четвер, 1 серпня 2019 р.

У Херсонській міській раді «сформована» постійна більшість з дисциплінованих депутатів


Пройшли перші шість місяців роботи депутатів у 2019 році. Ми вже можемо порівняти цьогорічні результати відвідування з минулими роками.

З січня по червень цього року відбулося дев’ять пленарних засідань сесій.  Для порівняння, за цей же період у минулому році відбулося усього чотири пленарні засідання сесії. Тобто кількість сесійних засідань збільшилася удвічі. Зріс і рівень дисциплінованості депутатів.

За офіційними відомостями, які надали у міській раді, 30 з 53 депутатів відвідали від 90 до 100% всіх пленарних засідань. Це більше, ніж у минулому та позаминулому роках. При цьому ми бачимо позитивну тенденцію: якщо у 2017 році усього 16 депутатів відвідали від 90% до 100% всіх засідань, то у 2018 році таких депутатів було вже 26, а зараз вже 30 обранців.

Депутати шести з восьми фракцій сумлінно виконують свій обов’язок та за півроку відвідали майже всі пленарні засідання сесій.

Це дві фракції у повному складі - Радикальної партії Олега Ляшка (Сергій Білоковиленко та Оксана Д’якова) та ВО «Свободи» (Іван Горланов, Олександр Ложичев, Євген Матковський, Віталій Урбанський), а такж більшість депутатів з фракцій ВО «Батьківщини», «УКРОПу», «Нашого краю» та «Опозиційного блоку».

Це - чотири з п’яти депутати фракції ВО «Батьківщина» (Нелля Голубенко, Катерина Пушкарьова, Станіслав Трошин, Олег Черненко), три з чотирьох депутати фракції «УКРОП» (Вікторія Борисевич, Олена Мазур, Євген Назарян). Шість з дев’яти депутатів «Нашого краю» (Дмитро Больбот, Ігор Грек, Юрій Кліментенко, Ольга Маренчук, Роман Підперигора, Ігор Семенчев), п’ять з восьми депутатів «Опозиційного блоку» (Алла Беліченко, Олексій Заболотний, Юрій Марієв, Єгор Устинов, Антон Хмаро).

Серед дисциплінованих депутатів є й п’ять позафракційних депутатів: Руслан Рубан, Валентин Сух, Ігор Токарев, Ірина Ценкер та Михайло Чемерис.

У цьому плані проблемними є фракція партій «Солідарність» та «Самопомочі».  Лише один депутат із «Солідарності» відвідав всі пленарні засідання - Михайло Линецький.

Загалом більше половини засідань пропустили дев’ять депутатів. Є в цьому рейтингу й рекордсмени «навпаки». Так, і цього року Сергій Жуйков (фракція «Солідарність») та Віктор Шевчук («Наш край») майже не ходять на пленарні засідання. За перші шість місяців ці два депутати відвідали лише по одному пленарному засіданню. Зазначимо, що Віктор Шевчук серед «антилідерів» вже четвертий рік поспіль. Й громадські організації у позаминулому році вже закликали фракції відкликати цих двох депутатів за їхні прогули.

Таким чином, перша половина 2019 року продемонструвала зміни у настроях депутатів Херсонської міської ради. Дисципліновані депутати цього року склали більшість не тільки всієї ради, а й майже всіх фракцій.

В рамках всеукраїнської кампанії “Атестації депутатів місцевих рад” ми продовжуємо відстежувати діяльність наших депутатів. Цікаві результати будуть представлені у наступних публікаціях.

Наразі за постійними оновленнями кампанії можна стежити:
В соціальній мережі Facebook на сторінці «Місцеві депутати. Атестація».
Докладніше про громадську кампанію «Атестація депутатів місцевих рад».

За додатковою інформацією про здійснення ініціативи в місті Херсоні звертайтесь до: Причорноморського центру політичних та соціальних досліджень, тел. +38 (050) 396 6752, e-mail admos@ukr.net

Громадська кампанія «Атестація депутатів місцевих рад» спрямована на сприяння вирішенню проблеми низького рівня відкритості, прозорості та підзвітності виборцям депутатів 23 місцевих рад з 17 областей України, а також підвищення поінформованості громадян про діяльність місцевих депутатів. Проект «Атестація депутатів місцевих рад» реалізується Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» разом з партнерськими організаціями з 16-ти регіонів України за підтримки Національного фонду демократії (NED, США). У 2016 році апробація методології відбулася в місцевих радах Одеської області за підтримки Міжнародного фонду «Відродження», з 2018-го року за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» відбувається розробка веб-платформи «Місцеві депутати. Атестація». В місті Херсоні за реалізацію ініціативи відповідає Причорноморський центр політичних та соціальних досліджень.

Еще статьи по теме:

Немає коментарів: