вівторок, 15 вересня 2015 р.

Депутатська каденція підходить до кінця: на скільки якісно відпрацювали депутати Херсонської міської ради?

Вже 25 жовтня ми будемо обирати новий склад депутатського корпусу у Херсонській міській раді. Але, перед тим як зробити свій вибір, слід проаналізувати як відпрацювали діючі депутати з моменту їх обрання у жовтні 2010 року.

Слід нагадати, що за підсумками голосування, херсонці обрали до міської ради 46 представників «Партії регіонів» (до яких відразу примкнули два депутати обрані за списками партії «Сильна Україна»), 9 - ВО «Батьківщина», 6 – КПУ, 4 – «Третя сила», 3 – «Фронт змін», 3 – «Вітчизна», 2 – «Удар», 1 – «Союз лівих сил».
Станом на 1 липня 2015 року цей склад депутатського корпуса встиг наприймати 1937 рішень (з них 547, або 28,24% «земельних»), 75 місцевих цільових програм (з них 33 короткотермінових, строком дії до 2 років). При цьому, за визначений період моніторингу на 100% від запланованого  було профінансовано лише сім програм, більш ніж на 90% профінансовано – 12 програм, менш ніж на 50% від запланованого профінансовано 7 програм, зовсім не фінансувалось 9 програм, при цьому на 8 з них фінансування навіть не планувалось.
Цікавими є підсумки виконання передвиборчих обіцянок. Найбільш «обіцяючою» була ВО «Батьківщина» - яка йшла п’ять років тому до херсонців з 41-ю обіцянкою. При цьому з цього великого масиву, до таких що можна вважати виконаними, підпадають всього 3 (три) – «виконаємо програму програму приватизації житла у гуртожитках»,  «через три роки вода буде постачатись цілодобово», «буде збільшено кількість місць у дитячих садках». На другому місті серед «обіцяючих» була «Партія регіонів» - 25 передвиборчих обіцянок з яки такими, що виконано можна визнати лише одну – «все місто перейде на цілодобове постачання води». Цілодобове постачання води було і серед передвиборчих обіцянок партії «Третя сила» (йшло на вибори з 14 обіцянками). При цьому, у «активі» цієї партії голосування одного з її членів (Віктора Трамбовецького) проти проекта рішення, яким частково виконувалась одна з передвиборчих гарантій партії – боротись за підконтрольність використання бюджетних коштів. 11 передвиборчих обіцянок брала на себе партія «Фронт змін» та 8 партія «Вітчизна» з яких жодної не виконала.
Не менш цікавими є персональна дисципліна та активність депутатів. Самим дисциплінованим у відвіданні пленарних засідань є депутат Ігор Козаков (Партія регіонів), який був відсутнім всього один з 71 засідань (відвідав 98,59% пленарних засідань). Крім нього в цьому сегменті позитивно слід зазначити депутатів: Володимир Ларіонов та  Лариса Кононенко (обидва «Партія регіонів» по 97,18% відвіданих сесій), Володимир Пепель, Володимир Новгородський, Оксана Матусевич, Сергій Герасімюк (всі «Партія регіонів») та Віктор Іванушкин («Фронт змін») ( по 94,37%).
Самим дисциплінованим у відвіданні засідань постійної комісії (членом якої він є) був депутат Андрій Лушніков («Партія регіонів», приймав участь у 161 з 165 засідань комісії, або 97,58%). Крім нього у сегменті відвідання засідань постійних комісій слід відмітити: Людмила Ломако та Володимир Ларіонов (обидва «Партія регіонів» по 96,61%), Олег Акімченков ( ВО «Батьківщина» 95,76%), Євген Назарян (ВО «Батьківщина» 95,13%).
Якщо зробити аналіз протоколів засідань постійних депутатських комісій, які викладено у вільний доступ на офіційному сайті Херсонської міської ради (за період з 1 травня 2014р. по 15 серпня 2015р). Враховуючи той факт, що зазначена практика відкритості діяльності депутатів на комісії з’явилась з обранням Херсонським міським головою Володимира Миколаєнко, можна констатувати, що аналізу підпала діяльність депутатів у комісіях після зміни влади у місті.
Під час аналізу враховувались, зазначені у протоколах, пропозиції депутатів та підсумки прийнятих по ним рішенням шляхом голосування. При цьому слід зазначити, що оприлюднені протоколи деяких комісій мають відмінність їх викладення. Зокрема, присутні формулювання: «під час обговорення депутати комісії запропонували», які не дають можливості визначення персоналізації пропозиції, яку було винесено на голосування. Так само, по багатьох питаннях, які виносились на комісіях на голосування (переважно це відноситься до проектів рішень на чергові сесії), не визначається персонально хто поставив питання на голосування, враховуючи, що, як правило, це робить головуючий на засіданні. Не враховувались згадки у протоколах депутатів, пов’язані із запитаннями до доповідачів, повідомленнями та звітами щодо виконаних доручень комісії.
Однак, загальна картина персональної активності депутатів прослідковується.
З 76 депутатів (не враховуються Володимир Миколаєнко, якого в цей період було обрано Херсонським міським головою, та Євген Карабелеш, який після тривалої хвороби пішов із життя) 15 депутатами (відповідно до протоколів) не вносилось жодної пропозиції. При цьому депутат Микола Халупенко  відмітився пасивністю відразу у двох комісіях («З питань планування, фінансів, бюджету та соціально-економічного розвитку» та «З питань освіти, культури, туризму, спорту та у справах молоді»).
Приймаючи до уваги, що головуючий на засіданні комісії за посадою оголошує питання на голосування, при визначенні найбільш активних депутатів з кола «номенантів» було виключено голів постійних депутатських комісій та окремо позначались заступники голів комісій, враховуючи факт їх головування на засіданнях під час відсутності голови.
За підсумками проведеного аналізу, визначено, що найактивнішим, під час засідань комісій, депутатом є Володимир Пепель (як по внесених пропозиціях так і по підтриманих пропозиціях). При цьому, Володимир Пепель, за визначений період моніторингу протоколів засідань, змінив членство у комісії «З питань житлово-комунального господарства, благоустрою та інженерної інфраструктури» на користь комісії «З питань планування, фінансів, бюджету та соціально-економічного розвитку», при цьому це не зазначалось на його активності.
П’ятірка найактивніших депутатів на комісіях (не враховуючи голів та заступників голів комісій) виглядає наступним чином: 1.Володимир Пепель (48 пропозицій); Олег Білоглазов (45); Дмитро Больбот (41); Віктор Гаврилюк (30); Євген Назарян (26).
П’ятірка депутатів, які мають у своєму доробці найбільше підтриманих пропозицій (не враховуючи голів та заступників голів комісій) виглядає наступним чином: 1.Володимир Пепель (46); Олег Білоглазов (41); Дмитро Больбот (37); Віктор Гаврилюк (26); Роман Педпиригора (25). При цьому слід зазначити, що постійні депутатські комісії мали різну кількість засідань.
Депутати прогульники, по яким можна було розпочинати процедуру з дострокового припинення їх повноважень:
Менш ніж 50% пленарних засідань відвідали 10 (десять) депутатів. А саме: Генадій Гірін (42,25%), Євген Карабелеш (2,38%), Світлана Корнілова (42,25%), Анатолій Лосєв (43,66%), Ігор Сафронов (32,39%), Андрій Семенчев (49,3%), Сергій Смаглій (46,48%), Рустам Тедіашвілі (47,89), Василь Федін (49,3%), Заур Сікоєв (45,95%). При цьому слід зазначити, що відсутність на пленарних засіданнях Світлани Корніловой переважно пов’язані із хворобою, Євген Карабелеш пішов із життя після тривалої та тяжкої хвороби, Сергій Смалій вже близько року знаходиться у лавах збройних сил України на Донбасі, а Заур Сікоїв за власною ініціативою склав з себе депутатські повноваження.
Менш чім 50% (включно) засідань постійних депутатських комісій, членами яких вони є, відвідали 15 (п'ятнадцять) депутатів. А саме: Андрій Путілов (0%), Євген Карабелеш (0%), Ігор Сафронов (6,06%), Микола Халупенко (14,1%), Заур Сікоєв (22,5%), Володимир Букарев (27,27%), Катерина Гандзюк (36,84%), Анатолій Лосєв (36,94%), Світлана Корнілова (43,18%), Генадій Гірін (43,24%), Сергій Смаглій (44,07%), Рустам Тедіашвілі (45,95%), Василь Федін (48,86%), Ігор Пастух (50%), Андрій Гордєєв (50%). Слід враховувати, що відсутність на засіданнях постійних депутатських комісій (членами яких вони є) Світлани Корніловой та Володимира Букарева переважно пов’язані із хворобою, Євген Карабелеш пішов із життя після тривалої та тяжкої хвороби, Сергій Смаглій майже рік перебуває у лавах збройних сил України та знаходиться в зоні АТО на сході України а Заур Сікоїв за власною ініціативою склав з себе депутатські повноваження. Окремо до антигероїв роботи у складі постійних комісій слід внести Зою Бережну («Партія регіонів»), яка склавши з себе повноваження секретаря міської ради навіть не виказала бажання увійти до складу якоїсь з депутатських комісії.
Найбільш не дисциплінованими депутатами Херсонської міської ради цієї каденції, яки прийняли участь менш ніж у 50% пленарних засідань і засідань постійних депутатських комісій (членами яких вони є) та таки, по яким, у першу чергу, можна було ставити питання про припинення їх депутатських повноважень є:
1. Ігор Сафронов (член фракції «Партії регіонів» - відвідав 32,39% сесій та 6,06% комісії)
2. Генадій Гірін (обраний від «Союзу лівих сил», позафракційний – 42,25% сесій, 43,24% комісії)
3. Анатолій Лосєв (обраний від «Партії регіонів», позафракційний – 43,66% сесій, 36,94% комісії)
4. Рустам Тедіашвілі (обраний від «Фронта змін», позафракційний – 47,89% сесій, 45,95% комісії)
5. Василь Федін (член фракції «Партії регіонів» - відвідав 49,3% сесій, 48,86% комісії)


Еще статьи по теме:

Немає коментарів: