вівторок, 1 березня 2016 р.

Каховка. Вето та черговий раунд секретаріади


В Каховці триває захоплюючий серіал із боротьби за місце секретаря міської ради. Не встигла депутатська більшість відсвяткувати успішне голосування за кандидатуру секретаря Каховської міської ради, як міський голова Андрій Дяченко оприлюднив проект рішення із ветом на обрання секретаря. А потім події стали розвиватися несподіваним чином.


Нагадаємо, що 25 лютого двадцять депутатів з тридцяти чотирьох наявних у раді, проголосували за кандидатуру від "Самопомочі" Лілію Дроздік. Це рішення стало результатом широкого компромісу з боку "Опозиційного блоку", "Самопомічі" та "Батьківщини", яких в Каховці називають "стуренівськими партіями" (по імені Карла Стурена, засновника відомого всій Україні "Чумака"). Як повідомляють з Каховки, Карл Стурен після того, як програв "його кандидат" на виборах міського голови, намагається повернути свій вплив на міську раду. В результаті в Каховці вже кілька місяців триває "секретаріада" - протистояння між міським головою та "стуренівською" більшістю за посаду секретаря міської ради. На минулому тижні опозиції до міського голови вдалося результативне голосування за секретаря. Для цього одна з самих яскравих фігур каховської опозиції - лідер "Опозиційного блоку" Павло Філіпчук відмовився від свого бажання балотуватися на посаду секретаря.

Сам П.Філіпчук пояснив мотиви зняття своєї кандидатури таким чином: "Наша фракція Опозиційного блоку з об'єктивних причин вирішила зняти мою кандидатуру на користь Лілії, щоб вона змогла набрати максимальну кількість голосів. Якби вибрали мене, то Дяченко однозначно наклав би вето на це рішення. Ми в свою чергу подали б до суду і місто зависло б ще як мінімум на півроку в повітрі. Адже поки мер протягом трьох місяців судорожно бився за посаду секретаря, він заблокував рішення важливих для нормальної життєдіяльності нашого міста питань. І ще близько півроку застою Каховка економічно може просто не витримати... Тому ми і вирішили підтримати Лілію, щоб зрушити з цієї мертвої точки".

На думку керівника фракції "Опозиційного блоку", Лілія Дроздік є  представником "демократичних сил" й тому причин для ветування рішення з боку міського голови, який представляє Блок Петра Порошенка, немає.

"Не настільки важливо Філіпчук, Гончарова або Дроздік. По суті ми голосували за розподіл важелів влади для прийняття потрібних для міста рішень. І головне, що ми не дали Сергію Хланю (народний депутат від Каховського виборчого округу - ред.) і Андрію Дяченку підім'яти під себе депутатський корпус, поставивши свого секретаря керувати нами. Тим самим поклавши край переслідуванням і тиску на депутатів і застою в роботі виконкому" - завершив  свій коментар Павло Філіпчук.

Звісно, депутат трохи лукавив, коли говорив про представника "демократичних сил", бо на думку оглядачів, в Каховській міській раді сталося неприродне в політологічному сенсі блокування "Опозиційного блоку", "Самопомічі" та  "Батьківщини". Й тому на офіційному сайті Каховської міської ради вчора з'явився проект розпорядження "Про зупинення рішення 8 сесії VIІ скликання Каховської міської ради від 25.02.2016 року “Про секретаря міської ради”.

У цьому проекті Розпорядження, Андрій Андрійович аргументував власне вето тим, що  новообраний секретар міської ради не відповідає вимогам Типових професійно-кваліфікаційних характеристик посадових осіб місцевого самоврядування, затверджених наказом Головного управління державної служби України від 29 грудня 2009 року N 406", а саме у Лілії Сергіївни відсутній необхідний "стаж роботи за фахом на службі в органах місцевого самоврядування та державній службі на керівних посадах не менше 3 років або стаж роботи за фахом на керівних посадах в інших сферах управління не менше 5 років". Хоча, від обраних осіб цей стаж вимагається "як правило".

Також, йдеться далі у проекті розпорядження міського голови, у Лілії Дроздік відсутній досвід роботи на керівних посадах в органі місцевого самоврядування і досвід трудової діяльності взагалі та відсутні знання у обсязі, необхідному для виконання своїх службових обов’язків у сфері місцевого самоврядування. Вона - ми цитуємо далі розпорядження, -  не обізнана з загальними, конкретними та практичними проблемами в галузі соціальної та економічної політики в місті, проблемами соціального захисту тощо.

Крім того, Андрій Дяченко вважає, що під час обрання секретаря, депутати порушили таємницю голосування, коли використовували під час заповнення бюлетенів ручки з певним кольором.

Крім того, міський голова навів й інші підстави для накладання вето, зокрема, позицію Громадської ради при виконкомі Каховської міської ради, результати опитувань серед мешканців міста, а також заради запобігання можливим корупційним діянням Дроздік Л.С. в інтересах власної сім’ї щодо розподілу земельних ділянок на території міста.

Таким чином, в Каховці розпочався черговий етап секретаріади. Два сценарія розвитку подій нам вже відомі: оскаржити рішення у суді або подолати вето у сесійній залі двома третинами голосів. А це 23 й більше голосів  депутатів.

Відразу після того, як була опублікована статті нам повідомили, що в Каховці зранку 1 березня основні політичні сили досягли домовленостей й в обмін на секретаря від "Самопомічі" будуть підтримані заступники Каховського міського голови, який пропонував Андрій Дяченко та демократичні партії. Це:

- 1. На посаду першого заступника міського голови – Олега Кожемякіна. ( учасник АТО, представник Радикальної партії, з певним досвідом роботи на підприємствах міста, надійного і ділового по суті)
2. На посаду заступника міського голови з економічних питань – Сергія Заруденьця. (юриста, фахівця з податкового законодавства, з певним стажем роботи на керівних посадах, представника БЮТ)
3. На посаду заступника міського голови з гуманітарних питань – Галину Захарченко (волонтера, громадського діяча, з великим досвідом керівника та особистим авторитетом серед громадськості, представника БПП).

Заяву Андрія Дяченко з цього приводу читайте тут

Довідка: В Каховській міській раді 34 депутати, які обрані від восьми партій.

Від "Опозиційного блоку" та Блоку Петра Порошенка - по 8 депутатів, Від "Самопомічі" - 5 депутатів, від "Батьківщини" - 4 депутати, від Радикальної партії Олега Ляшка 3 депутати, від партії "Відродження", Союзу лівих сил та УКРОПу - по 2 депутати.

Дроздік Лілія Сергіївна, народилася 21.04.1993 р., освіта вища, безпартійна, працює у енергетичній компанії ТОВ "Віндкрафт Україна" молодшим юристом-консультантом.

Еще статьи по теме:

Немає коментарів: