пʼятницю, 8 травня 2015 р.

Херсонский Общественный совет при мэре поддержал законы, касающиеся органов самоорганизации населения

Вчера на заседании Общественный совет при мэре поддержал обращение на имя головы Верховной Рады Владимира Гройсмана, Президента, премьер-министра Украины, Председателя Комитета ВР по вопросам государственного строительства, региональной политики и местного самоуправления Сергея Власенко с просьбой посодействовать скорейшему вынесению на рассмотрение ВР законопроектов «Об органах самоорганизации населения» и «Об общем собрании (конференции) членов территориальной общины по месту проживания».

Большинство общественников поддержало данное обращение.
Напомним, что 29 апреля в Киеве прошел круглый стол-обсуждение указанных законопроектов, в котором приняли участие общественные активисты, ученые, представители органов местной власти и члены Всеукраинской ассоциации содействия самоорганизации населения.
Участники круглого стола отметили, что граждане в городах и селах должны иметь возможность свободно создавать органы самоорганизации населения, которые являются базовым элементом для подлинного народовластия. Но на сегодняшний день нет четкой процедуры проведения общего собрания жителей по месту жительства, а это напрямую влияет на жизнеспособность ОСНов. В такой неопределенности возникают ситуации, когда ту или иную общину может представлять человек, который даже не проживает в ней. Это приводит к искажению и манипуляциям. (подробнее о круглом столе можно прочитать здесь).
По завершению круглого стола большинство участников подписали совместное заявление общественности по поддержке законопроектов. Такое же заявление подписали вчера и члены Херсонского Общественного совета.
Публикуем текст заявления на языке оригинала.
Голові Верховної Ради України
Гройсману В.Б.
Копія: Президенту України
Порошенко П.О.
Прем’єр-міністру України
Яценюку А.П.
Голові Комітету Верховної
Ради України з питань державного будівництва, регіональної політики
та місцевого самоврядування
Власенко С.В.
Шановний Володимире Борисовичу!
Ми, представники інститутів громадянського суспільства міста Херсона, члени громадської ради при Херсонському міському голові, в результаті публічного обговорення законопроектів «Про органи самоорганізації населення» (реєстр. номер 2466) та «Про загальні збори (конференції) членів територіальної громади за місцем проживання» (реєстр. номер 2467), що зареєстровані у Верховній Раді України 24.03.2015, дійшли таких висновків.
Стратегія 2020, Угода про Асоціацію між Україною і ЄС та комплексні реформи в усіх сферах життя української держави базуються сьогодні на включенні внутрішніх ресурсів громад у процеси суспільних перетворень. Зокрема, реформа місцевого самоврядування, що супроводжується об'єднанням територіальних громад і взяттям ними на себе додаткових повноважень і відповідальності, має базуватись на легітимних механізмах безпосередньої участі в цих процесах членів територіальних громад.
На жаль, на 24-му році Незалежності України ми маємо недосконалий Закон України «Про органи самоорганізації населення»(2001) і практичну відсутність закону про загальні збори (конференції) членів територіальних громад за місцем проживання, які регулюються зараз постановою Верховної Ради України (1993). Ці акти не визначають належним чином правову природу органів самоорганізації населення та загальних зборів за місцем проживання, а окремі їх положення протирічать Конституції України та Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні.
Законопроекти №№2466 та 2467 пройшли всебічну фахову та громадську експертизу під час всеукраїнських та регіональних семінарів, конференцій, круглих столів і були доопрацьовані за підсумками цих обговорень.
Прийняття законопроекту № 2466 «Про органи самоорганізації населення» дозволить створити сприятливі умови для діяльності органів самоорганізації населення, зміцненню їхньої ролі в місцевому самоврядуванні та впровадження в Україні більш ефективної публічної політики щодо цих органів. Це створить необхідні нормативні умови для безпосередньої участі членів територіальних громад у вирішенні питань місцевого значення, що у свою чергу дозволить певною мірою заощадити кошти з місцевих бюджетів, які мають бути спрямовані на вирішення місцевих проблем. Закон стимулюватиме процеси розвитку демократичного врядування в Україні, а також підвищить рівень довіри громадськості до органів та посадових осіб місцевого самоврядування.
Законопроект № 2467 «Про загальні збори (конференції) членів територіальних громад за місцем поживання» дає можливість проводити загальні збори членів територіальної громади навіть за умови наявності проживання в межах територіальної громади (мікрогромади) значної кількості жителів і забезпечує легітимне представництво їх інтересів. У тексті законопроекту деталізується поняття конференції, наводиться правова регламентація квот представництва делегатів та регулюються питання порядку скликання конференцій. Прийняття законопроекту № 2467 сприятиме формуванню належної правової бази для скликання та проведення загальних зборів (конференцій) членів територіальної громади за місцем проживання, а також реалізації їхніх рішень, створенню правових умов для реалізації однієї із форм безпосередньої участі членів територіальних громад у вирішенні питань місцевого значення.
Закликаємо Вас надати усіляке сприяння найскорішому винесенню вказаних законопроектів на розгляд Верховної Ради України та їх ухваленню.

Еще статьи по теме:

Немає коментарів: