пʼятницю, 28 травня 2021 р.

Особливості депутатських прийомів у Херсонській міській раді VIII скликання

 

 

З лютого представники Причорноморського центру політичних і соціальних досліджень в рамках громадської ініціативи Атестація депутатів місцевих рад визначали, наскільки реально потрапити на прийом до депутата пересічному виборцю за попереднім записом чи за визначеним графіком. В матеріалі ми розкриваємо особливості функціонування громадських приймалень депутатів Херсонської міської ради. 

Чи приймають депутати громадян?
Протягом лютого-березня 2021 року ми відвідували прийоми громадян депутатів Херсонської міської ради VIII скликання відповідно до графіків та адрес, оприлюднених в депутатських профайлах на офіційному сайті Херсонської міської ради. В разі відсутності такої інформації в депутатських профайлах, її уточнювали в телефонному режимі чи при прямому контакті з депутатом, за відсутності телефонних номерів обранців.


 Депутати, які не оприлюднили інформацію щодо особистих прийомів громадян


У результаті прямої перевірки проведення депутатами міської ради особистих прийомів громадян не було встановлено факт прийомів для 41% депутатів  (22 з 54). Як не дивно, це є сталим результатом: показник такого рівня спостерігався для депутатів минулого скликання. 

З цих 22 депутатів, щодо яких не встановлено факт прийому громадян, 7 депутатів  взагалі не оприлюднили відомості щодо прийому громадян – контактну інформацію, адреси громадських приймалень:
-    Євгенія Бєла, Юрій Попутько (фракція «Слуга народу»), 
-    Олена Мазур, Костянтин Сивак, Михайло Опанащенко, Антон Хмаро (фракція «Опозиційна платформа – за життя»), 
-    Ірина Ценкер (позафракційна).

У решти 15 оприлюднені графіки про проведення особистих прийомів громадян у власних депутатських профайлах, проте факт проведення особистих прийомів депутатами підтвердити також не вдалось:
-    Вадим Даник, Сергій Харченко, Костянтин Кириченко, Оксана Матусевич, Євген Пляс (фракція «Слуга народу»), 
-    Юрій Рожков, Олександр Демчук, Ілля Карамаліков, Євген Троцький (фракція «Нам тут жити»), 
-    Олексій Заболотний, Альона Ротова, Олена Бреславець (фракція «Опозиційна платформа – за життя»), 
-    Віталій Йосипенко, Олександр Ложичев (фракція «Європейська солідарність»), 
-    Ольга Співакіна (фракція «Блок Володимира Сальдо»).

 Депутати, факт прийому яких підтвердити не вдалось

Депутат чи помічник? Хто саме веде прийом громадян?

За фактом моніторингових візитів було встановлено, що 32 депутати Херсонської міської ради прийом здійснюють, проте він не завжди особистий. Було зафіксовано 9 випадків, коли прийом вели помічники: 
-    помічник Бебка Івана, помічник Сидоренка Андрія (фракція «Нам тут жити»), 
-    помічник Глухова Івана, помічник Яцька Юрія (фракція «Європейська солідарність»), 
-    помічник Кирилова Юрія (фракція «Слуга Народу»), 
-    помічник Сальдо Володимира (фракція «Блок Володимира Сальдо»), 
-    помічник Стельмашенка Юрія (фракція «Опозиційний платформа – за життя»),  
-    помічник Романа Підперигори, помічник Пастуха Ігоря (позафракційний).
Не обійшлось без цікавих моментів. Під час моніторингового візиту до громадської приймальні депутата Юрія Стельмашенка виявилось, що його помічниця є депутаткою Херсонської обласної ради. Трохи інша ситуація у депутата Ігоря Пастуха: він має спільну помічницю з депутаткою Ольгою Виноградовою. Причому основний прийом веде Виноградова, а спільна помічниця їй асистує.



  Помічники, що ведуть прийом замість депутатів (у розрізі фракцій) 

Однак 22 депутати Херсонської міської ради проводять депутатські прийоми персонально: 3 депутати з фракції «Європейська солідарність» (Ігор Осауленко, Оксана Погомій, Оксана Пастух), 11 депутатів з фракції «Нам тут жити» (Віталій Бєлобров, В’ячеслав Білковський, Андрій Дмитрієв, Микола Дмитрієв, Андрій Каліта, Галина Лугова, Алла Малицька, Павло Манченко, Дмитро Поддубний, Віктор Сухокобилін, Андрій Ткаченко), 3 депутати з фракції «Опозиційна платформа – за життя» (Ігор Житченко, Тігран Мкртчян, Наталя Устінова), 3 депутати з фракції «Блок Володимира Сальдо», (Ігор Семенчев, Ігор Семенчев-молодший, Олексій Петров), 1 депутат з фракції «Слуга Народу» (Андрій Медведєв), 1 позафракційний депутат (Ольга Виноградова).

Депутати, що ведуть прийом персонально

Й лише один депутат вказав в офіційному профайлі, що веде особистий прийом по запису (Володимир Сальдо, фракція «Блок Володимира Сальдо»). Під час моніторингового візиту до громадської приймальні депутата було зафіксовано, що замість депутата в його офіційній приймальні знаходиться помічник, депутат же приймає винятково за попереднім записом у день, вказаний у профайлі. 

Під час візитів було встановлено, що за попереднім записом прийом громадян веде Ігор Пастух (позафракційний), а замість нього веде прийом помічниця та депутатка Ольга Виноградова (позафракційна). Хоча й не було зафіксовано прийом Ольги Співакіної (фракція «Блок Володимира Сальдо»), юрист їхнього офісу надав інформацію, що прийом депутатки відбувається за попереднім записом (що не відображено у офіційному профайлі депутатки).  

Де і як шукати депутата?

Більшість депутатів ради (28 з 54) здійснює особисті прийоми громадян у приміщеннях, виділених міською радою для потреб депутата. Переважно це заклади освіти та бібліотеки. Також до переліку можна додати як адміністративні будівлі (будівлі районних виконкомів тощо), так і будівлі комунальних підприємств.  

Для пересічного громадянина простіше за все знайти приймальні, що знаходяться в закладах освіти та культури. Здебільшого, на таких закладах наклеєні оголошення з датою та часом прийому, а біля самої приймальні встановлена вивіска. 

Незручно розташовані громадські приймалень у адміністративних будівлях. Наприклад, Галина Лугова (фракція «Нам тут жити») приймає у власному кабінеті міськвиконкому, доступ до кабінету (власне і до другого та вище поверхів виконкому) для пересічного громадянина ускладнений – наявний пункт охорони, що може не пропустити до будівлі. Аналогічна ситуація з будівлями комунальних підприємств. Прикладом може слугувати громадська приймальня Ігоря Житченка (фракція «Опозиційна платформа – за життя») – будівля «ХЕРСОНЕЛЕКТРОТРАНС», де на вході є пункт охорони і пропускний режим. 

Другим за зручністю у знаходженні є партійна громадська приймальня «Європейської солідарності». 6 з 7 депутатів однойменної фракції Херсонської міської ради проводять особистий прийом громадян на території партійного офісу. 

Складна ситуація виявилась з приймальнями в комерційних установах. Не завжди, як, наприклад, на фасаді громадської приймальні Івана Бебка (фракція «Нам тут жити»), є зовнішня ознака громадської приймальні – вивіска. А це ускладнює пошук. Найбільш «прихованими» для громадян є приймальні Ігоря Пастуха та Ольги Виноградової (позафракційні), та Віталія Бєлоброва й Андрія Сидоренка (фракція «Нам тут жити»).  

Ще одним суттєвим мінусом у зручності розміщення місць прийому є те, що всі депутати, які здійснюють прийоми громадян за місцем роботи, не розмежовують депутатські прийоми з прийомами за основним місцем роботи. 

З чим ідуть до депутатів?

Найактуальнішими питаннями виявилися ті, що стосуються сфери житлово-комунального господарства та благоустрою. З цими питаннями зверталися до 26 представників місцевої влади. В основному вони стосувались місцевих проблем громади: непрацюючий гідрант, збереження зелених зон, стан під’їзних доріг, ремонт прибудинкових територій в цілому. 

Другими за актуальністю виявились питання юридичного характеру. За правовою допомогою зверталися до 25 депутатів. До цих питань опосередковано відносяться правові рекомендації щодо дій по збереженню зелених насаджень, щодо вирішення тяжб тощо. 

Питаннями матеріальної допомоги мешканцям міста опікуються 16 депутатів – від допомоги ветеранам АТО, до матеріальної допомоги на певну медичну  операцію. 

Окремо дорожні питання виділили 13 депутатів, особливо це стосувалось депутатів, чиї громадські приймальні знаходяться на периферії. 

 Питання, з якими йдуть до депутатів

Варто зауважити, що більшість звернень виборців стосуються чи професійної діяльності депутата (ректор ВНЗ, завідуюча лікарні тощо), або діяльності депутата в постійних депутатських комісіях. Звернення у рамках діяльності комісій та звернення у рамках громадських прийомів депутати здебільшого не розподіляють. 

Що далі? Замість висновків

Минуло трохи більше ста днів цієї депутатської каденції, та вже є загальна тенденція до варіативних змін місць ведення прийомів для громадян. Під час моніторингових візитів від депутатів ми почули, що місця прийому ще не визначені остаточно або проходить перевірка задля більшої ефективності і охоплення більш широких верств населення. Вже зараз є певні виключення в депутатських профайлах офіційного сайту Херсонської міської ради. Так, депутат Андрій Дмітрієв (фракції «Нам тут жити») виключив одне місце прийому, тепер він веде прийом громадян один раз на місяць. Цікавим є встановлений факт того, що депутат на виключеному з профайлу місці прийому власне прийом не здійснював. Також є спроби оптимізувати законну процедуру ведення прийомів другим способом. Є практика окремих депутатів від тієї ж партії «Нам тут жити»: вони «реанімували» практику кінця 90-х щодо введення парних або групових прийомів з допомогою депутатів районної у місті ради та Херсонської районної ради. Депутати декларують прийоми мінімум два рази на місяць й приймають громадян у різних локаціях. Як коментують це самі депутати, роблять вони це задля ширшого охоплення районів міста та адекватного представлення мікрорайонів міста, а вже – Херсонської територіальної громади.

Еще статьи по теме:

Немає коментарів: