пʼятницю, 5 серпня 2016 р.

Як голосували скадовські депутати по знаковим питанням


Перефразовуючи відомого класика, котрий писав, що одну з країн розумом не зрозуміти, можна сказати про депутатів Скадовської міської ради те саме. Принаймні про деякі їх голосування точно.


До питань у сфері адміністративно-територіального поділу м. Скадовська міська рада зверталася принаймні двічі. Спочатку депутати прийняли рішення ІХ сесії від 13.04.2016 «Про порушення клопотання про віднесення міста Скадовська Скадовського району Херсонської області до категорії міст обласного значення».

Далі депутати прийняли рішення №176 ХІ сесії від 24.05.2016 «Про надання згоди на добровільне об’єднання територіальних громад» у Скадовську територіальну громаду з центром у місті Скадовськ. Ці питання об’єднали майже всіх депутатів. В обох випадках всі депутати проголосували «ЗА», і лише депутат Васильєв О.П. («Наш край») в обох випадках голосував «Проти». Причому жодного натяку чому, він так вчинив, немає в передвиборчій програмі партії, лідером міського списку якої він був на виборах.

До політичних питань можна віднести рішення № 150 ІХ сесії від 13.04.2016 «Про реформування друкованого засобу масової інформації районної газети «Чорноморець» та комунального підприємства «Редакція районної газети «Чорноморець», співзасновником яких є Скадовська міська рада Скадовського району Херсонської області». Роздержавлення газети мало стати лакмусом на демократію, а виявилося навпаки. За проголосували депутати групи «Опозиційний блок» + «Наш край» + «Батьківщина» + «Відродження» та один депутат від «Самопомочі» (загалом 15 депутатів). Проти не було нікого. Утрималися депутати від «Самопомочі» разом з міським головою, депутати від Радикальної партії та один депутат від Партії Зелених.

Політичним також є рішення № 170 ХІ сесії від 24.05.2016 «Про перейменування вулиць у місті Скадовську». «Опозиційний блок» + «Наш край» + «Відродження» намагалися повернути двом вулицям Мангубінська їх радянські назви. Загалом набралося 12 голосів, тобто рішення не прийнято. Проти проголосували депутати від «Самопомочі» та по одному від «Батьківщини» та Радикальної партії. Утрималися всі депутати від «Солідарності» та по одному від «Батьківщини» та Радикальної партії.

Відносно питань комунальної власності, то рішення № 149 ІХ сесії від 13.04.2016 «Про надання дозволу на реконструкцію об`єкту комунальної власності – будівлі магазину “Тавричанка” ФОП Саркісяну А.М. з надбудовою двох поверхів» не було прийнято. Тут «ЗА» проголосували всі депутати від «Самопомочі» та міський голова, всі депутати від «Солідарності» та по одному від партії «Наш край» та Партії Зелених України. Загалом 12 депутатів. Утрималися депутати від «Опозиційного блоку» + «Батьківщина» + «Відродження» + «Радикальна партія». Рівно через місяць будівля в центрі міста рухнула. Руїни в центрі міста змусили депутатів змінити думку.

Рішення № 166 ХІ сесії від 24.05.2016 «Про передачу комунальному підприємству «Скадовська міська друкарня» в господарське відання звуковідтворювальної системи,що належить до комунальної власності» зміцнило матеріальну базу друкарні, депутати відклали питання ліквідації друкарні, але послабилися позиції комунального телебачення і радіо. За проголосувало 18 депутатів. Проти не було нікого. Утрималися всі депутати від Партії «Опозиційний блок» та всі від Радикальної партії.

Щодо кадрових питань, то почати треба з рішення № 155 ІХ сесії від 13.04.2016 «Про розгляд актів службового розслідування від 24 березня 2016 року стосовно міського голови Яковлєва О.Ю. та секретаря міської ради Сокольчука О.М.» Не голосували самі Яковлєв О.Ю. та Сокольчук О.М. За рішення проголосували 16 обранців. Проти лише депутат Бутенко О.І. («Відродження»). Утрималися депутати від «Самопомочі» та Радикальної партії.

Рішення № 112 ІХ сесії від 13.04.2016 «Про внесення змін до рішення ІІ позачергової сесії Скадовської міської ради VII скликання від 11 листопада 2015 року №3 “Про утворення постійних комісій міської ради, затвердження їх складу та обрання голів комісій”» повинно було затвердити депутата Фролова Олексія Володимировича головою постійної комісії міської ради з питань адміністративно-територіального устрою, врегулювання земельних відносин та будівництва. Пропозицію вніс секретар Скадовської міської ради Сокольчук О.М. («Батьківщина»). Фролов О.В. є головою міської організації Партії Зелених України. За проголосували депутати від Партії Зелених України + «Опозиційний блок» + «Наш край» + «Батьківщина» + «Радикальна партія», але набралося лише 13 голосів, рішення не прийняте. Сам Фролов О.В. не голосував, хоча мав право. Проти проголосували 3 представники «Самопомочі». Інші представники «Самопомочі» утрималися разом з 3 депутатами від «Солідарності».

Рішення № 153 ІХ сесії від 13.04.2016 «Про притягнення до дисциплінарної відповідальності директора комунального підприємства «Очисні споруди» Скадовської міської ради Херсонської області Нікішенко В.В.» набрало аж 5 голосів, всі їх віддали представники партії «Самопоміч». Проти голосів не було.

Утрималися депутати групи Партії Зелених України + «Опозиційний блок» + «Наш край» + «Батьківщина» + «Відродження» + «Радикальна партія», а також депутати від партії «Солідарність».

Рішенням № 148 ІХ сесії від 13.04.2016 «Про внесення змін до рішення міської ради від 16.05.2006р. №6 «Про затвердження структури виконавчого комітету міської ради, загальної чисельності апарату ради та її виконкому, витрат на їх утримання» міський голова намагався додати в структуру фахівців з питань туризму та курорту. «ЗА» проголосували депутати від партій «Самопоміч», «Солідарність» та «Відродження» та по одному від «Батьківщини» та Партії Зелених України. Загалом 13 депутатів, тобто рішення не прийнято. Проти не було нікого. Утрималися депутати від групи «Опозиційний блок» + «Наш край» + «Батьківщина» + «Радикальна партія».

Спостерігається наступна тенденція. “Якщо група Партія Зелених України + «Опозиційний блок» + «Наш край» + «Батьківщина» + «Відродження» голосує “ЗА”, то міський голова та “Самопоміч” “ПРОТИ” або “УТРИМАЛИСЯ”. “Якщо міський голова та “Самопоміч” “ЗА”, то група Партія Зелених України + «Опозиційний блок» + «Наш край» + «Батьківщина» + «Відродження»” “ПРОТИ” або “УТРИМАЛИСЯ”. Представники партії БПП “Солідарність” частіше підтримують міського голову. До речі, представники президентської партії голосують майже завжди однаково. Іноді міського голову підтримують депутати «Відродження». Бувають виключення з загальної тенденції, але вони стосуються окремих депутатів. Іноді двоє депутатів від Партії Зелених України голосують по-різному. Але найбільша демократія в Радикальній партії. Двоє депутатів від партії, до речі – чоловік та дружина, з кількох питань голосували по-різному.

Щодо відповідності рішень передвиборчим програмам партій, котрі потрапили до міської ради, то тут можна констатувати наступне. Партія «Наш край» оприлюднила п’ять груп обіцянок. 24 пункти програми було опубліковано партією «Відродження». Партія Зелених України спільно з кандидатом на посаду міського голови теж опублікували програму. Інші партійні організації не оприлюднювали передвиборчі програми в ЗМІ, а їх агітки носили характер реклами кандидатів списку, або загальнодержавних заслуг партії.

Значна кількість, що було обіцяне Партією «Наш край» та Партією «Відродження», увійшло до програми соціально-економічного розвитку міста Скадовська на 2016 рік. Лідерами цих партій в місті були заступник міського голови («Наш край») та секретар міської ради («Відродження»). А кому як не цим посадовцям знати проблеми міста та шляхи їх вирішення.

Олег Лиховид

Еще статьи по теме:

Немає коментарів: