понеділок, 19 жовтня 2015 р.

Володимир Молчанов Що зробили Каховські депутати за п’ять років у міській раді?

19 жовтня в приміщенні Каховської міської ради відбувся круглий стіл з теми «Моніторинг депутатської діяльності як механізм громадського контролю за місцевою владою Каховки в 2010-2015 роках: підсумки каденції». В обговоренні проблем взяли активну участь заступники міського голови, секретар ради та депутати, журналісти. Тема круглого столу виявилась надзвичайно важливою не лише для депутатів щодо покращення їхньої роботи в майбутньому, але і для просвіти виборців.

Експерти Херсонської обласної організації Комітету виборців України проаналізували роботу депутатів Каховської міської ради протягом поточної каденції (2010-2015 роки) в кількісних та якісних показниках та зробили висновки. Були також озвучені рекомендації експертів новій майбутній владі місцевого самоврядування. 
Результати аналізу представив експерт Володимир Молчанов.

Політичний склад ради.
Партії регіонів, що мала 2/3 мандатів у 2010 році, вже не залишилось, її депутати розподілились у списках до нової ради між партіями "Опозиційний блок" (7 чоловік), "Наш край" (5 чоловік), "Відродження" (1). "Сильна Україна" трансформувалась у Блок Петра Порошенка (5+Салтиков), а "Батьківщина" вкотре наступила на старі граблі, залучивши до списків депутата Погорілого.

Дисципліна. 14 депутатів пропустили понад 40% засідань комісій, 6 – понад 40% пленарних засідань. Чемпіоном по пропусках комісій є суб’єкт висування Партії регіонів, а пленарних засідань – "Сильна Україна". П’ятьом депутатам, які пропустили багато сесій та депутатських комісій, вдалося потрапити до списків кандидатів на місцевих виборах 2015 року і намагаються попасти вже в нову раду. ("Опозиційний блок" - 2, "Наш край", "Союз лівих сил", "Відродження" – по 1).

Активність депутатів на пленарних засіданнях та комісіях.
Наявний абсолютний чемпіон – Павло Філіпчук (понад 35% виступів). Але через пасивність основної маси регіоналів першість серед суб’єктів висування отримує "Сильна Україна" – завдяки трьом "середнячкам", навіть попри те, що разом вони наговорили менше за одного Філіпчука. Абсолютним аутсайдером з активності є фракція КПУ, що окрім підняття рук на засіданнях, не проявили себе ніяк. 

Прийняті рішення. Понад третина рішень, прийнятих депутатським корпусом Каховської міськради, присвячена земельним питанням, і майже половина – земельним разом із нерухомістю. На другому і третьому місцях – питання бюджету і кадрові та організаційні. Лише чверть рішень присвячено неосяжному спектру решти питань життя міста. 

Цільові програми були підготовлені виконкомом без участі депутатських комісій. Більшість із них не мали мети і не передбачали досягнення конкретного очікуваного результату. 40% із них не передбачено окреме фінансування. Із відкритих джерел неможливо зробити висновки про успішність виконання. Депутати в кращому разі «приймають до відома звіт виконкому», в гіршому – визнають виконання незадовільним або навіть припиняють програму (як-от «шкільну парту»). Разом з тим, виконком при підготовці програм не виявив притаманної обласній адміністрації схильності до прожектерства – де є фінансування, воно переважно за кошти місцевого бюджету, без залучення міфічних «інвесторів» з мільярдами гривень. 

Медіа присутність.
Тут, завдяки газеті та інтернет-ресурсу «Каховские новости» безумовним лідером є Андрій Дяченко та його політичні соратники. Місто не має комунальної газети, а міськрайонна «Каховська зоря», перебуваючи під фінансовим і адміністративним впливом РДА, уваги політичному життю міста не приділяє. Відповідно, тональність згадки про депутатів, окрім групи "Сильна Україна"-Блок Петра Порошенка, залежать від політичної доцільності для цієї групи (приклади: негатив про Салтикова до Майдана, і навпаки позитив після очолення ним «УДАРУ» в 12.2013, або позитив про Філіпчука у випадку його протистоянь з діючим мером). 

Скандали. Найсвіжішими є війна антиреклами та "чорнухи" від БПП як наздоганяючої сторони проти групи Карла Стурена, передусім, "Опозиційного блоку". При цьому правда (контроль Стурена через гаманець над трьома місцевими парторганізаціями) перемішана з оціночними судженнями (підтримка місцевим "Опозиційним блоком" російської агресії) та навіть провокаціями за межею фолу (стаття в "Каховских новостях" «СБУ на выборах будет выявлять сепаратистов»). 

Обіцянки минулого скликання та їх виконання. Партія регіонів – безумовний чемпіон з усіх трьох пов'язаних номінацій – кількість обіцянок, питома вага вимірюваних і кількість виконаних. Решта не може похвалитися нічим взагалі, навіть «виконана» комуністами обіцянка зберегти безоплатний проїзд, виконана аж ніяк не за їх участі. З іншого боку, ПР мала 2/3 складу і була єдиною, теоретично здатною щось виконувати. 

Відкритість. Запропоновано внести конкретні зміни до регламенту міської ради і статуту міста з метою забезпечення безперешкодного доступу громадян до пленарних і комісійних засідань міської ради. 

Обіцянки наступних виборів та перспективи їх виконання
. Партії намагаються уникати конкретики, не писати програм, обмежуючись обіцянками з зовнішньої реклами (які цілком можливо, малюють PR-консультанти без жодного узгодження з кандидатами по суті). 

"Опозиційний блок", проводячи регулярні зустрічі з виборцями, робить акцент на критику загальнодержавної економічної політики, хоча окремо в рекламному буклеті та в програмних меседжах кандидата в мери Павла Пуляєва досить недвозначно натякається на суцільну "ОСББізацію "будинків. 

Блок Петра Порошенка через медіа і борди – на критиці "Опозиційного блоку" і місцевої олігархії, яку обіцяють усунути від прийняття рішень. Так само обіцяють "ОСББізацію", сперечаючись з "Опозиційним блоком", хто проведе її краще. 

"Батьківщина" зробила мікс із привабливих місцевих (відкритий бюджет, фрі вай-фай, озеленення) і ще привабливіших, але розташованих поза компетенцією самоврядування популістськими гаслами про «обґрунтовані» тарифи чи виведення з тіні податків. 

Обговорення проблем ради на круглому столі. Павло Філіпчук, лідер каховського «Опозиційного блоку», кандидат (перший номер) до міської та обласної рад, спочатку висловив незадоволення тим, що «Опозиційний блок» пов’язується з російською агресією, але отримавши пояснення і вчитавшись у текст, претензію зняв, погодившись, що згадка лише ілюструє позицію його опонентів. Крім того, Павло Філіпчук висловив впевненість у тому, що Леонід Марчук більше не є фаворитом мерських перегонів.
Олександр Таранишин, лідер Каховської «Самопомочі», кандидат до міської ради, заступник гендиректора ПрАТ «Чумак» за підтримки Павла Філіпчука заперечив згаданий зв'язок між «Самопоміччю», «Батьківщиною» і «Опозиційним блоком», заявивши, що на підприємствах, участь в керівництві якими є непрямими доказами такого твердження (маються на увазі «Чумак» і «Грін-тим»), не прийнято тиснути на співробітників і регулювати їх політичні погляди, а наявність близьких родичів, пов’язаних із цими підприємствами, в списках ідеологічно протилежних партій нічого не доводить, бо всередині родин часто бувають політичні суперечки.
Олександр Гончаров, секретар міської ради і кандидат від «Нашого краю», підтримав пропозиції експертів про зміну Статуту міста задля забезпечення відкритості для громадян органу місцевого самоврядування і підтримав думку експертів про необхідність більш плідної співпраці депутатів із виконкомом при розробці міських цільових програм, якими мають охоплюватися передвиборчі обіцянки партій, що ввійдуть до ради.
Ігор Хомінець та Анатолій Перчиць (кандидати від Блоку Петра Порошенка до міськради) зазначили, що депутати, і їхня політична сила зокрема, не виконавши передвиборчих обіцянок 2010 року, натомість добились в інтересах громади інших корисних рішень, зокрема кілька місяців тому розпочато підготовчий процес створення притулку для безпритульних тварин. Також нагадали про визначну роль Перчиця при виконанні міської програми «Тополя» (його ідея розраховуватись з підрядником з вирубки деревиною зрублених дерев виявилась напрочуд вдалою).
Разом весь загал учасників круглого столу висловив наміри в майбутній раді скористатися спільністю більшості обіцянок і так само спільно їх виконувати, незважаючи на політичні розбіжності
Резюме. В новому складі ради жодна партія не матиме більшості, через що перспективи до виконання мають передусім обіцянки, надані кількома конкурентами незалежно одне від одного. Це ОСББ і спільні моменти в обіцянках: відкритий бюджет, зупинки, вай-фай і озеленення. Тим більше, пам'ятаючи, що традиційним генератором ідей в місті є виконком, наближені до нього партії просто озвучують плани найближчого майбутнього. При цьому жодних доказів того, що за бордами і буклетами стоїть програма рівня хоча б техніко-економічного обґрунтування, нам не надано, тому є ризик, що під красивими назвами відбудеться профанація.

Еще статьи по теме:

Немає коментарів: