четвер, 2 березня 2017 р.

Чонгарці вимагають звіту


22 лютого зала Чонгарського будинку культури була переповнена. Люди навіть в проходах стояли. Жителі Чонгарської сільської ради зібралися на сходку, щоб обговорити конфлікт, що стався в ніч з 12 на 13 лютого між бійцями 34-го батальйону і учасниками "блокади" Криму.


Насамперед ведучий Федір Пиринець запропонував згадати, чим жив Чонгар останні три роки. За допомогою проектора присутні подивилися відео з мітингами протесту. Згадали чонгарці 2014 рік, коли по селу каталися російські БТРи. Згадали, як дали російському агресору відсіч, змусивши відійти від Чонгара на кордон з Кримом. Було також продемонстровано відео позачергової сесії сільради і сходки громадян в Атамані з приводу порушення «аскеровцями» законодавства, коли вони безпідставно затримували громадян і проводили стрільби біля населених пунктів.

Після перегляду депутат сільради Валерій Коблюк розповів про звернення чонгарців у різні інстанції з проханням вирішити проблему з «блокадистами».

Глава райдержадміністрації Олександр Воробйов почав з питання: «Чи є в залі ті, хто хоче дестабілізації?». Почувши багатоголосе «Ні!», Олександр Степанович поставив ще кілька питань, але ось з останнім прогадав. «Чи вважаєте ви, що ра­йонна влада нічого не робить для Чонгара?» «Так!», — почув він із зали. А після цього десятки голосів кілька разів прокричали голові РДА «Ганьба!».

А ось Костянтину Цимбалу, командиру 2-ї роти 34-го батальйону, який двічі пройшов АТО і брав участь у штурмі табору «блокадистів», чонгарці кричали «Слава герою!» і аплодували стоячи. За зразкову службу сільський голова Галина Коваль нагородила Костянтина і його побратимів грамотами.

Начальник Генічеського відділу поліції Андрій Лещенко висловив свою, як він уточнив, суб’єктивну думку, що військові вчинили правильно хоча б тому, що, завдяки їхнім діям поліцейські змогли вилучити арсенал зброї. Координатор «блокади» Ленур Іслямов оцінку діям військових давати не став і коротко розповів про історію кримських татар. Також він вибачився за дії «аскерівців», коли вони конфліктували з місцевим населенням. А ще сказав, що кілька учасників «блокади» вже написали заяви про зарахування до ЗСУ. Кілька разів Ленур Іслямов повторив, що українська влада не підтримує учасників «блокади». Мав на увазі він, напевно, вище керівництво, адже той же Олександр Воробйов активно їх підтримує, навіть запропонував чонгарцям діяти з «Аскером» спільно.

В кінці сходки чонгарці зажадали від правоохоронців відзвітувати через пресу про експертизу вилученої у «аскерівців» зброї.

Автор: Андрій БЕЙНИК.

Еще статьи по теме:

Немає коментарів: