пʼятницю, 5 лютого 2016 р.

Федір Негой не голосував за фінансову підтримку професіонально-технічної освіти...


Вчора народні депутати підтримали два законопроекти, які допоможуть зберегти професійно-технічної освіту. Це голосування стало відповіддю на чисельні звернення місцевих депутатів, які закликали зберегти ПТУ.

Як відомо, наприкінці минулого року народні депутати вирішили, що відтепер професіонально-технічну освіту будуть фінансувати місцеві бюджети. Але грошей на місцевому рівні для цього не має, тому місцеві ради заговорили про закриття більшості ПТУ.

Щоб врятувати підготовку робочих кадрів,  народні депутати внесли зміни до Державного бюджету та проголосували законопроекти №3831-2 (305 голосів) та №3830-3 (297 голосів). Завдяки цим проектам закону:
1. Фінансування професійно-технічних навчальних закладів з місцевих бюджетів здійснюватиметься з двох рівнів(3,9 млрд.грн.):
Перший рівень – обласний бюджет;
Другий рівень - обласні центри.
2. Передбачено можливість часткового фінансування професіонально-технічних закладів на надання загальної середньої освіти за рахунок освітньої субвенції (1 млрд. грн.).
3. Повернення субвенції на підтримку підготовки робітничих кадрів(1 млрд.грн. зі стабілізаційного фонду): у державному бюджеті передбачається субвенція на підтримку підготовки робітничих кадрів у професійно-технічних та інших навчальних закладах для бюджету на оплату поточних видатків /зміни до статті 97 Кодексу, поновлена стаття 103-3 Кодексу/, перерахування якої з державного бюджету місцевим бюджетам здійснюватиметься двічі на місяць, як це передбачено для освітньої та медичної субвенцій, а особливості розподілу та перерозподілу її обсягів можуть визначатися законом про державний бюджет /зміни до статті 108 Кодексу/.
4. Вводиться норма, відповідно до якої після передачі в комунальну власність вивільнене майно ПТУ може використовуватись тільки для освітньої діяльності. У випадку передачі його в оренду отримані кошти мають надходити тільки до освітнього бюджету.

Ці законопроекти частково знімуть проблему фінансування професійно-технічних закладів з місцевих бюджетів та допоможуть зберегти існуючу мережу місцевих ПТУ.

Всі народні депутати від Херсонщини, крім Федіра Негоя підтримали ці два законопроекти.


Джерело "Політична Херсонщина"

Еще статьи по теме:

Немає коментарів: