середу, 11 грудня 2013 р.

У Херсоні тепер не потрібно повідомляти виконком про мітинги за 10 днів до проведення

Положення «Про порядок організації та проведення в місті Херсоні зборів, мітингів, походів і демонстрацій» втратило чинність.


Як повідомляє прес-центр ХОО «ВО «Батьківщина», протягом останніх 7 років фракція намагалася добитися скасування цього положення, затвердженого Херсонською міською радою у 2006 році. Відповідно до Положення повідомлення про мітинги мало подаватися до Виконкому за 10 днів до їх проведення, забороняло будь-які мітинги біля органів державної влади та місцевого самоврядування, по суті передбачало необхідність погоджувати проведення мітингів та демонстрацій, замість того, щоб лише повідомляти про нього. Протягом строку дії положення суди неодноразово забороняли мирні заходи, посилаючись на відповідні положення.

18 вересня 2012 року Херсонський окружний адміністративний суд визнав Положення незаконним та скасував його. Разом з тим рішення суду так і не вступило в законну силу через його апеляційне оскарження. Одеському апеляційному адміністративному суду знадобилося більше року на те, щоб призначити розгляд справи по суті.

1 жовтня 2013 року відбулося судове засідання, на яке представники Херсонської міської ради не з’явилися. І лише зараз стало відомо, що апеляційна скарга була відхилена, а рішення суду першої інстанції набуло чинності.

Таким чином в Херсоні більше немає жодних обмежень щодо часу та місця проведення мирних заходів. Мирні заходи можуть бути обмежені виключно за рішенням суду і лише у випадку, якщо Виконком Херсонської міської ради доведе, що мітинг спрямований на повалення державного ладу, вчинення правопорушень, а також на порушення прав і свобод людини.

Рішення суду може бути оскаржено до Вищого адміністративного суду України, але таке оскарження не зупиняє його дію. Станом на сьогодні такої скарги подано не було.

Еще статьи по теме:

Немає коментарів: