вівторок, 18 жовтня 2011 р.

Галина Бахматова: Міська влада сліпа, глуха і лайя (нотатки з наради по корегуванню Генплану)

Начебто повернулась в часи лицемірства комсомольсько-партійних зборів епохи застою, з замовчуванням та ігнорування будь яких спроб іншого мислення…
28 вересня, в малому залі міськвиконкому відбулося засідання Погоджувальної комісії з розгляду пропозицій громадськості до проекту містобудівної документації «Коригування генерального плану м. Херсона».
Епіграф: "Чудище обло, озорно, стозевно , огромно и лаяй" (Радіщев,про владу та кріпацтво)
Підсумки роботи цієї комісії можна висловити однієї фразою: народ не «безмолствовал», але влада була глуха, німа та безсоромно зневажлива.
На засіданні були присутні більшість членів цієї Погоджувальної комісії (усього в ній 35 осіб), міський голова, його заступники та заступник губернатора пан Котенков. Крім того, на засідання були пропущені представники ЗМІ та громадськості, які, як підкреслив міський голова, самі виявили бажання бути присутніми на засіданні даної Погоджувальної комісії.
Що вони мали «погоджувати»?
Як було проголошено під час засідання, виявляється, в м. Херсоні були проведені громадські слухання щодо «Коригування генерального плану м. Херсона». І на цих слуханнях було запропоновано внести до цього плану п’ять пропозицій. Перша з них стосувалась збереження зони зелених насаджень в районі автовокзалу (це парк «Ювілейний», або, як його називають в народі, дубки) та віднести всі дубки до паркової зони.
Доповідач від міськвиконкому запропонувала цю пропозицію відхилити, спираючись на постанову міськвиконкому 2006 року, заплутавши всіх присутніх в поняттях «санітарно-захисна зона», «рекреаційна зона», «паркова зона» та «зелена зона».
З усього цього лабіринту різних земельних призначень виходило, що цю пропозицію треба відхилити, але це не значить, що будуть знищені зелені насадження, хоча на «скорегованому» плані на частині зелених насаджень можна було роздивитися червону пляму якоїсь забудівлі. Що то за плями ніхто нічого не пояснив, але члени Комісії проголосували одноголосно та відхилили пропозиції від громадськості.
Так само одноголосно відхили ще дві пропозиції щодо меж селища Антонівка.
Четверту пропозицію щодо Придніпровського парку підтримали, але не тому, що влада якось прислуховується до громадськості, а тому що дана рекомендація була врахована в документі раніше.
П’яту пропозицію щодо земельних ділянок по вулиці Безродного було теж відхилено, але не одноголосно: один член комісії проголосував проти.
Оце і все: швидко, з короткими аргументами доповідачів, чому потрібно відхилити пропозиції, що звучали раніше, без будь-якого обговорення, без відповідей на запитання та заперечення від тієї самої громадськості, яка «виявила бажання» бути присутніми…
Ну то й що, що виявила бажання? На всі спроби громадського діяча Віталія Богданова взяти слово у обговоренні, поставити питання, заперечити, йому дуже професійно було відмовлено та закрито всі шляхи: ведучий цього засідання просто не звертав на слова Віталія Богданова жодної уваги, він робив вигляд, нібито він глухий та сліпий, нічого не бачить і не чує. У відповідь на спроби поставити питання звучало нібито до стелі: «дякую, дякую, дякую…»
Нагадування В.Богданова про те, що він надіслав лист з інформаційним запитом голові цієї комісії з усіма своїми питаннями та застереженнями проти руйнації історичної частини міста та його зелених насаджень, і його спроба попросити зараз, публічно відповісти на його лист, викликала відповідь ведучого: «Дякую!» Оце і все… На питання по суті – «дякую»…

На прохання тієї ж громадськості, що «виявили бажання» бути присутніми, нехай хто-небудь з фахівців комісії підійде до екрану з зображенням різних фрагментів плану та покаже на ньому всі «коригування» у наших парках – в «Ювілейному» та в парку ім. Маргелова, щоб було зрозуміло, що ми за цими коригуваннями генерального плану міста будемо мати замість наших парків – відповідь була одна: повний нуль уваги з боку ведучого.
А ведучим був тричі обранець Херсона – міський голова на прізвище Сальдо.
Висновок: представники громади та організацій громадянського суспільства дійсно «виявили бажання бути присутніми» на такому важливому для міста і його зелених насаджень, його архітектури засіданні. І хоч це були усього декілька чоловік – але вони були з числа 300 000 жителів нашого міста, і були частиною нашої територіальної громади. Але місцевій владі та міському у голові, його «слухняній» комісії це було не потрібно, до діалогу вона не спроможна, ані чути, ані відповідати на питання громади вона не хоче. І тим паче не бажає доступно для кожного громадянина показати жителям міста, що саме і де саме буде відбуватися в нашому місті це "кориговане містобудування" на території наших парків і скверів, великі частини яких вже вкрадені в людей. І зелених насаджень в місті в п’ять разів менше, ніж за законом вимагається згідно санітарних норм. А це наше життя і здоров’я... Кому воно потрібне?
І навіщо потрібна така влада – людям?
На відео: міський архітектор переконує, що на території парка "Ювілейного" нічого не можна будувати: ні парків, нічого іншого. Зверніть увагу на пана Сальдо:

Еще статьи по теме:

Немає коментарів: