четвер, 8 серпня 2019 р.

Атестація: Кожен п'ятий депутат не пропустив жодного засідання комісії




Відвідання місцевими депутатами засідань постійних комісій є важливим як само по собі, адже це їх прямий обов’язок, так і з точки зору відповідальності перед виборцями. Згідно норм закону «Про статус депутатів місцевих рад» за пропуск обранцем більш ніж 50% засідань комісій відкривається можливість для їх дострокового відкликання за народною ініціативою.

Ми проаналізували відвідання депутатами Херсонської міської ради засідань постійних комісій за перші 7 місяців 2019 року і побачили наступну картину.

Херсонська міська рада складається з 6 постійних комісій, чотири обранці не входять до складу жодної з них (Михайло Линецький, Сергій Жуйков, Олег Романюк та Віктор Шевчук). Інформація про відвідання оприлюднюється на сайті міської ради в спеціальній таблиці, яка постійно оновлюється. Саме на цю таблицю ми спирались проводячи даний моніторинг.

Постійна комісія з самою довгою назвою (мандатна, з питань регламенту, депутатської діяльності, етики, законності, правопорядку, прав людини та взаємодії з громадськими організаціями, антикорупційної політики, сприяння децентралізації, розвитку місцевого самоврядування та громадського суспільства, свободи слова та інформації) до якої входять 5 обранців, збиралась на засідання рідше за інших, всього 6 разів (лише один раз літом). Але слід зазначити, що всі члени комісії відвідали 100% її засідань.



Бюджетна комісія, до складу якої входить 10 депутатів, провела 15 засідань. Єдиним, хто не пропустив жодного засідання є її голова, позафракційний Руслан Рубан. Ольга Маренчук («Наш Край») пропустила одне засідання. Крім них до складу комісії входить ще 8 обранців. Двоє з них, представник «Самопомочі» Андрій Дмитрієв та «Солідарності» Дмитро Іванов пропустили більше половини засідань, 8 та 9 відповідно.



Постійна комісія з питань містобудування, архітектури, комунальної власності та регулювання земельних відносин провела більше всіх, аж 18 засідань. Двоє депутатів, Олена Мазур (УКРОП) та Антон Хмаро (Опозиційний Блок) відвідали 100% засідань. По одному засіданню пропустили: керівник комісії Ігор Грек та Ігор Семенчев (обидва «Наш Край»), Дініс Бердник з «Самопомочі» та позафракційний Ігор Токарєв. Більше половини, а саме, 10 засідань пропустила Оксана Матусевич («Наш Край)».



16 засідань відбулось в комісії з питань житлово-комунального господарства, благоустрою, енергозбереження та інженерної інфраструктури, яку очолює Сергій Собчук (Опозиційний Блок). В цій комісії тільки один депутат, Оксана Дякова (Радикальна Партія) відвідала 100% засідань. По одному засіданню пропустили Віталій Урбанський («Свобода») та Роман Підперигора («Наш Край»). І є один обранець, позафракційна Лариса Леонова, яка пропустила більше половини, аж 10 засідань.



Так звана гуманітарна комісія, або постійна комісія  з питань освіти, спорту, культури, медицини, соціального захисту населення, охорони навколишнього середовища та у справах дітей. До її складу входить 8 депутатів, які в цьому році провели 10 засідань. Її керівник Леонід Ремига  («Солідарність») єдиний хто не пропустив жодного засідання. Одне засідання пропустила Вікторія Борисевич (УКРОП). Тільки 2 з 10 засідань відвідав представник Опозиційного Блоку Артем Кияновський. Також, більше половини (6 з 10) пропустив представник «Батьківщини» Олег Черненко.



Остання комісія, постійна комісія з питань промисловості, підприємництва, торгівлі, туризму, транспорту, дорожньої інфраструктури і зв'язку, реклами та сфери послуг, до складу якої входить 6 депутатів провела 17 засідань. 100% засідань в цій комісії відвідав лише один депутат, Олександр Ложичев із «Свободи». Одне засідання пропустила представниця Опозиційного Блоку Алла Біличенко. Більше половини, або 9 засідань пропустив Валерій Боржков з фракції УКРОП.



Таким чином, за майже 8 місяців роботи постійних комісій в 2019 році маємо наступні результати.

Тільки 11 обранців з 52 не пропустили жодного засідання постійних комісій, і ще 8 пропустили одне засідання. Поруч з цим 7 обранців пропустили більше половини засідань постійних комісій. До кінця року у них є час виправити ситуації та вийти з небезпечної зони. Адже ми маємо пам’ятати, пропуск більш ніж половини засідань постійних комісій на протязі року є підставою для дострокового припинення повноважень депутата.



В рамках всеукраїнської кампанії Атестації депутатів місцевих рад, ми продовжуємо відстежувати діяльність наших депутатів. Цікаві результати будуть представлені у наступних публікаціях.


За додатковою інформацією про здійснення ініціативи в місті Херсоні звертайтесь до: Причорноморського центру політичних та соціальних досліджень, тел. +38 (050) 396 6752, e-mail admos@ukr.net

Громадська кампанія «Атестація депутатів місцевих рад» спрямована на сприяння вирішенню проблеми низького рівня відкритості, прозорості та підзвітності виборцям депутатів 23 місцевих рад з 17 областей України, а також підвищення поінформованості громадян про діяльність місцевих депутатів. Проект «Атестація депутатів місцевих рад» реалізується Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» разом з партнерськими організаціями з 16-ти регіонів України за підтримки Національного фонду демократії (NED, США). У 2016 році апробація методології відбулася в місцевих радах Одеської області за підтримки Міжнародного фонду «Відродження», з 2018-го року за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» відбувається розробка веб-платформи «Місцеві депутати. Атестація». В місті Херсоні за реалізацію ініціативи відповідає Причорноморський центр політичних та соціальних досліджень.

Еще статьи по теме:

Немає коментарів: