № 774). Ця Постанова набрала чинності з 23.07.2011.
Хто має право на субсидію?


Хто має право на субсидію?
Право на призначення субсидії мають сім’ї, у яких розмір плати за житлово-комунальні послуги перевищує обсяг визначеного Кабінетом Міністрів України обов'язкового відсотка платежу:10 чи 15% середньомісячного сукупного доходу сім”ї .
Який розмір субсидії?
Сім'ї, яким призначена житлова субсидія, сплачують за житлово-комунальні послуги 15 % середньомісячного сукупного доходу. Сім'ї пенсіонерів та інших непрацездатних громадян сплачують за послуги 10 % середньомісячного сукупного доходу. Сім'ї, до складу яких входять неповнолітні діти, інваліди І і II групи, сплачують за послуги 10 % середньомісячного сукупного доходу, якщо розмір їх доходу на одну особу не перевищує 50 відсотків прожиткового мінімуму. А з 1 січня 2012 року  - якщо розмір їх доходу на одну особу не перевищує 100 відсотків прожиткового мінімуму.
Субсидія розраховується, виходячи з 21 кв. метра володіння чи користування загальною площею житла на наймача і кожного зареєстрованого у житловому приміщенні (будинку) та додатково 10.5 кв. метра на всіх тут зареєстрованих, а для громадян, які проживають в однокімнатній квартирі - на загальну площу незалежно від розміру квартири.
В окремих випадках, виходячи з конкретних обставин, субсидії можуть призначатися незалежно від розміру загальної площі житла за рішенням районних, районних державних адміністрацій та виконавчих органів міських і районних рад або комісій, які ними утворюються. Рішення у таких випадках приймається на підставі актів обстеження матеріально-побутових умов сім`ї.
Тепер можуть призначатися безстрокові субсидії
Для спрощення роботи комісій та уникнення зайвих обстежень матеріально-побутових умов сімей при кожному зверненні за призначенням субсидії Постановою № 774 комісіям дозволено приймати безстрокові рішення про призначення житлових субсидій на загальну житлову площу сім'ям, які складаються з непрацездатних осіб.
Це означає, що у випадку, коли комісією вже було прийнято рішення щодо призначення субсидії на загальну площу житла сім’ї, яка належить до вищезазначеної категорії сімей, при кожному наступному зверненні за субсидією цієї сім’ї справа не виноситься на розгляд комісії до зміни обставин, зокрема, зміни складу осіб, зареєстрованих у такому приміщенні, їх сімейного стану, працевлаштування таких осіб або виникнення в них інших джерел доходів.
Субсидію можуть отримати громадяни, які мають заборгованість з оплати жкг-послуг
Також з 23 липня 2011 року право на отримання субсидії набули громадяни, які мають нереструктуризовану заборгованість з оплати житлово-комунальних послуг, що утворилася до 1 грудня 2006 року, що суттєво поліпшує правове становище цих громадян, оскільки, така заборгованість є безнадійною з точки зору застосування строків позовної давності (3 роки).
Субсидію призначатимуть сім’ям, в яких члени родини прописані, але відсутні тривалий час
Постановою № 774 врегульовано питання щодо призначення субсидій сім’ям, в яких члени родини відсутні тривалий час (працюють або навчаються в іншому регіоні, перебувають на лікуванні чи в місцях позбавлення волі).
Відтепер кількість осіб, виходячи з якої призначається субсидія за наявності засобів обліку комунальних послуг, визначається з урахуванням підтверджуючих документів про тимчасову відсутність зареєстрованих осіб, в окремих випадках - на підставі обстеження  матеріально-побутових умов проживання.
Старе авто вже не стоїть на заваді в отриманні субсидій
Постановою № 774, також, спрощено деякі питання щодо врахування майнового стану громадян. Зокрема, при призначенні субсидій не будуть враховуватися транспортні засоби вітчизняного виробництва, які перебувають в експлуатації протягом більш як 10 років з дати випуску, та інші транспортні засоби, що перебувають в експлуатації протягом більш як 15 років з дати випуску.
Економиш воду, газ, електрику – будеш менше платити по субсидії
Якщо сім'я економно споживала газ, воду, електроенергію у період отримання субсидії, при призначенні субсидії на наступний термін, розмір її витрат зменшується на 2 відсотки за кожні 10 відсотків економії. Так, за 10 відсотків економії послуг обов'язковий платіж громадян зменшується з 15 до 13 відсотків сукупного доходу, за 20 відсотків економії частка плати громадянина зменшується з 15 до 11 відсотків доходу. Тобто, заощаджуючи енергоресурси, отримувачі субсидій мають можливість зменшити витрати на оплату житла до 9 відсотків, а сім'ї з пенсіонерів та інших непрацездатних громадян, а також сім'ї, до складу яких входять неповнолітні діти, інваліди І і ІІ групи - до 4 відсотків свого середньомісячного сукупного доходу.
Які документи необхідно подати для отримання субсидій?
Призначення  субсидії на оплату житлово-комунальних послуг та придбання твердого палива та скрапленого газу здійснюється за спрощеним механізмом.
Громадяни, які мають право на отримання субсидії,  подають до управлінь праці та соціального захисту населення за місцем реєстрації (у сільській місцевості - до уповноваженого сільської ради):

- заяву про призначення житлової субсидії;
- декларацію про доходи і майновий стан осіб, зареєстрованих у житловому приміщенні;
- довідки про доходи кожного із осіб, зареєстрованих у житловому приміщенні (крім пенсії та державних соціальних допомог), та, які постійно проживають у вказаному приміщенні;
- документи, що підтверджують тимчасову відсутність осіб, зареєстрованих у житловому приміщені (якщо особи, що там зареєстровані там не проживають).


У прикріпленому файлі – зразки документів, які необхідні для отримання субсидії.

Еще статьи по теме:

Немає коментарів: