суботу, 8 квітня 2017 р.

Високопілля: тиск на депутати від "Свободи"


У Високопільській районній раді 6 квітня відбулося засідання постійної комісії мандатної , з питань депутатської діяльності та етики, законності і правопорядку, прав громадян та боротьби зі злочинністю на якій депутати спочатку захотіли рекомендувати сесії зняти із депутата від ВО "Свобода" Ігоря Ратушного депутатські повноваження, але коли дізналися, що не мають на це повноважень, то вирішили "обмежитися" рекомендацією сесії зняти Ігоря Ратушного з посади голови постійної комісії. Причина - активна громадянська позиція депутата. 

Ми подаємо звіт із засідання комісії, який був оприлюднений на сайті районної ради. Звіт подаємо без змін

"На розгляд членів комісії винесено звернення директора КЗ «Високопільська ЗОШ І-ІІІ ступенів» Високопільської районної ради Херсонської області  та Високопільського селищного голови. Зміст зазначених звернень, що стосувався депутатської діяльності Ігоря Ратушного, озвучив голова постійної комісії Володимир Шара (ВО "Батьківщина" - ДД).

Наступним етапом був , як завжди, емоційний спітч І. Ратушного та демарш із зали засідань.

Проте відсутність головної дієвої особи не завадила членам комісії затвердити порядок денний і приступити до розгляду листів-звернень.

В процесі заслуховування директора ЗОШ Віри Вітвіцької  та Високопільського селищного голови Руслана Застави, їх роз’яснень по суті, зазначено основні позиції:

- І. Ратушний, – голова постійної комісії з питань соціального захисту населення, охорони здоров’я, освіти, гуманітарної політики, гласності, зв’язків з об’єднаннями громадян, використовує депутатський мандат в деяких випадках не за призначенням, оскільки його певні дії та письмові вимоги до посадовців, керівників установ та організацій не пов’язані з депутатською діяльністю та не належать до відома ради;

- в процесі спілкування з директором Високопільської ЗОШ  В. Вітвіцькою депутат І. Ратушний,з її слів дозволяє, собі погрози в бік керівника та безпідставні звинувачення;

- завдяки  діям І. Ратушного поширюються інформативні вкидання про те, що Високопільська гімназія перестане існувати, а буде лише Високопільська ЗОШ І-ІІІ ступенів;

- наполеглива переписка Ігоря  Алімовича з посадовцями, службовцями різних рівнів не лише не відповідає ст. 13 Закону України «Про статус депутатів місцевих рад», а й спонукає виконавців вживати певні дії на свій захист: звертатись до голови профільної постійної комісії ради, правоохоронних органів, СБУ, тощо.

Голова районної ради С. Овчарук (обраний за списками Блока Петра Порошенка "Солідарність" - ДД) наголосив, що такі одноосібні звернення від депутата І. Ратушного  регулярно надходять до керівників майже усіх галузей життєдіяльності району. Не витримуючи психологічного та морального тиску з боку депутата Ратушного, ще в минулому році колектив Високопільської ЗОШ змушений був звернутись до голови районної ради з проханням захистити честь і гідність попереднього директора школи Н. Жихарєвої-Лігінчук.

Під час обговорення членом постійної комісії Т. Ясінською (Союз лівих сил - ДД) доведено до присутніх зміст ще  одного листа  від голови правління Високопільської райспоживспілки Гончаренко Н. В., в якому вказано на те, що втручання  в фінансово-господарську та іншу діяльність споживчих товариств, спілок та їх підприємств, організацій з боку органів державної влади та органів місцевого самоврядування, крім випадків¸ прямо передбачених законом, заборонено українським законодавством.

Зазначена відповідь керівника Високопільської райспоживспілки знову ж таки стосується  вимоги депутата І. Ратушного  про надання йому належним чином завірених копій угоди на оренду будівлі приватним підприємцем А. Власенко, яка на попередній сесії районної ради просила підтримки від депутатів на свій захист.

Долучившись до розмови, Високопільський селищний голова  Руслан Застава  підтвердив, що перевіряти фінансово-господарську діяльність установ, організацій та органів місцевого самоврядування,  - це справа фіскальних органів, а, отже, розгорнуту депутатом Ратушним діяльність в такому руслі можна трактувати як втручання в діяльність підприємств, установ, закладів району. Оскільки  це вже не перше  звернення Руслана Миколайовича до депутатів районної ради, він запропонував винести на розгляд членів комісії  питання про зняття І. Ратушного з посади голови постійної комісії з питань соціального захисту населення, охорони здоров’я, освіти, гуманітарної політики, гласності, зв’язків з об’єднаннями громадян та про дострокове припинення його депутатських повноважень. Член комісії Т. Ясінська запропонувала підтримати Р. Заставу.

Оскільки п.2 статті 5 Закону України «Про статус депутатів місцевих рад» чітко визначено перелік підстав, за яких достроково припиняються повноваження депутата за рішенням місцевої ради (набрання законної сили обвинувальним вироком суду та за особистою заявою депутата про складання ним повноважень), депутати в підсумку прийняли рішення рекомендувати сесії районної ради зняти з посади голови постійної комісії з питань соціального захисту населення, охорони здоров’я, освіти, гуманітарної політики, гласності, зв’язків з об’єднаннями громадян депутата І. А. Ратушного".

Еще статьи по теме:

Немає коментарів: