неділю, 7 травня 2017 р.

Бериславська районна рада - Атракціон нечуваної щедрості


Ми друкуємо статтю Олега Батуріна "Атракціон нечуваної щедрості", яка була опублікована в газеті "Новий день": На тлі нестачі коштів на зарплату вчителям і медикам депутати Бериславської райради вирішили профінансувати встановлення освітлення місцевої податкової та будівництво їдальні на ще не узгодженому з власником земельної ділянки місці.

180 працівників шкіл Бериславського району скоротили з 1 квітня. Через нестачу коштів у місцевому бюджеті і скорочення освітньої субвенції з держбюджету це звільнення було лише питанням часу. «Як відомо, з 1 січня п. р. держава виділяє кошти лише на зарплату вчителів, а оплату праці технічного персоналу шкіл переклала на місцеві бюджети. Тож нам довелося піти на такий крок. Це трагедія. Тепер у наших школах немає кому прибирати приміщення, немає бібліотекарів, залишилися по півставки медсестер. Але все одно навіть зараз нам не вистачає на освіту близько 3,5 млн. грн. на поточний рік. Значить, перед нами стоїть питання необхідності проведення подальшої оптимізації», — коментує ситуацію заступник голови райдержадміністрації, депутат райради від БПП Ірина Дробиш.

Обраним усе — іншим нічого

За словами Ірини Дробиш, загальний дефіцит бюджету складає 7 млн. грн. «Ми очікували, що депутати райради візьмуть це до уваги і розподілятимуть кошти відповідно до першочергових потреб», — додала Ірина Дробиш. Проте народні обранці вирішили інакше. На власний розсуд за рахунок вільного залишку на сесії райради 20 квітня вони розподілили близько 650 тисяч гривень.

Як доповів голова постійної депутатської комісії з питань планування, бюджету, фінансів, управ­ління об’єктами комунальної власності та приватизації райради Олег Дядюн, гроші спрямують на виплату стипендій призерам обласних шкільних олімпіад (26 тис. грн.), встановлення освітлення місцевої податкової інспекції (21 300 грн.), при­дбання програмного забезпечення відділу освіти (159 380 грн.), розробку проектно-кошторисної документації на будівництво їдальні та гуртожитку районної комплексної ДЮСШ ім. В. Сергєєва (125 тис. грн.), ремонт приміщення Милівської станції екстреної допомоги (62 709 грн.), ремонт системи опалення Бериславської ЗОШ № 5 тощо.

Усі ці пропозиції були доведені голові РДА (Олександру Гомону), однак він написав на них не дуже грамотну відповідь-відмову. Він забув, що є Бюджетний кодекс і народ, який є носієм держави, а депутати — представниками цього народу. Ми маємо свою думку, виборці довірили нам свої голоси, тому ми маємо право вносити зміни до районного бюджету і голосувати так, як вважаємо за потрібне. Якщо ж голова РДА вважає себе тут вищим головнокомандувачем, то це не так. І чому райдержадміністрації можна при формуванні бюджету розподіляти кошти, а нам не можна? — перепитав Олег Дядун.

РДА не підтримала пропозиції депутат­ської комісії, але вони можуть бути розглянуті безпосередньо на сесії. Тим більше, що мова тут йде про вільний залишок коштів, які є в розпорядженні місцевих бюджетів. Дійсно, понад 6 млн. грн. сьогодні району не вистачає на зарплату. Ми ж розподіляємо 650 тис. грн., тому говорити, що вони вирішать цю проблему я вважаю трохи некоректним, — доповнив помічник-консультант депутата райради Володимира Коновалова, екс-начальник фінансового управ­ління РДА Євгеній Юлдашев.

«Я зробив вас депутатом, не забувайте це!»

Представники РДА спробували пояснити, що не проти такого розподілу коштів. «Проблема в тому, що по всіх цих пропозиціях ми не бачили жодних документів: ані дефектних актів і кошторисів на проведення ремонтів, ані відповідних офіційних листів від розпорядників коштів. Наприклад, по стипендіях призерам олімпіад саме управління освіти РДА, враховуючи нестачу коштів на зарплату, запропонувало виділити кошти з 1 вересня п. р. Але в травні ми б і так відзначили цих учнів за рахунок спонсорів. Немає у нас жодних документів і щодо необхідності ремонту в Бериславській ЗОШ № 5. Натомість у такому ж стані перебуває ЗОШ № 3.

Маємо лист і від качкарівського сільського голови про надання допомоги на ремонт опалення їх школи, де навчається багато дітей. А ось щодо будівництва об’єктів на стадіоні ДЮСШ маю зустрічне запитання: чи виділена для цього земля Бериславською міською радою?» — поцікавилася на сесії Ірина Дробиш.

— Шановна заступниця і депутат райради!
— відповів, звертаючись до неї Володимир Коновалов. — До речі, я вас сам зробив депутатом, не забувайте це. Я лічно! А на ці провокації, які ви задаєте, я відповідаю. У нас на все є відповідні документи, а міськрада дає нам усі погодження.

Однак бериславський міський голова Олександр Шаповалов спростував цю інформацію: «Наша міськрада ще не виділяла землю під будівництво їдальні і роздягальні на стадіоні. Не думаю, що депутати будуть проти цього. Але дане питання буде розглянуте лише на наступній нашій сесії. Коли вона відбудеться — я не готовий сказати».

Те, що депутат Дробиш голосувала проти запропонованих змін до бюджету, для мене зрозуміло. Свого часу я особисто прохав Путілова (тодішнього голову облдержадміністрації), щоб вона пішла на вибори в районі від БПП під першим номером, хоча ніхто цього не хотів. Її ніхто б не вибрав, і вона не стала б депутатом. Тепер я пожинаю плоди, — так прокоментував результати сесії Володимир Коновалов. — Що ж стосується нестачі коштів у районі, то ми­нулого року депутати Верховної Ради виді­лили нам 10 млн. грн. З нардепами ми маємо порозуміння і сподіваємося, що цього року вони нам виділять вдвічі більше.

— Але чи є гарантія, що Бериславський ра­йон отримає цю субвенцію?
— сумнівається Ірина Дробиш. — У нас же і нині є дефіцит коштів, до того ж, дотаційними є 3 сільради, яким на зар­плату навіть не вистачає: Новобериславська, Новокаїрська і Червономаяцька. Чому ми не хотіли чіпати кошти з вільного залишку? Бо у нас є зобов’язання профінансувати з районного бюд­жету придбання шкільних автобусів і 500 тис. грн. співфінансування санації Бериславської ЗОШ № 1, аби отримати обіцяні 5 млн. грн. через Державний фонд регіонального розвитку. Ми збирали всіх головних розпорядників коштів і запитували у них, на що необхідно виділяти гроші в першу чергу. І спільно обирали пріоритети! Натомість депутати вирішили, що важливіше зробити освіт­лення біля податкової, хоча наші діти в школах нічого подібного не мають, важливіше зробити ремонт Милівської станції екстреної допомоги, яку можна було б зробити коштом сільрад, території яких він обслуговує. Я особисто спілкувалася з головним лікарем «Обласного терито­ріального центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф» Херсонської облради, який підтвердив, що не бачив дефектних актів і кошторисів на проведення ремонту в їх відділенні у Миловому. Виходить парадокс: нам облрада виділяє додаткові кошти на школи, а ми, маючи дефіцит у бюджеті, виділяємо субвенцію обласному бюджету на даний ремонт.

Як доповнив голова РДА Олександр Гомон, ухвалені депутатами райради зміни до районного бюджету є неправомірними. «Їх можна було б внести трохи згодом, коли ми отримали б усі необхідні документи. Адже ми повинні працювати в правовому полі. Проте своїм рішенням депутати і Володимир Коновалов підставляють розпорядників виділених коштів, а саме воно може призвести до чергових скорочень. Сам я вбачаю у цьому порушення і проситиму правоохоронні органи дати оцінку рішенням Бери­славської райради».

Олег БАТУРІН. "Новий день", 4 травня 2017 р

Еще статьи по теме:

Немає коментарів: