середу, 28 грудня 2011 р.

Владимир Ярошевский пообещал публичную и открытую процедуру формирования титульных списков

27 декабря в помещении Пресс-клуба «Новый день» состоялся круглый стол на тему «Капитальный ремонт зданий города за бюджетные средства: проблемы и пути решения». 
В работе круглого стола приняли участие заместитель городского головы, депутаты городского и Суворовского районного совета, а также общественные деятели, представители ОСББ, эксперты и политических партий.
Вот что рассказал Александр Мошнягул о результатах исследования капремонта домов в 2011 году, которое в течение двух месяцев проводили эксперты Причерноморского центра и ХМГО «За будущее Херсона».
Заместитель Херсонского городского головы Владимир Ярошевский публично пообещал организовать гласную процедуру обсуждения титульных списков и закончить ремонты крыш многоэтажых домов к началу сентября 2012 года и сломать многолетнюю традицию ремонтировать крыши под новогоднюю елочку.
Далее подробности в материале, который был опубликован на страницах "Политической Херсонщины"
27 грудня в приміщенні Прес-клубу «Новий день» відбувся круглий стіл на тему «Капітальний ремонт будинків міста за бюджетні кошти: проблеми та шляхи вирішення». Ось що розповів Олександр Мошнягул про результати дослідження капремонту будинків в 2011 році , яке на протязі двох місяців проводили експерти Причорноморського центру та ХМГО «За майбутнє Херсона».
Дуже цікаво було слухати 7 грудня, урочистий річний звіт Володимир Сальдо, який з гордістю повідомив, що цього року на ремонт виділили рекордну суму, більш ніж 10.3 млн. грн. Але Володимир Васильович відверто лукавив, він прекрасно знав, що чималенький шматочок цих коштів, а саме 2.5 млн. виділених на ліфти, так і не був використаний за призначенням. Напередодні звіту його «перекинули» на інші витрати.

Взагалі ж фінансування в цьому році суттєво перерозподілили. На ремонт саме будинків витратили лише половину коштів, трохи більше 5 мільйонів грн., які майже порівну розподілили між комунальними будинками та ОСББ. Враховуючи те що ОСББ мають власні можливості контролювати хід ремонту ми сконцентрували свою увагу на комунальних будинках.
Волонтери організацій відвідали майже всі будинки в яких проводився ремонт і поспілкувалися з їх мешканцями. Яку ж вони побачили картину?
Були опитані мешканці 44 будинків з 45 в яких проводився ремонт. Їм було запропоновано дати оцінку якості проведеного ремонту за 5 – ти бальною системою.
Трохи більше половини, а саме 24 будинка, поставили за ремонт найбільший бал «п’ятірку». Чотирьом будинкам було важко визначитись, вони оцінили ремонт як «задовільний». В інших 16 будинках, або була виставлена «двійка», або мешканці стверджували, що ремонт взагалі не проводився.
Щодо скарг. Заміною мереж тепло и водопостачання практично всі будинки залишились задоволеними. А ось із покрівлями якийсь жах. Ось що розповіли мешканці будинку за адресою вул.. 295 Стрілецької дивізії, 25. «Ми знали, що наш будинок потрапив до «Титульного списку», і чекали на майстрів, ще з вересня. Але з’явились вони лише в останніх числах листопада, коли розпочались дощі. Представилися вони працівниками якоїсь запорізької фірми, яка є і виробником  матеріалу яким ремонтують дах. За їх словами цей матеріал – останнє слово науки. Старий матеріал зривати не треба, вирівнювати дах не треба, стелиш поверх всього новий, просочуєш рідиною, схожою на фарбу, і на кілька років про ремонт забуваєш. Одним словом НОУ – ХАУ. Кажуть у вас влітку справжній басейн буде на даху. Але вже за 2 тижні після ремонту дах не просто потік. Пішла справжня злива. На технічному поверсі воду збирали відрами».
Про подібні речі розповідали і в інших будинках. Для того щоб не бути голослівними наведемо адреси найбільш проблемних будинків. Комсомольська 16, прт. 200  років Херсону 39, пр.. Береговий 7, Лавреньова 26, Комкова 83, Куліша 3а, Миколаївське шосе 13, Димитрова 26 а.
Під час спілкування з городянами виникли питання. Як проводились тендерні роботи, що це за запорізька фірма з новітніми технологіями. Чому про тендер та його переможців жодного слова не йшлося в офіційній пресі? Чому ремонтні роботи в багатьох будинках почались в кінці листопада, коли прогнозували опади? За планами виконкому ремонт повинен був здійснюватись в серпні – вересні.
Друге питання, навіщо виділяти такі мізерні кошти на дахи які вимагають вдесятеро більшого фінансування. Розповідають мешканці будинку вул. І.Куліка 149. «Наш будинок побудований в 1966 році, жодного року ремонт даху не робився. Весь майже в аварійному стані. І що.? Завезли 20 рулонів матеріалу на весь будинок. Робітники кажуть: «Що зможемо то й накриємо». А що робити іншим під’їздам, на які матеріалу не вистачить, і взагалі, чи буде користь від цього ремонту?»
Навіть в тих будинках де мешканці залишились задоволені якістю робіт лунали думку, що це не капітальний ремонт а «клаптиковий». Навіщо кроїти кошти? Не простіше внести до списку менше будинків, але зробити якісний ремонт?
Чи дійсно в деяких будинках не проводився ремонт, і якщо так, то яка доля виділених коштів? Чому ніхто про це нікого не інформує. Може влада не контролює цей процес?
До речі, переважна більшість опитаних під час дослідження експертів та мешканців будинків, вважають одним з шляхів подолання зазначених проблем саме контроль з боку громадськості.
Учасники круглого столу досить бурно обговорювали виступ Олександра Мошнягула. Представники влади – заступник мера Володимир Ярошевський та керівник міського житлового управління Олексій Рибаков почали спростовувати деякі почуті тези та факти.
На їхню думку тендер відбувався законно, із дотриманням визначених законом процедур. Те що городян не поінформували про переможців конкурсу та строки проведення ремонту, то це по перше не обов’язково, а по друге, ніби то може бути і небезпечним. Виявляється податкова дуже прискіпливо цікавиться справами підприємств які виконують роботи за державні кошти.
Також представники влади порадили не давати коментарів щодо нових технологій проведення ремонтних робіт, про це повинні говорити фахівці. Щодо наведених прикладів неякісно проведеного або не проведеного ремонту, то тут виявляється експерти поспішили. Роботи просто призупинили, бо пішли дощі, і є ще аж 4 дні для усунення всіх недоліків (адже роботи повинні бути закінченими до 31 грудня). Ну що ж є контакти мешканців всіх «проблемних» будинків, можна обдзвонити їх після Нового року.
Щодо «латання дір» замість проведення повного капітального ремонту, то тут Олексій Рибаков, висловив таку думку. Коштів дуже мало, тому їх виділяють не на весь будинок, а на окремі під’їзди, в розрахунку не те що мешканці зберуть кошти яких не вистачає. Тоді керівник Асоціації захисту прав споживачів Віра Задніпряна і представник «Батьківщини» Євген Назарян, звернули увагу на роботу обслуговуючих підприємств, які постійно збирають кошти на ремонт покрівель. За 10 років збирається сума необхідна на проведення капремонт, чому його не роблять, де кошти? Посадовці вважають, що ЖЕКи є не ефективним менеджером, і якщо люди хочуть врятувати власні будинки їм потрібно не чекати допомоги від держави, а створювати ОСББ і вирішувати власні проблеми. ОСББ і додаткові кошти на ремонт збере і ремонт набагато ефективніше його проконтролює.
Не зважаючи на розмаїття пролунавши думок, учасники круглого столу зійшлися на двох ключових питаннях: ремонтні роботи не можуть починатись перед Новим роком, якщо кошти виділені на його початку, і по друге, ремонт повинен проводитись прозоро, а мешканці будинків мають право його контролювати.
Тому абсолютно логічно учасники заходу перейшли до другого питання: обговорення  «Порядку здійснення контролю членами територіальної громади міста Херсона за проведенням поточного та капітального ремонту багатоквартирних житлових будинків за рахунок коштів міського бюджету», який презентував Володимир Макуха.
Цей документ підготували експерти проекту. Він передбачає можливість участі представників будинків в процесі проведення ремонту на всіх етапах від складання «Титульних списків», до прийняття виконаних робіт, та в наступний експлуатаційний період. Ключові учасники круглого столу отримали документ заздалегідь, ознайомились з ним, тому особливих дискусій по цьому питанню не виникло. Заступник міського голови Володимир Ярошевський заявив про готовність обговорювати всі проблемні питання в робочому порядку і запросив експертів перейти до предметного обговорення відразу ж після свят. Ну що ж, за великим рахунком, це перша домовленість про співпрацю між владою міста та незалежною громадськістю за останні роки. Дуже хочеться вірити, що ця співпраця дасть реальні плоди для громади.

Еще статьи по теме:

Немає коментарів: