понеділок, 30 жовтня 2023 р.

Діалогова Платформа влади та громади в Бериславі: медицина та освіта

 

27 жовтня 2023 року відбулася робоча зустріч Платформи громадської участі у відновленні Бериславської  громади з тем розвитку медицини та освіти. 
Громадське обговорення на цій діалоговій Платформі було присвячено двом надважливим темам повоєнного відродження Бериславської громади: це теми МЕДИЦИНИ та ОСВІТИ. Діалогову Платформу організували Робоча група з питань розробки і  реалізації Плану відновлення та розвитку Бериславської міської територіальної громади та громадська організація Причорноморський центр політичних та соціальних досліджень (ПЦПСД). 
Модератори обговорення – Олег Дядюн (менеджер ГО ПЦПСД) та Маргарита Гришко (в.о. начальника відділення соціального захисту населення) на початку роботи нагадали учасникам про проект «Ефективність процесів відновлення та відбудови в Україні через забезпечення участі громадян» та його мету: сформулювати аспекти та напрямки процесу відновлення в  громаді та обговорити їх на принципах формування свідомості та відповідальності за місце, де живеш, розуміння важливості участі громадян у процесах відновлення (як при плануванні, так і реалізації планів/стратегій відновлення). Спільні обговорення влади та громади сприяють  скоординованому внеску громадянського суспільства в проекти реконструкції та відновлення регіону,  врахуванню  потреб та побажань мешканців. Пріоритетні чи нові теми та порядок денний зустрічей генерують разом  місцеві регіональні експерти у співпраці з місцевими жителями та активістами. Територіальні громади України по-різному постраждали від російського вторгнення, але спільним для них є потреба в ранній реконструкції та відновленні життя громад. Комплексне відновлення є орієнтованим на громадян, тобто людино-центричним. Територіальні громади розробляють комплексні програми відновлення і саме процес участі громадянського суспільства, бізнесу, інших зацікавлених сторін є важливим для забезпечення того, щоб різноманітні представники були змістовно включені та почуті. 

Активізація та мотивація місцевих мешканців Бериславської ТГ відбувається під час наших Платформ під гаслом  «Все в твоїх руках». Під час обговорення реалізується та підсилюється право громадян на участь у процесі прийняття рішень щодо актуальних проблем інфраструктурного, соціального, економічного, культурного, екологічного, технологічного, безпечного та психологічного відновлення громади. Спів відповідальність за сьогодення та майбутнє громади об’єднують владу та її виборців. 

Посольство Великої Британії  обрало Бериславську громаду для відбудови якоїсь одної  обраної будівлі, важливої для життя та розвитку міста, а також нададуть велику допомогу в  розмінуванні Бериславських земель вже наступної весни, за умови активної демократії участі. Для  початку цих робіт вже обране село Посад-Покровське як пілотне та показове. Для отримання фінансової міжнародної допомоги необхідна грантова історія громади, яка зараз активно напрацьовується у співпраці з НУО ПЦПСД, в процесі написання мікро-проектів та отримання мікро-грантів.  Саме грантові моделі здатні закрити лакуни в місцевому бюджеті. Нещодавно проведене опитування ВПО показало, що для їхнього повернення додому перш за все необхідна робота. І в цьому питанні саме проектна діяльність громади зможе створити нові робочі місця та запропонувати достойну заробітну платню.  

У ВСТУНОМУ СЛОВІ щодо Плану відновлення та розвитку Бериславської міської територіальної громади на період 2023 – 2027 років, напрямків розвитку та першочергових  пріоритетів відбудови інфраструктури заступниця міського голови Тетяна Борисенко нагадала, що розроблений ПЛАН  відновлення громади вже є на сайті міської ради у відкритому доступі. Розповіла, як  спільними зусиллями медиків та вчителів разом з  місцевою владою  вдалося зберегти систему освіти та охорони здоров’я, люди отримують медичну допомогу, діти навчаються. Влада постійно організовує безкоштовну евакуацію мешканців Берисласької ТГ з територій, які знаходяться під щільними ворожими бомбардуваннями, на більш безпечну територію району або в Кривий Ріг. Важливе питання питної води особливо гостро стало перед громадою після підриву Каховської ГЕС, але влада організувала роботи з поглиблення артезіанських свердловин, придбання нових насосів та обладнання для забезпечення людей водою. 

«Ми всі переживаємо за той край, звідки ми виїхали та куди хочемо провернутися!» - так життєствердно та рішуче закінчила своє вступне слово заступник Бериславського мера. 

З теми відбудови та розвитку МЕДИЦИНИ виступили   Северін Ігор Вікторович, заступник директора з технічних питань КНП «Бериславська центральна районна лікарня» та  Абрамов Ігор Федорович, головний лікар КНП «Бериславський районний центр первинної медико-санітарної допомоги» Бериславської районної ради. 

Статистика в сфері охорони здоров’я. Станом на 1 січня 2022 року мережа медичних закладів громади складалася з 7 закладів охорони здоров’я ,  а саме 3 амбулаторій загальної практики сімейної медицини та 4 фельдшерських пунктів,  які обслуговували 18062 чоловік  в Бериславській громаді. Медична мережа відповідала демографічній ситуації та фінансовій спроможності громади. 
Після повномасштабного російського вторгнення  робота медичних закладів не припинялася, наразі не функціонує лише  Раківський фельдшерський пункт. 
Окупація та воєнні дії на території громади спричинили до руйнації закладів охорони здоров’я, пошкодження медичного обладнання, відтоку медичних  кадрів та населення . Станом на 19 жовтня 2023 році з 7-ми будівель закладів охорони здоров’я  втрачено будівлю Бериславської амбулаторії  загальної практики сімейної медицини.    

Уцілілі будівлі медичних закладів  мають різний ступінь пошкоджень (вибиті вікна, , виламані двері, пошкоджені фасади  та  дахи). Незважаючи на це,  мешканці Бериславської громади отримують медичну допомогу, медичні працівники забезпечують  прийом хворих  на дому. Перебування громади в зоні активних бойових дій, наразі, не створює сприятливих прогнозів щодо відбудови медичних закладів. 

Серед викликів, які стоять перед сферою охорони здоров’я  громади, є:
1. Безпекова ситуація, що зокрема загрожує подальшому знищенню медичної інфраструктури;
2. Демографічна криза, як у громаді так і в усій області;
3. Подолання наслідків підриву Каховської ГЄС;
4. Невизначеність державної політики щодо подолання наслідків бойових дій на деокупованих територіях та відбудова їх цивільної та виробничої інфраструктури.

Будівлю лікарні постійно  бомблять, але лікарі працюють та рятують людей. Ми обслуговуємо не лише одну Бериславську громаду, а ще три прилеглих громади. Поліклініка перебита пополам від бомб, наразі лишилось лише два кабінети. Всі медичні будівлі в районах та селах пошкоджені – немає жодної цілої. Всі працівники працюють вдома, онлайн. Медикаменти розвозимо та  роздаємо мешканцям скрізь, що знаходиться вище траси від Дніпра, далі їхати небезпечно.  За допомогою гранту  отримали автомобіль для цього, а з лютого 23 року  на 3 млн.  грн нам надали витратних матеріалів для всіх наших  медзакладів. Але проблема в тому, що немає кому з дальніх сіл приїхати за ліками в Берислав, наприклад, у нас інсулін зберігається  у 5-ти холодильниках, але ніхто не приїжджає за ним. В міській раді, яка зараз розташована в Кривому Розі,  створено спеціальну штатну одиниці – це медсестра, у якої можна отримати безкоштовно будь-які ліки та інсулін  на три місяці вперед.  

На цей час вже 13 медичних працівників мали поранення.   Постанова Кабміну про відбудову лікарень  одразу почне реалізуватись після припинення бойових дій біля Берислава. Але до того часу ми вже повинні розробити План та Програму розвитку системи охорони здоров’я на Бериславщині, щоб все вже було готове.  Працівники лікарні вже подавали  проектні заявки на реконструкцію лікарні, і представники міжнародних фондів їх прийняли до виконання, але  відклали на час до відведення вогню. Вже  є бюджетні  кошти на компенсації за  поранення, люди  отримують по 10000 грн, та по 20000 за кожного загиблого члена сім’ї.  
В планах відновлення системи охорони здоров’я  є створення лікарні першого рівня в Бериславі, а в інших райцентрах – лікарень третього рівня. Але стіни не лікують, тому просто відбудувати будівлю лікарні недостатньо,  необхідно створити Програму місцевих стимулів для лікарів, щоб сюди їхали молоді спеціалісти. Головне – це  люди: але скільки повернеться наших людей та медиків, які вже евакуювалися? В  відбудову комплексу лікарні треба закласти будинок для проживання нових лікарів, де вони житимуть, поки відбудують нове житло. Залучаємо студентів медвузів в Києві. Вже є медичні сім’ї, які готові повернутися через високий рівень обладнання та роботи Бериславської лікарні. «Кабінети, приміщення, обладнання, нарешті нас оцінили – коли вже нічого не стало!» - гірко зізнається  Ігор Вікторович. 

Під час обговорення вирішили, що старости в різних населених пунктах  збиратимуть потреби від ВПО, а  медсестра в міськраді надсилатиме замовлення  в лікарню, і лікарня передаватиме ліки до людей. Запрошуємо взяти участь у написанні міні-проекту для створення спеціального  приміщення для складу медикаментів по цих заказах. 

З питань ОСВІТИ, перспектив її  відбудови  у Бериславській міській територіальній громаді виступив Гончар Михайло Васильович, начальник Управління освіти, культури, молоді, туризму та спорту Бериславської міської ради. 

Статистика:  Станом на 1 січня 2022 року освітня мережа громади складалася з 6 закладів загальної середньої освіти, в яких навчалося 2012 учнів; 10 закладів дошкільної освіти, де виховувалось 523 дитини; двох закладів позашкільної освіти, де за 15 напрямами здійснювали підготовку 710 вихованців та Бериславського інклюзивно-ресурсного центру. Освітня мережа відповідала демографічній ситуації та фінансовій спроможності громади. 

Після повномасштабного російського вторгнення вдалося відновити освітній процес в онлайн-режимі у двох закладах загальної середньої освіти, де у 2022/23 навчальному році освіту здобувало 1278 учнів (або 63,5% довоєнного контингенту), а у 2023/24 навчальному році – 1181 учень (або 58,7%). Заклади дошкільної та позашкільної освіти наразі перебувають у режимі простою.

Окупації та воєнні дії на території громади спричинили до руйнації освітньої інфраструктури, пошкодження навчального обладнання, відтоку педагогічних кадрів та дитячого контингенту. Станом на 19 жовтня 2023 році з 7 будівель закладів загальної середньої освіти втрачено 4 будівель; з 10 закладів дошкільної освіти зруйновано 3 будівлі.  Уцілілі будівлі закладів освіти мають різний ступінь пошкоджень (вибиті вікна, пошкоджений фасад і дах).

Перебування громади в зоні активних бойових дій, наразі, не створює сприятливих прогнозів щодо відновлення освітнього процесу у закладах освіти у очному режимі.

Серед викликів, які стоять перед освітньою сферою громади, є:
1. Безпекова ситуація, що зокрема загрожує подальшому знищенню освітньої інфраструктури;
2. Демографічна криза, як у громаді так і в усій області;
3. Знищення дохідної бази місцевого бюджету;
4. Невизначеність державної політики щодо подолання наслідків бойових дій на деокупованих територіях та відбудова їх цивільної та виробничої інфраструктури.

Михайло Гончар, зазначивши, що на його Управлінні лежить весь гуманітарний клопіт,  розповів, що з осені 2022 всі вчителі знаходились у статусі простою, але активно займались збиранням дітей і у вересні 2022 року змогли відкрити одну лише школу. Після деокупації повернулось біля 400 дітей і відкрили Шляхівську школу для навчання онлайн, але тут була дуже важливою робота адміністратора та організатора. Школа повністю виконала річну програму до липня 2023. Наразі працює одна опорна школа  та школа в селі  Шляхове, а також філії. Дитячі садочки та заклади позашкільної освіти поки не працюють. Під постійними бомбардуванням працює один інклюзивно-ресурсний центр з  дітьми з особливими потребами, там навчаються 53 дитини в дистанційному режимі. Працює також  центр підвищення кваліфікації вчителів. 
Вся робота проводиться саме  для Бериславських дітей, які проживають на місці або  роз’їхались по інших громадах області або України. На 1 вересня 2023 оку ми  зібрали 40 відсотків від кількості дітей до війни, отім вийшли на показник 60 відсотків. Демографічна проблема  громади виявилась в тому, що в цьому році школи не набрали першокласників. Але  сподіваємось, що 60 відсотків дітей повернуться, для них ми і будемо працювати. Початкові школи будуть працювати все одно в кожному великому селі. 

Вражі бомбардування знищують нашу мирну освітню інфраструктуру. З шести шкіл громади великі пошкодження маяють 2  школи та філії, але 4 школи повністю зруйновані та  не підлягають відновленню. З дитячих садків знищено  лише 2. Позашкільні центи дитячої творчості  - частково зруйновані. Інклюзивний цент – не постраждав, лише вікна повилітали. 
Що ми можемо робити вже зараз для відновлення освітніх будівель? Наприклад, в селі  Урожайне дитячий садок постраждав частково – лише вікна повилітали, але він повністю зберігся, тому його легко можна відремонтувати і створити там, поряд з дитячим садком, ще і новий Громадський центр та Старостат. Безпекові  умови – це важливий чинник відкриття освітніх закладів офлайн, тому ми працюємо над цим, відбудовуємо укриття в підвалах чи будуємо на шкільних ділянках. Ми відкриємо все, що ще живе! Ми відремонтуємо  все, що підлягає реставрації. Ми вже збудували одне укриття  в школі, що наразі працює. Сподіваємось на допомогу від Нідерландів, але вони  чекають припинення вогню на лінії розмежування. 

Новий проект – «Українська посмішка» - ми вже начебто виграли, але реалізацію його донори відклали до припинення вогню. Це буде новітній освітній простір - міні клас, 8 ноутбуків, діти  будуть приходити в клас та працювати не онлайн, хоча б раз на тиждень. Для початкової ланки  школи ми отримали електронні підручники, вчителі  вже сертифіковані, цей клас буде для всіх, хто з Бериславських дітей живе як ВПО в Кривому Розі. Наразі готуємо заявку  на  проект Освітнього центру в Кривому Розі, там у нас навчаються 375 дітей з Берислава. Скрізь, де можливо, проводимо фандрейзінг, щоб життя тривало, а  не тільки жевріло. Ремонт Освітнього центу ми  зробили самі,  а наповнення нам надали за грантом, також отримали генератор, старлінк, тощо.  

Села, куди скоро повернуться люди, будуть потребувати нових  шкіл, на яких навряд чи будуть гроші в бюджеті. Тому ми переймаємо досвід Чернігова щодо створення  Мобільної школи і  будемо писати проект.  Скорочення дохідного бази місцевого бюджету закономірно знижує можливості фінансування шкіл. А  за рахунок чого їх утримувати? Якщо буде в рамках децентралізації  укрупнення громад – ми  будемо відстоювати себе. За грантом USAID ми отримали ноутбуки для дітей та роздали в Бериславські родини з дітьми-школярами у тимчасове користування. Багато батьків з дітьми хочуть повернутись з-за кодону додому, бо наша освіта виявилась найкращою. Співробітники Бериславської системи освіти проходили нещодавно обмін досвідом в Чехії, яка вже допомагає нам.

Під час обговорення прийняли рішення: звернутись до всіх Бериславських родин з дітьми повернутись назад після завершення активних бойових дій на лівобережжі, в наші школи та дитячі садочки. Вони вже «поблукали» по чужих місцях та змогли оцінити всі переваги свої рідної освіти. Михайло Гончар у висновках закликав: «Ми їх, всіх наших  дітей,  знаємо, дистанційне навчання ми так організували, як ніхто, на сайті школи ми створили повну програму по кожному предмету, електронні щоденники та електронні журнали – ВСЕ розробили, щоб діти могли достойно навчатись, а батьки їх комфортно контролювати. Батьки  вже порівняли різні заклади освіти  та зрозуміли, що ми найкращі. Наші діти зараз навчаються по всій  Україні, але хочуть повернутись додому». 

Висновок зробила  модератор Платформи Маргарита Гришко від імені міської Ради: «Діалогова Платформа громадської участі у відновленні Бериславської  громади існує, чекаємо ваші пропозиції, питання, проблеми, конкретно та загалом, ви бачите,  що представники влади навіть зараз, під обстрілами та бомбардуваннями, багато чого  роблять для відновлення громади. І ми  чекаємо від жителів громади такого самого  вкладу участі та активності. А караван іде. І влада завжди відкрита».

Захід зорганізується завдяки фінансовій підтримці Уряду Великої Британії в рамках проекту  який виконує ГО «Центр Доброчин» у партнерстві з громадським  організаціями «Громадська ініціатива Луганщини», «Фонд розвитку міста Миколаєва», «Чугуївська правозахисна група» та «Причорноморський центр політичних і соціальних досліджень» (Херсон).

Галина Бахматова 

Еще статьи по теме:

Немає коментарів: