середу, 11 березня 2015 р.

Громадськість – проти корупції в сфері освіти

Корупція – одна з найнебезпечніших хвороб сучасного суспільства, яка, на жаль, вже встигла стати хронічною. Вона присутня майже в усіх сферах держави, і навіть ставлення до неї здебільшого вже не як до винятку, а як до правила.  Немало потерпає від корупції зокрема сфера освіти, що можна відслідкувати навіть на прикладі нашого міста. Прояви корупції в дошкільній та шкільній освіті міста Херсона суттєво гальмують реформи, сприяють непрозорому та неефективному використання бюджетних коштів, впливають на якість життя педагогів та на рівень учбового процесу.


Громадська організація «Причорноморський центр політичних та соціальних досліджень» разом в партнерами почала здійснювати проект «Громадські ініціативи для зменшення корупції в сфері освіти міста Херсон», який буде сприяти подоланню проявів корупції в дошкільній та шкільній освіті міста Херсон, покращенню стану освіти міста шляхом проведення комплексного  моніторингу використання бюджетних ресурсів, які виділяються на освіту.

Проектом передбачено створення групи експертів та громадської коаліції для подолання корупції в сфері освіти, до якої увійдуть представники НГО та ОСН. Останні мають згідно закону «Про органи самоорганізації населення» повноваження в сфері освіти на своїх територіях, та в контролі за дотриманням законодавства. Тому проектом також передбачено створення правового алгоритму участі ОСН в контролі за діяльністю освітніх закладів, які розташовані на їх територіях.

«Експерти проекту проведуть моніторинг проблемних статей використання бюджетних коштів, які виділяються на утримання учбових закладів, виявлять порушення та проблеми з використанням коштів. На підставі даного моніторингу будуть підготовані пропозиції для влади, правоохоронних органів щодо усунення негативних явищ в освіті», - прокоментував керівник проекту Олександр Мошнягул.

Моніторинг буде здійснюватися шляхом аналізу фінансових документів управління освіти, учбових закладів, які будуть отримані з офіційних джерел. Будуть залучені фахові експерти, які мають певний досвід роботи з бюджетними коштами.

Експерти та волонтери проекту, представники громадської коаліції, ОСН, будуть відвідувати освітні установи та організації  які отримали бюджетні послуги, або по яких були проведені роботи за рахунок бюджетних коштів.

За результатами моніторингу буде видано Аналітичний звіт щодо законності та ефективності використання бюджетних коштів бюджету міста Херсона на освіту.

Запровадження подібного комплексного моніторингу використання фінансування на освіту сприятиме подоланню корупційних дій в сфері освіти.


Про новини проекту буде повідомлятися на сайті «Політична Херсонщина» та по електронній розсилці ЗМІ. 
Проект реалізовується за підтримки міжнародного фонду «Відродження».

Еще статьи по теме:

Немає коментарів: