пʼятницю, 5 серпня 2016 р.

ПІВРОКУ РОБОТИ ДЕПУТАТІВ НОВОЇ КАДЕНЦІЇ НА ХЕРСОНЩИНІ: ПЕРШИЙ ЗРІЗ


Восени 2015 року був обраний новий склад депутатського корпусу місцевих рад. Нові обличчя, новий підхід до роботи. Та чи добре знають депутати свої обов’язки, чи виконують передвиборчі обіцянки? Уже минуло 250 днів роботи депутатів, саме час підводити перші підсумки. ХОО КВУ разом з партнерськими організаціями здійснюють моніторинг депутатів нової каденції, в рамках якого збирають, систематизують, аналізують, дають оцінку виконанню депутатами Херсонської міської та обласної рад, Новокаховської, Каховської, Скадовської, та Олешківської рад своїх передвиборних програм, реалізації депутатських обов'язків по роботі в місцевій раді та на округах з виборцями.


Ми констатуємо, що найголовнішою проблемою для виборців є брак офіційної інформації про депутатів та їхню роботу. В кожній раді на офіційному сайті свій набір відомостей. Причому в кожній раді не вистачає тієї чи іншої важливої для виборця інформації. Наприклад, на сайті Херсонської міськради відсутні дані про місце роботи та освіту обранців. На сайті облради неповна інформація про прийом виборців, немає контактів депутатів. В Новій Каховці немає інформації про депутатські прийоми, про партійність депутатів, склад фракцій, немає контактів.

Для вирішення зазначеної проблеми експерти розробили проект документу «Положення про порядок висвітлення діяльності депутатів ради». В цьому документі запропонований вичерпний перелік даних про обранців, які повинні бути на офіційному сайті ради. На думку експертів, крім тієї інформації, яку ми звикли бачити на сайтах, повинні бути: декларації про доходи депутатів, тексти їх щорічних звітів, інформація про результати прийому виборців, інформація про депутатські запити та звернення, про внесені депутатами проектів нормативних актів, та інша, важлива для виборців інформація.

Тепер щодо результатів моніторингу, який проводився за наступними напрямками:

1. Формування політичного портрету ради
Майже у всіх радах, за виключенням Новокаховської, більшість мандатів отримали представники партій, які сформували в 2014 році демократичну парламентську коаліцію. Але, на превеликий жаль, в жодній з місцевих рад подібної до парламентської демократична коаліція створена не була. 
Взагалі про створення будь-якої коаліції офіційно було проголошено тільки в Скадовську, де вона легалізувалась у формі депутатської групи «За рідне місто», до якої увійшли політичні антагоністи - представники «Батьківщини», «Нашого Краю», «Опозиційного Блоку» та «Відродження». 
Більш того, «неприродні» коаліції неофіційно, але де факто існують в Херсонській обласній, Новокаховській та в Каховській міських радах. 
Якщо в обласній та в Новокаховській міській радах такі об’єднання сформувались навколо голів, то в Каховці, навпаки, проти діючого мера. До речі, таку ж антимерську позицію займає згадана вище група «За рідне місто» в Скадовську. 
Тільки в Новій Каховці ми маємо мера представника колишньої влади, і тільки він не має проблем з депутатським корпусом. 
В Херсоні, наприклад, з великими потугами сформували міськвиконком та обрали секретаря, але й досі не призначений жоден заступник міського голови. В Каховці обраний секретар, але заступники продовжують виконувати обов'язки з минулої каденції. Й лише нещодавно обрано першого заступника міського голови. В Скадовську взагалі мер має ворожу більшість.
Подібна політична ситуація, на нашу думку, пояснюється невідповідністю столичних політичних реалій з місцевими. Кандидати в більшості своїй використовують політичні проекти для потрапляння в раду, а потім групуються, виходячи із своїх особистих відносин та економічних інтересів. Це створює серйозну політичну проблему: відсутність єдності демократичних партій ставить під великий сумнів перспективу здійснення реформ на місцях. 

2. Активність депутатів 
Посилення політичної конкуренції та демократизація політичних відносин сприяють зростанню активності депутатів. Вони стали більше виступати на сесіях та на засіданнях комісій. Ми проаналізували цю активність на підставі протоколів засідань. Враховували виступи депутатів, коментарі, питання, внесені пропозиції та пропозиції, які підтримала рада або комісія. За кожну таку активність ми нараховували бали, які потім сумували. На жаль, частина протоколів має серйозні недоліки, прописані занадто узагальнено, але це поки що найбільш інформативне джерело.
Активність на засіданнях постійних комісій
На засіданнях постійних комісій рад найбільшим активними є їх голови. Це пояснюється їх перевагами ведучих, тому активність голів ми розглядали окремо.
Найбільш активними головами комісій в обласній ради були Юрій Рожков (БПП) - 419 балів (169 пропозицій, всі 169 були підтримані, 80 виступів і 1 репліка). На другому місці Василь Федін (Опозиційний Блок) - 241 бал (3 виступи, 82 пропозиції, 72 підтриманих, 59 реплік и 25 питань). На третьому – Сергій Рибалко («Наш Край»).
Серед рядових депутатів лідером є представник УКРОПУ Олександр Шумей – 70 балів. У Марини Чернишової з БПП трохи менше – 68 балів. Замикає трійку також представник БПП Євген Криницький – 33 бали. 
Але значна частина депутатів поки що залишається пасивною. 25 депутатів мають до 10 балів. А 26 депутатів взагалі не відмітились жодною активністю на комісіях. 
Найбільш активними депутатами Херсонської міської ради є: представник Опозиційного Блоку В’ячеслав Яременко – 51 бал, його колега з БПП Сергій Жуйков - 42 бали та представниця УКРОПУ Олена Мазур - 38 балів. Серед голів комісій лідирує Андрій Дмитрієв (Самопоміч) - 120 балів, Єгор Устинов на другому місці - 115 балів. На третьому представник УКРОПУ Віталій Богданов – 102 бали. 
Найбільш пасивними обранцями на комісіях є Станіслав Лисюк («Опозиційний блок»), Катерина Пушкарьова (ВО «Батьківщина») та Михайло Чимерис («Самопоміч»).

Активність на пленарних засіданнях
43 депутати Херсонської облради з 64 відмітились виступами на пленарних засіданнях. Найбільш активними були Сергій Рибалко (Наш Край), Юрій Рожков (БПП), в активі яких по 31 балу. На третьому місці Юрій Одарченко («Батьківщина») – 29 балів. Але заради справедливості слід зазначити, що Юрій Віталійович був рядовим депутатом, а двоє перших є головами постійних комісій і тому мають більш пріоритетне становище. 
В Херсонській міській раді найбільш активними були депутати, які знаходяться у відкритій опозиції до міського голови. У Дмитра Ільченко – 85 балів, у Андрія Дмитрієва – 66, у Віталія Богданова – 50.
На жаль, через відсутність або низьку якість протоколів, ми не змогли оцінити активність депутатів Новокаховської та Скадовської міських рад.

3. Депутатська дисципліна. Відвідання пленарних засідань та постійних комісій
Як відомо, пропуск депутатом протягом року більше половини пленарних засідань ради або засідань постійної комісії є підставою для відкликання його виборцями. Поки що пройшло тільки півроку, підстав для відкликання не має, але можна подивитись на потенційних кандидатів.
В Херсонській обласній раді відбулось тільки 5 пленарних засідань і по кілька засідань комісій, але й тут знайшлись обранці, які примудрились наробити пропусків. Це Альберт Черепаха з БПП, який пропустив 3 пленарні засідання. Також пропустили більше половини засідань постійних комісій Іван Гончарський («Наш Край») 5 з 9, Галина Малишенко 3 з 5, Олександр Супрун 4 з 7 та Галина Толубець 6 з 9.
В Херсонській міській раді жоден з обранців не пропустив більше половини пленарних засідань. Що стосується засідань постійних комісій, то тут є негативний випадок – Денис Бердник («Самопоміч») пропустив 53% засідань комісій. Прикро це ще й тому, що зазначений депутат є секретарем «антикорупційної» комісії. На «межі» Юрій Кирилов (БПП), який пропустив рівно половину засідань.

4. Медіа активність
Ми провели моніторинг найбільш популярних місцевих газет та інтернет-сайтів, а також офіційних сайтів рад, зробили аналіз матеріалів про роботу депутатів та рад взагалі, і з’ясували, як почувають себе депутати в регіональному медіапросторі, наскільки вони цікаві журналістам та читачам, як журналісти сприймають депутатську діяльність.
За півроку було відібрано 289 матеріалів (статті, згадки, повідомлення) про депутатів Херсонської обласної ради. Всього згадали 43 обранця з 64. І це не рахуючи голову ради Андрія Путілова, який присутній в 135 публікаціях. Найбільше згадок випало на долю заступників голови Василя Зеленчука (51) та Оксану Рукавішникову (33). 26 згадувань про Сергія Рибалко («Наш Край»). 23 про ще одного заступника Віталія Булюка («Наш Край»), 17 про Василя Федіна («Опозиційний Блок»). По 15 раз про Євгена Криницього (БПП) та Юрія Одарченко («Батьківщина»).
Що стосується тональності згадувань, то переважно вона нейтральна – 278 публікацій. 76 позитивних, та всього 9 негативних. Лідер по негативу Василь Зеленчук – 3 згадування. В той же час він лідер по позитиву – 15 публікацій. 7 позитивних загадувань про його однопартійця Миколу Ставицького, 6 про Євгена Криницького, по 5 про Олександра Шумея, Юрія Одарченко та Сергія Рибалко.
Багато уваги також приділила преса депутатам Херсонської міської ради. На сторінках газет «Гривна», «Вгору», «Новий день» та в публікаціях сайту «Херсонські вісті» найчастіше згадувались наступні депутати: Дмитро Ільченко («Батьківщина») – 19 разів, Єгор Устинов («Опозиційний блок») та Олена Урсуленко «БПП «Солідарність»» по 18 разів, Віталій Богданов («УКРОП») – 17 разів та Володимир Сальдо («Наш край») – 16 разів. 
Щодо тональності, у позитивній тональності згадуються всього 4 депутати: Олена Урсуленко (переважно завдяки друку привітань зі святами), Артем Кияновський («Опозиційний блок»), Олександр Ложичев та Віталій Урбанський (обидва ВО «Свобода»).
У негативі набагато більше, аж 13 депутатів. З них найчастіше: Володимир Сальдо («Наш край») та Дмитро Ільченко (ВО «Батьківщина») по 6 раз, Єгор Устинов («Опозиційний блок») – 5 раз та по 2 рази Олена Урсуленко (БПП «Соліданість») та Андрій Дмитрієв («Самопоміч»).

5. Виконання передвиборчих обіцянок
Під час виборчої кампанії ми неодноразово нарікали на те, що кандидатів та партії звільнили від обов’язку писати та оприлюднювати передвиборчі програми. В результаті передвиборчих обіцянок стало набагато менше ніж в попередніх каденціях. Але, не дивлячись на це, ми зібрали, систематизували ці обіцянки, визначили ті, виконання яких можна виміряти, та намагаємось відстежувати виконання.
Пройшло півроку нової депутатської каденції. Вимагати суттєвого виконання обіцянок, звичайно, зарано, але вже можна зробити перші висновки та визначити тенденції:
- Частина обіцянок виконується, але не тими хто обіцяв. Наприклад, в Каховці пообіцяли запровадити вільний wi-fi у громадських місцях. Сьогодні обіцянка частково виконана, але не партійцями, а комерційними структурами з ініціативи міського голови. І таких прикладів чимало. Депутати часто обіцяли ремонтувати ліфти, дороги, сплачувати соціальні виплати, покращувати стан благоустрою. Багато що з цього робиться, але не за ініціативи партії;
- Деякі обіцянки були трохи узагальнені. Наприклад, «Батьківщина» у Херсонській міській раді обіцяла Встановити справедливі тарифи та проконтролювати послуги. Зрозуміло, що затверджують тарифи в Києві і виконання даної обіцянки просто не в компетенції ради. Але місцева партійна організація проводить певні заходи, наприклад, акції на підтримку зниження тарифів, ініціативи Юрія Одарченко по тарифам в обласній раді, що створює видимість часткового вирішення проблеми.
- Та ж Херсонська міська «Батьківщина» є прикладом коли партія діє всупереч своїм виборчим обіцянкам, що, до речі, є підставою для відкликання депутатів. Вони обіцяли: Значне оновлення парку тролейбусів, закладання коштів на їх придбання до бюджету. Але на останній сесії не підтримали відомі зміни до бюджету;
- Але на кінець є й оптимістичні приклади. Херсонська міська організація «Самопомочі» обіцяла запровадити систему електронних торгів на виконання муніціпальних замовлень для забезпечення прозорості. Вони розробили механізм проведення торгів за системою ПРОЗОРО і добились його запровадження міською радою.

За підсумками першого етапу дослідження ми підготували наступні пропозиції:
1) Розмістити на офіційному сайті кожної ради необхідний обсяг відомостей про депутатів. Пропонуємо для цього підтримати наш проект «Положення про порядок висвітлення діяльності депутатів ради». 
2) Внести зміни до планів роботи рад з урахуванням передвиборчих програм партій, в яких зазначались обіцянки розробити та впровадити певні нормативні акти. 
3) Розмістити на сайтах рад програми партій, які потрапили до ради.
4) Кожній раді навести лад із веденням протоколів пленарних засідань та засідань рад, зазначати в протоколах виступи, пропозиції та коментарі всіх виступаючих.
5) Внести до Регламенту рад норму про зняття з посад керівників депутатських комісій за пропуски засідань без поважних причин.
6) Партійним керівникам звернути увагу на депутатів, що пропустили без поважних причин понад 30% засідань.
7) Усунути порушення закону про місцеве самоврядування в частині членства депутатів у виконкомі.
8) На сайтах рад створити розділ про результати розгляду депутатських звернень направлених за зверненнями виборців.
9) Публікувати на сайтах рад усі звернення ради та відповіді на них.
10) Усунути та не допускати в подальшому ситуацію, коли депутати суміщають свій мандат з роботою в комунальних підприємствах та в виконавчих органах місцевого самоврядування.

Довідка: громадські активісти місцевих громадських організацій в координації з експертами ХОО Комітету виборців України регулярно збирають, систематизують, аналізують, надають оцінку виконанню передвиборчих програм, реалізації депутатських обов'язків по роботі в радах, прийому виборців, звітності перед виборцями і т.д. Ця робота проводиться у рамках проекту «Моніторинг виконання депутатських обіцянок як механізм громадського контролю і крок до створення ефективного громадянського суспільства» за фінансової підтримки Національного фонду на підтримку демократії NED.

Еще статьи по теме:

Немає коментарів: