понеділок, 26 березня 2012 р.

ЦВК України створить виборчі округи до 10 квітня, згідно з законом, - Магера

РБК-Украина, 23.03.2012, Київ, 17:46

Центральна виборча комісія (ЦВК) України в будь-якому випадку створить мажоритарні виборчі округи у всіх регіонах України до 10 квітня. Про це журналістам заявив заступник голови ЦВК Андрій Магера, передає кореспондент РБК-Україна.

"10 квітня - це крайній термін, коли ЦВК згідно із законом повинна визначити кількість мажоритарних округів в межах кожного з регіонів України", - зазначив Магера.

Магера пояснив, що Конституційний суд України (КСУ) відкрив конституційне провадження в частині закордонних виборчих дільниць, і це є причиною нерозгляду ЦВК питання щодо створення виборчих округів. "Ви знаєте, що ЦВК має реалізовувати свої повноваження в цьому питанні (щодо створення виборчих округів). Разом з тим, наскільки мені відомо, днями було відкрито провадження в Конституційному суді, зокрема, в частині закордонних виборчих дільниць. Яка буде ситуація далі з цим, і чи буде ухвалено рішення з цього приводу, мені важко говорити, але я думаю, що великою мірою, чому ЦВК це питання не розглядає, очевидно є і те, що вже насправді відкрите конституційне провадження", - повідомив Магера.

За його словами, КСУ розглядає питання про практичне "вилучення закордонних виборчих дільниць із мажоритарних виборчих округів, зокрема, в місті Києві, виникає питання щодо позбавлення прав тих виборців, які перебувають у закордонних виборчих дільницях і, зокрема, права голосу в одномандатних мажоритарних округах".

"Тому тут, очевидно, можуть бути різні ситуації, але те, яким буде рішення КСУ, воно, безумовно, матиме певні правові наслідки для ЦВК", - додав заступник голови ЦВК.
За його словами, якщо не буде рішення до 10 квітня, то ЦВК до 10 квітня має зібратися на засідання і ухвалити постанову про визначення кількості округів в межах кожного з регіонів України. А в разі прийняття рішення КСУ про неконституційність, це рішення матиме певні правові наслідки.

"В цьому рішенні має бути зазначено, яким чином його виконувати всім без винятку суб'єктам, в тому числі і для ЦВК. Якщо ЦВК буде визначена чітка норма, що їй в даній ситуації робити, ми, безумовно, будемо виконувати це рішення", - зазначив Магера.

Нагадаємо, в лютому до КСУ з поданням щодо відповідності Конституції положення про утворення закордонних виборчих дільниць закону "Про вибори народних депутатів" звернулися 59 народних депутатів України. 

Gарламентські вибори в Україні відбудуться 28 жовтня 2012 р.

Еще статьи по теме:

Немає коментарів: