четвер, 26 грудня 2019 р.

Частина депутатів ігнорує звіти перед виборцями



Ще в жовтні 2016 року Херсонська міська рада затвердила порядок проведення депутатських звітів. Згідно документу, обранці мають звітувати до кінця кожного року, але не пізніше 15 грудня.


Що маємо? Чи виконують депутати один з головних своїх обов’язків?

Депутат має поінформувати виборців  про час та місце свого звіту через ЗМІ (в нашому випадку це сайт ради) не пізніше ніж за тиждень до самого звіту. На сайті є спеціальний розділ «Звіти депутатів Херсонської міської ради VІІ скликання перед виборцями», який допоможе прояснити питання.

Згідно інформації на сайті 37 обранців з 52 повідомили про час та місце своїх звітів. 25 з них, тобто менше половини від складу, відзвітували вчасно, тобто до 15 грудня. В той же час 15 взагалі не повідомили про свої звіти. Серед керівників депутатських груп та фракцій «відзначились» голова фракції «Наш Край» Володимир Сальдо, голови депутатських груп: Сергій Собчук («Херсонський Формат»), Юрій Кліментенко («Рідне Місто») та Євген Назарян («Успішний Херсон»). Також відсутня інформація про звіт голови земельно – архітектурної комісії ради Ігоря Грека.

Щодо змісту звітів. Нажаль, тільки 10 депутатів оприлюднили їх тексти на сайті. В законі про «Статус депутатів місцевих рад» чітко визначені вимоги до звітів, а саме яка інформація має в них відображатись: «відомості про діяльність у раді та в її органах, до яких обрано депутата, а також про його роботу у виборчому окрузі, про прийняті радою та її органами рішення, про хід їх виконання, про особисту участь в обговоренні, прийнятті та в організації виконання рішень ради, її органів, а також доручень виборців свого виборчого округу».

Як бачимо з оприлюднених звітів, далеко не всі обранці дотримуються вимог закону. Так, Сергій Білоковиленко (Радикальна Партія Ляшка) та Ольга Маренчук («Наш Край») зазначили в звіті тільки дату і місце проведення звіту, кількість присутніх та по одній пропозиції від виборців (розвивати парки та сквери міста та вирішити проблему транспортного сполучення з селищем Текстильним відповідно). Виходить, для виборців, які не змогли потрапити на звіт робота їх обранців залишиться таємницею.

Звіти Оксани Д’якової (Радикальна Партія Ляшка) та Оксани Матусевич («Наш Край») більш інформативні. Вони розповіли про проблеми виборців які вдалось вирішити, повідомили про кількість підготованих звернень та відвіданих засідань ради, але жодного слова про те, що робили на сесіях.

Прикладом повноцінного звіту можна вважати звіт позафракційного Михайла Линецького. Він не тільки розповів про відремонтовані дороги та облаштовані території, але й перерахував проекти рішень ради які ініціював і впроваджував. Його виборцям зрозуміло, що він робить в будівлі на проспекті Ушакова.

Також, доволі інформативними є звіти позафракційного В’ячеслава Яременко та Дмитра Іванова (Солідарність).

Резюмуючи можна зробити неприємний висновок: в передостанній рік своєї каденції значна частина херсонських депутатів відверто ігнорує свої депутатські обов’язки. Кількість таких, що взагалі не повідомили про звіт зросла майже в 4 рази (з 4 до 15) у порівнянні з минулим роком. Кількість текстів звітів розміщених на сайті зменшилась з 38 до 10. 

За додатковою інформацією про здійснення ініціативи в місті Херсоні звертайтесь до: Причорноморського центру політичних та соціальних досліджень, тел. +38 (050) 396 6752, e-mail admos@ukr.net

Громадська кампанія «Атестація депутатів місцевих рад» спрямована на сприяння вирішенню проблеми низького рівня відкритості, прозорості та підзвітності виборцям депутатів 23 місцевих рад з 17 областей України, а також підвищення поінформованості громадян про діяльність місцевих депутатів. Проект «Атестація депутатів місцевих рад» реалізується Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» разом з партнерськими організаціями з 16-ти регіонів України за підтримки Національного фонду демократії (NED, США). У 2016 році апробація методології відбулася в місцевих радах Одеської області за підтримки Міжнародного фонду «Відродження», з 2018-го року за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» відбувається розробка веб-платформи «Місцеві депутати. Атестація».

Еще статьи по теме:

Немає коментарів: