вівторок, 23 липня 2013 р.

Каховка: політичний казан, який продовжує кипіти

ieligulahvili
У Каховській міській раді доволі цікавий підхід до обговорення проектів рішень, які виносяться на сесію з депутатами. Перед засіданням комісій відбувається загальний збір депутатів, секретаря ради, мера, заступників, запрошених фахівців та інших зацікавлених осіб. Отримані матеріали грядущої сесії депутати обговорюють, задають питання, і якщо присутні (мер чи інші чиновники) не можуть відповісти, то викликають «на килим» потрібного фахівця.
Відповідно, у обговоренні порядку денного та проектів рішень приймають участь усі, і вже після загальних зборів на профільних комісіях доопрацьовують дискусійні рішення. Тож «пару випускають» не на комісіях, а безпосередньо у головній залі в присутності всіх.

Питання, винесені на порядок денний

Всього на 44 сесії Каховської міської ради (запланована дата 25 липня) пропонується розглянути 21 питання. Більшість за традицією відведено для вирішення різних аспектів земельних питань. Але попри це сесія має прийняти ряд доволі важливих для громади рішень. Зокрема всі, хто зіштовхувався з потребою реєстрації фізичної чи юридичної особи, оформленню документів чи отриманню послуг, тепер будуть це робити у новому центрі адміністративних послуг. Чи вплине якісно на отримання послуг нова структура, поки не ясно, але бажання реформувати її та наблизити до отримувачів послуг можна тільки вітати.

Також серед рішень сесії має бути нова програма про зайнятість населення, остаточна ліквідація вечірньої школи, новостворене ОСББ, зміни цифр на ветеранські свята (доволі цікаве розуміння соціальної політики), врегулювання питань, пов’язаних з похованням і ще багато поточних рішень.


Ознайомитися з безпосередніми проектами рішень у першу чергу варто було б рекламістам, адже депутати планують дещо змінити формулу розрахунків на розміщення рекламних носіїв. Також доволі злободенним має стати рішення про внесення змін до Правил благоустрою території, за якими кожен об’єкт житлово-комунального призначення будь-якої форми власності повинен мати пандус, а у разі, якщо це не є можливим – кнопку виклику. Також деталізовано вимоги до огорож та сходинок. Хто і за які кошти буде це робити, залишається відкритим питанням. Окрім того, те саме рішення забороняє самовільно встановлювати телевізійні антени на покрівлях будинків без дозволу від організації, яка забезпечує/не забезпечує мешканцям послуги з утримання будинку. Контролювати обидва пункти має депутатська комісія з питань роботи ЖКГ.

Не засідання, а гра в пінг-понг

Попри рішення обласної організації ПР конфлікт, який продовжувався чи не півроку, тліє та готовий прорватися у будь-який момент. Дане засідання не стало виключенням. Лінією протистояння стали депутати від ПР Павло та Олена Філіпчуки і діючий міський голова з депутатом Манзіком з іншого боку. Всі інші депутати, запрошені фахівці та журналісти опинилися у статусі глядачів у грі в пінг-понг, яка не завжди супроводжувалась етичними формулюваннями.

Головним поштовхом виступило перше ж питання проекту порядку денного. Депутатам запропонували внести зміни у програму соціально-економічного розвитку. У результаті до участі у засіданні запрошували начальників двох відділів та навіть вирішили запросити до участі у сесії міжрайонного прокурора. Фактично каменями спотикання стали 2 пункти – капітальний ремонт та інвентаризація зелених насаджень. Присутня депутатка та одночасно керівник Каховської керуючої кампанії Олени Філіпчук заявила, що запропонований варіант вирішення проблем з дахом будинків є нераціональним витрачанням бюджетних коштів та не є вирішенням проблеми.

Окремо вона заявила, що лист, на основі якого виконкомом були розроблені розрахунки капітального будівництва "вибивався з її підлеглого Бережного у кабінеті у заступника міського голови Пуляєва». Після пікіровки з міським головою було вирішено доопрацювати питання та влаштувати на сесії «очну ставку» для всіх учасників конфлікту з листом.

Наступним питанням, у якому вже позицію Філіпчуків підтримали й інші депутати, стала інвентаризація зелених насаджень. Вірніше її співставлення з цифрами, запропонованими на закупівлю саджанців. Так, різниця між цими двома пунктами відчутна – чи не у 10 разів. (закупівля саджанців – 21 тисяча гривень, а інвентаризація – 250 тисяч). На запитання депутатів, чому такі цифри, мав відповісти начальник профільного відділу, але він ще більш підлив масло у вогонь, заявивши, що оцінка робилося «на глазок». Після цієї фрази депутат Філіпчук взагалі заявив про неспроможність та небажання виконкому та меру особисто працювати фахово ти висловив сумнів щодо доцільності проводити сесію при такому рівні підготовки.

На захист виконкому та мера, який доволі жваво і сам відбивав пікетування колишнього регіонала, виступив депутат Манзик, який почав вимагати не перетворювати засідання на екзаменування міського голови та чиновників.


Варто відмітити, що дане засідання наочно продемонструвало, що конфлікт у каховському істеблішменті продовжує існувати, і рішення про виключення лише перевело його на інший, але не менш гострий рівень. Чи зможуть депутати та виконком досягти згоди та провести 44 сесію спокійно, покаже 25 липня, але готовність до продовження бойових дій обидві сторони демонструють відкрито.

Еще статьи по теме:

Немає коментарів: