середу, 10 січня 2024 р.

Спеціалізована та комплексна допомога жінкам в Притулку: протидія домашньому насильству на Херсонщині

Протидія домашньому насильству успішно та комплексно, дійсно неймовірно професійно та потужно,  реалізується в Херсоні  з 2018 року, що дозволяє постраждалим жінкам стати вільними, сильними, самостійними та починати нове краще життя. Це стало можливим завдяки Притулку, який створено  за підтримки Представництва Фонду ООН у галузі народонаселення в Україні (UNFPA Ukraine) в рамках проекту «Міста і громади, вільні від домашнього насильства». 

Притулок надає всі необхідні для життя умови, з  2019   по  липень 2020 року  проект отримував кошти міжнародних донорів, які повністю покривали  всі потреби життя в Притулку.  А пізніше він став фінансуватися з місцевого бюджету, і це було важливим компонентом сталості проекту, але це накладало і додаткові  обмеження та відповідальність.  

Спеціалізована допомога жінкам в Притулку  супроводжується регулярним анкетуванням (для зворотного зв’язку та корегування дій) та постійним інформуванням щодо безпекових навичок. Наприклад, на сторінках Фб, присвячених цьому та іншим  партнерським проектам, постійно публікуються корисні рекомендації: як зібрати можливі докази насильства, куди подзвонити, кого викликати,  як скласти письмову заяву, чого очікувати від поліцейського. 

Дуже важливою складовою роботи поліцейських під час виклику є оцінка ризиків вчинення  подальшого домашнього насильства, і за її результатами кривдник може отримати  терміновий заборонний припис. Про це теж інформують жінок, їм варто знати свої права.

Але правова просвіта  для постраждалих і виживших несе в собі ще і дуже потужний імпульс самоусвідомлення, коли  жінки отримують навички роботи над собою та зміни самооцінки. Їх спонукають до самопізнання, усвідомлення своїх здібностей, навичок, цінностей,  свого місця в світі, внутрішнього балансу, підтримують їхню самоцінність  та  радість життя. 

Робота Притулку  після де окупації, коли всі  херсонці почули голос наших  героїв – захисників «Рідні, ви вільні!», продовжилась з новою творчою наснагою.  

Всі, хто перебував в окупації, відчули на собі  вкрадені окупантами-загарбниками невід'ємні права людини. Дійсно, втративши свободу, відчувши  загрозу життю,  починаєш переосмислювати й цінувати кожен день життя, власну гідність та право на щастя.  

Минув рік з дня визволення Херсону. Складний,  але насичений подіями, знайомствами, новими викликами, їхніми рішеннями. Співробітники Центру  пробували себе в нових сферах і напрямах роботи, згадували призабуті навички, здмухували пил із минулих знань, розвивалися, навчалися. Наче стиснуту пружину нарешті відпустили і вони поринули у концентроване діями життя, де сила в єдності, в спільних спрямуваннях, в рішеннях і відповідальності за них.

Партнери в круговій роботі по супроводу всіх клієнток Притулку  працюють разом творчо та з такою емпатією, що вже стали однією великою родиною. На сьогодні в Херсоні  функціонує декілька  спеціалізованих центрів та безпечних просторів, де цілі команди надають психологічну допомогу, реабілітацію жінкам, дітям та чоловікам, які постраждали від насильства, в тому числі під час повномасштабної війни. 

Партнери Притулку мають в спільній роботі неперевершене значення та  їхній  спільний внесок неможливо переоцінити. Це   Безпечний простір для жінок і дівчат у Херсоні, це вагоме  партнерство ХОЦ "Успішна жінка", яка допомагає в реалізації Обласного плану дій  щодо Резолюції Ради Безпеки ООН 1325 “Жінки, мир, безпека”; дуже важливою є плідна співпраця з сектором протидії домашнього насильства Херсонської поліції.  Партнерські  проєкти  «Втративши домівку – збережи людську гідність» і «ВДОМА», створені для захисту прав і врахування потреб цивільних осіб, постраждалих в умовах війни.  Під час війни та після визволення в Притулку залишилось, як і раніше, лише 12 місць, але партнерський  Центр допомоги врятованим  допоміг з додатковим фінансування жінок після виходу з Притулку для початку нового життя.   

Наталья Краска,  директорка Притулку для постраждалих від гендерно зумовленого насильства,  розповіла про те, що до окупації вдалося  створити в Херсоні одну з найкращих  в Україні комплексних  систем протидії домашньому насильству, розробили  унікальні алгоритми,  які практично завершували повний цикл допомоги в усіх сферах життя. 

Успішні історії  Притулку вражають,  вони різноманітні  і їх багато.  

Узагальнено  ми маємо два варіанта розвитку подій. Перший – коли жінка прожила в Притулку певний час під захистом  як постраждала від домашнього насильства,  через загрози життю та здоров’ю. Вона отримала всю можливу та потрібну допомогу,  психологічну, соціальну, юридичну, вона набула ресурсу, і знайшла робоче місце,  вона відпрацювала духовно над собою і відчула гідність та  повагу до себе, і вона виходить з Притулку, не повертаючись до кривдника, що є основою її нового життя та успішності нашої роботи.  Але  на початковому етапі вона продовжує отримувати різноманітну  пост-підтримку різних фахівців, і все  в неї виходить добре: винаймає нове житло. Отримує роботу. Але згодом матеріальні проблеми заставляють її повернутись до  своєї родини з кривдником, і тому через 2-3 місяці після «випуску» з Притулку успішність цієї  історії якби нівелюються. Але  часто буває і навпаки – і це другий варіант. 

Історія  тривалістю 2019 -2023 рр.  Жінка потрапила в Притулок з двома  маленькими дітьми,  вона ледь врятувалась від страшного   побиття та тортур. Жінка була дуже свідомою,  мотивованою, завзятою, дуже сумлінною у виконанні всіх «домашніх завдань», прислухалась до порад психолога та соціального робітника, вона дійсно старанно працювала над  вдосконаленням себе та свого життя у плідній співпраці з усіма працівниками Притулку заради того, щоб самостійно стати на ноги, і далі продовжувати нове життя без допомоги різних соціальних центрів.  Вона бажала навчитися чомусь новому, знайти роботу, навчитися психологічній стійкості, і вона дійсно «набула ресурсності» (вдали вислів професіоналів Притулку!). І після виходу вона почала навіть  допомагати  тим, хто ще перебував в Притулку, це як методика «рівний рівному» - «я змогла, і ви зможете!» Вона не повернулась до кривдника, була життєрадісною та сильною, з  почуттям гумору та своєю енергією  підтримувала інших.  На початку війни вона зустріла нового чоловіка  і вони одружились, вона народила  в новій сім’ї  третю дитину під час окупації. Неймовірна історія, але у її чоловіка померла  після окупації мати, і він, мабуть зламався психічно, і почав її бити.  Тобто,  цілих 4  роки   були  абсолютно успішною історією в її житті,  і в роботі Притулку,  але  тепер,  в 2023 році вона знову повернулась в Притулок, вся в синцях та зі струсом мозку. Історія виходу жінки з кола насильства триває в часі.

Успішна історія, 2020 рік. Дівчина  під час  перебування в Притулку знайшла роботу, де її почали дуже високо цінувати, вона  зробила гарну  кар’єру, допомагала Притулку продуктовими продуктами з магазину, в якому працювала. Себто,  в цьому випадку, вдячність до місця, яке повернула її до життя,  наочно проявляється. 

Підтримка клієнтів Притулку продовжується і після  виходу з нього, завдяки  гарній системі взаємодії з Денним центром соціальної допомоги, і це дуже важливо  було для жінок, але пост підтримка саме  психологічна продовжувала надаватись лише психологом Притулку, до якого всі жінки в Притулку   відчували беззаперечну довіру та повагу.  Ознака успішності історії – це особливо важливе старання самої жінки, її сумлінність в роботі з психологом, її добросовісність в роботі над «домашніми завданнями». 

Успішна історія,  2021 рік. Це був початок підготовки  жінок до соціального підприємництва. Коли жінка отримує крила, і злітає вище своїх уявлень про саму себе. Наприклад,  для клієнток центру було організовано навчання з художньої фотографії. Вони працювали в фотостудії, куди люди ходили завдяки  соціальній рекламі, яку розміщував сам Притулок.  В майбутньому повинен розвиватися соціально-відповідальний бізнес, який підтримував би таких жінок. Бо це одна з фундаментальних можливостей для початку нового життя для жінки, щоб вона не повернулась до кривдника додому - можливість для неї отримати гарну роботу, а також можливість легко влаштувати дітей в дитячий садок. 

Роботі Притулку дуже допомагає поліція, її сектор протидії домашньому насильству,  там фахівці високого класу  можуть впоратись з любою складною ситуацією, навіть якщо сам кривдник починає маніпулювати  і розігрує з себе жертву. 

24 лютого 2022 року – чорна дата в історії нашої країни. На початок війни в Притулку проживали 4 жінки, діти, одна з жінок була дуже старенька, одночасно  перед війною було зроблено  багато закупівель  для майбутньої роботи для розширення приміщень Притулку, було багато нової оргтехніки та продуктових припасів. Було все, що потрібно для класної роботи – професійні працівники, клієнти, потужна  матеріально-технічна база  з розрахунком на розширення. Але з перших днів війни  нам допоміг Центр матері та дитини, в якому перебували лише жінки з немовлятами, яким була потрібна допомога, і на момент війни там було 8 жінок з немовлятами. Ми перевели до них наших  клієнтів Притулку, і взяли на своє утримання всіх жінок, що опинилися разом, і наша робота продовжувалась безперервно. Через півроку одна з жінок знайшла роботу на ринку і змогла виїхати з Центру  в орендовану квартиру. 

Успішна історія під час окупації. Дівчина  вдало змогла справитись з необхідною терапією в Притулку, потім була нашої амбасадоркою,  не повернулася до кривдника, але  під час окупації  її знайшов чоловік,  викрав  молодшу дитину,  побив старшого сина. Нам, завдяки партнерам,   вдалося  вивезти її  з окупованого Херсону до Києва. А в Києві її вже поселили в Притулок, де вона разом з дітьми отримувала необхідну спеціалізовану допомогу. 

А  доля приміщення Притулку  тим часом  бурхливо змінювалась. Це наш спільний і рідний дім, і він  пережив разом з херсонцями всі фази життя під час окупації,  всі форми пограбування,  вижив під бомбардуваннями,  лікувався від руйнування.  Після визволення Херсону, лише 26 липня 2023 року  Притулок відкрився знову. І в перший місяць в Притулку з’явилось одразу  10 клієнтів. Але попрацювати вдалося лише два місяці. Наприкінці  вересня  протягом години російські військові  щохвилинно  бомбардували  саме наш  квартал. В той день в будинку, в якому розташований Притулок,  від обстрілів загинуло троє людей. Але всі наші працівники та клієнти залишись живі завдяки звитягі соціальної працівниці, яка в той день чергувала. Вона сама не піддалася паніці,  під обстрілами, які несли загрозу і її життю, вона тримала всіх жінок та дітей в дисципліні, в порядку. Вона всіх повела в безпечне місце за двома стінами, під ковдрами, з водою, ліхтариком. Це була не тільки робота за фахом, це було лідерство, яке організувало та повело за собою людей по порятунку, до виживання.  І це була найуспішніша історія в житті та роботі нашого Притулку – десятки збережених життів. Наступного дня одразу всі, хто пережив  бомбардування, завдяки партнерській співпраці (бо власного ресурсу у нас не вистачає через те, що дві третини населення Херсону  виїхали) отримали всю необхідну психологічну допомогу, і це був другий порятунок людей, які пережили ймовірність смерті. 

Ремонт приміщення Притулку На жаль, після обстрілів у вересні 2022 року пошкодження в середині Притулку були несумісні з подальшим його функціонуванням. Було пошкоджено стіни, вибиті двері та вікна, скло на підлозі,  пошкоджене було і  все обладнання.  Ми знову переїхали працювати в інше приміщення, тимчасово, поки триває ремонт та відновлення приміщення Притулку. Ремонт було розпочато в грудні 2022 року. Періодично обстріли посилювались, але роботи продовжувались лише з перервами на убезпечення працівників. Погодні зимові умови теж додавали свої виклики. Наразі ремонт завершено, відремонтовано стелі і стіни, відновлено електрику, дещо зроблено для більш зручного користування, відновлено доступ до Інтернету, встановлено нові вікна, нові двері, тощо. Наразі встановлюються на місця меблі, придбана замість зруйнованої нова орг-техніка та все  необхідне для життя майно. Притулок найближчім часом відновить прийом постраждалих жінок в своєму рідному приміщенні! Ремонтні роботи і придбання нової техніки здійснено за технічної підтримки Фонду ООН в галузі народонаселення імплементаційним партнером ГО ХОЦ «Успішна жінка». Анжела Литвиненко, голова ГО ХОЦ «Успішна жінка» додала: «Потреба в безпеці є однією з базових потреб будь якої людини. І в умовах війни, в умовах обстрілів нашого міста, потреба бути в безпеці вдома стає ще гострішою. І коли такої безпеки вдома немає у жінки, Притулок стає єдиним порятунком. Статистика викликів від сектору протидії домашньому насильству, патрульної поліції, звернень в Денний центр і мобільну бригаду соціально психологічної допомоги підтверджують гостру потребу в Притулку, оскільки рахунок за 2023 рік йде вже на сотні звернень щомісяця і  понад дві тисячі за рік». 

Ще одна дуже  важлива річ:  завдяки підтримці партнерів, які проводять  інтерактивні навчання дорослих,  вдалося  навчити та виховати нову плеяду фахівців.  З січня 2023 року почав працювати Денний центр допомоги, Мобільний центр допомоги врятованим, Безпечний простір  для жінок та дівчат, Мобільна бригада для виїздів по області – це єдина системна мережева допомога  людям, все це як  одна картина з багатьох пазлів.  Ми всі між собою спілкуються, передаємо клієнтів з одних  рук піклування  до інших.  І ми пов’язуємо постраждалих з усіма іншими надавачами послуг, і влаштовуємо їм онлайн-освіту, професійне освітні проекти, тренінги та семінари. 

Навіщо потрібен  наш єдиний Притулок в Херсонській області? Притулок дає можливість повернути  людину до життя спеціалізованою комплексною підтримкою на всіх рівнях. Це безпечне затишне місце, де людина має можливість відновитись, посилити власний ресурс після руйнування гідності з боку кривдника. Особливо важлива  праця над травмами.  Наша задача  допомогти усвідомити, що у постраждалої жінки є права, їх можна захистити, що вона має здібності і може мати гарну і добре оплачувану роботу, бути собою. 

Додаткова інформація

Сталість проекту. На початку 2021 року підписано двосторонній меморандум між Херсонською міською радою та Представництвом Фонду ООН у галузі народонаселення в Україні, в рамках якого UNFPA запланована підтримка забезпечення сталого функціонування спеціалізованих служб підтримки постраждалих осіб у рамках участі у проєкті UNFPA «Міста, вільні від домашнього насильства» на 2021-2023 роки.

Алгоритми. Розроблено порядок взаємодії суб’єктів у випадку домашнього насильства «Алгоритм взаємодії між суб’єктами», «Дорожня карта для постраждалих від домашнього насильства в м. Херсоні», «Алгоритм роботи медичного працівника під час отримання інформації про домашнє насильство або підозру його вчинення», що дало змогу зменшити час доступу постраждалої особи до необхідних послуг та підвищити ефективність роботи суб’єктів із випадками домашнього насильства.

Навчання. Завдяки співпраці з Фондом ООН у галузі народонаселення в Україні (UNFPA Ukraine) та ГО «Асоціація експертів із запобігання та протидії гендерно зумовленому насильству» в 2023 році працівники притулку, управління соціальної політики, центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, мобільної бригади соціально-психологічної допомоги постраждалим від домашнього насильства, сектору протидії домашньому насильству Херсонського районного управління ГУНП в Херсонській області, представники патрульної поліції, центрів надання безоплатної вторинної правової допомоги, медичних закладів, освіти, служб у справах дітей та громадських організацій м. Херсона мали можливість взяти участь у тренінгах з профільного та міжсекторального навчання для фахівців та відповідальних осіб, що здійснюють свою діяльність у сфері запобігання та протидії домашньому насильству і насильству за ознакою статі. 

Пограбування та бомбардування. У вересні 2022 року представниками окупаційної влади приміщення притулку були розграбовані, через що після де окупації відновити роботу закладу було неможливо. Завдяки підтримці міжнародних організацій (Представництво Фонду ООН у галузі народонаселення в Україні (UNFPA Ukraine), УВКБ ООН, Агентство ООН у справах біженців) було частково відновлено матеріально-технічну базу, із міського бюджету виділені кошти на відновлення безпекових елементів – встановлення камер та системи відеоспостереження, пожежної безпеки, встановлення відеодомофону, «тривожної кнопки», підключення до мережі Інтернет, тощо. Частково техніку, що належала притулку було знайдено працівниками поліції при проведенні оперативно-слідчих дій. Для найшвидшого відновлення роботи закладу після бомбардування у  вересні 2023 року  Фондом ООН у галузі народонаселення в Україні (UNFPA Ukraine) виділені кошти на поточні ремонтні роботи, а також придбання необхідної кліматичної, офісної та побутової техніки.

Статистика та результати. Протягом існування притулку надано послуги безпечного місця перебування 177 особам, з яких 77 жінки та 100 дітей.

В рамках реалізації проєктів, за фінансової підтримки Фонду ООН у галузі народонаселення в Україні (UNFPA Ukraine):

організовано роботу Денного центру соціально-психологічної допомоги для постраждалим від домашнього та гендерно зумовленого насильства, який надає соціальні, юридичні послуги постраждалим особам, здійснюється кейс-менеджмент, соціальна підтримку та супровід. 

розпочала діяльність мобільна бригада соціально-психологічної допомоги постраждалим від домашнього та ГЗН, які надають екстрену та планову соціально-психологічну допомогу постраждалим (у т.ч. особам до 18 років) від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі шляхом безпосереднього втручання й перенаправлення (за потреби) до інших фахівців.

функціонує Мобільний центр допомоги врятованим, працівники якого надають соціально-психологічну допомогу постраждалим від гендерно зумовленого насильства, зокрема сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом.

створено майданчик Дружній до жінок і дівчат простір «Вільна» - сервіс для  фізичного та психологічного відновлення, розкриття творчого потенціалу, активної соціалізації, нових можливостей кар’єрного розвитку.  

Галина Бахматова 

Еще статьи по теме:

Немає коментарів: