пʼятницю, 20 грудня 2013 р.

Успішна історія: Нарешті "відвойовані" страхові виплати.

Наш клієнт, Бакула Олександр Володимирович, 15.05.1981 року Бакула Олександр Володимирович під час виконання трудових обов'язків отримав травму, внаслідок чого йому було встановлено втрату професійної працездатності та третю групу інвалідності.

З того часу він перебуває на обліку у відділенні Фонду страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворюваньу м. Херсоні (долі – Фонд) і отримує щомісячні страхові виплати.
Також, відповідно до положень Закону України «Про індексацію грошових доходів населення» та Порядку проведення індексації грошових доходів населення, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17.07.2003року №1078 із наступними змінами та доповненнями Фонд сплачував Бакулі О.В. індексацію суми страхової виплати.
У 2010 році наш клієнт мав необережність працювати на виборах Президента України заступником голови ДВК з 22.12.2009 року по 27.01.2010 року і отримав від держави близько 900 грн за свою роботу.
Як вважав Фонд, через те, що людина заробила 900 грн, станом на 01.10.2013 року утворилася переплата індексації суми страхових виплат Бакулі О.В. у розмірі 2545,23 гривні. З позовом  про стягнення переплачених сум індексації Фонд звернувся до Комсомольського районного суду м.Херсона, посилаючись на те, що відповідач безпідставно набув майно (грошові кошти) і відповідно до ч.1 ст.1212 ЦК України зобов'язаний їх повернути.
Не погодившись з позовними вимогами Фонду Бакула О.В. звернувся до Цетру правової інформації і консультації ХОО КВУ,  де отримав допомогу у вигляді консультацій та  складення заперечення на позовну заяву Фонду.
На обґрунтування заперечень було зроблено посилання на на ті обставини, що щорічно при подачі заяви про продовження виплат у зв'язку з повторним переглядом МСЕК Бакула О.В. надавав і трудову книжку, що є обов'язковим при подачі заяви, виплата за роботу у виборчій комісії у період його роботи вважалася громадською роботою, а виплата була разовою, тому виплати за роботу у комісії не підлягали індексації.
Крім того, наш клієнт працював у виборчій комісії з 22 грудня 2009 року по 27 січня 2010 року, але Фонд вважає, що він повинен відшкодувати індексацію, нараховану за період з грудня 2009 року по лютий 2013 року, розмір якої складає 2545,23 грн
Порядок оплати праці членів виборчих комісії регулюються Законом України «Про вибори Президента України», Постановою Центральної виборчої комісії №409 від 02.12.2009 року «Про затвердження Порядку оплати праці членів виборчих комісій з виборів Президента України». В жодному з перерахованих законодавчому документі не передбачено індексації грошових доходів виборчою комісією, на виборчу комісію не покладено обов'язку надавати дані про індексацію проведених нею виплат.
Таким чином, індексація виборчою комісією не проводилася, тобто двічі індексація Бакулі О.В. нарахована не була. Виборча комісія відомості про індексацію оплати Бакулі О.В. до відділення Фонду не направляла.
Розглянувши цю справу, суд прийшов до висновку, що доводи відповідача є вірними, а Фондом не було надано доказів безпідставності нарахування та виплати індексації Бакулі О.В., і, звичайно рішенням від 28.11.2013 р. відмовив у задоволенні позову повністю.

Що тут сказати? Чергова перемога Закону та здорового глузду, що не може не радувати. Також, приємно, що ця перемога була б неможливою без участі юристів Цетру правової інформації і консультації ХОО КВУ які свою роботу виконали безоплатно, якісно та вчасно. Але залишається відкритим питання: якщо на теперішній час бюджет держави вимушений кредитуватися через те, що немає коштів на соціальні виплати, чому саме таким чином людей, що отримують ці соціальні виплати „мотивують” до працевлаштування? Заробив 900 грн – віддай 2500грн... Незрозуміло!!!

Еще статьи по теме:

Немає коментарів: